ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Άρθρα


 Σελίδα 1 από 39: > >>

Νέες θεραπείες για το λέμφωμα Hodgkin
Ενημέρωση: 27-06-2024 13:18

Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 27-06-2024

Πώς η κλιματική αλλαγή πλήττει την Ευρώπη
Ενημέρωση: 25-06-2024 12:09

Πριν λίγες μέρες, στις 18 Ιουνίου το έγκριτο περιοδικό Nature δημοσίευσε άρθρο ειδικά για τη σφοδρότητα με την οποία η κλιματική αλλαγή πλήττει την Ευρώπη. Ολοένα και περισσότερες έρευνες μας πληροφορούν για τους θανάτους και τις ασθένειες που συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την ήπειρο. 

Επαναστατικές Θεραπείες για το Λέμφωμα Hodgkin: Μια Νέα Εποχή Ελπίδας
Ενημέρωση: 18-06-2024 10:56

Το λέμφωμα Hodgkin (HL) είναι ένας τύπος λεμφώματος που χαρακτηρίζεται από την παρουσία κυττάρων Reed-Sternberg. Προσβάλλει κυρίως νέους ενήλικες, με ελαφρώς υψηλότερη συχνότητα στους άνδρες, και έχει διπλή κορύφωση συχνότητας στις ηλικίες 15-35 και άνω των 55 ετών. Η αιτιολογία της νόσου περιλαμβάνει γενετικούς, περιβαλλοντικούς και λοιμώδεις παράγοντες, με αξιοσημείωτη σύνδεση με τον ιό Epstein-Barr (EBV).

Σημαντική παρουσία της Αιματολογικής Μονάδας της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Αιματολογικό Συνέδριο
Ενημέρωση: 17-06-2024 11:49

Aπό την Πέμπτη 13 Ιουνίου έως την Κυριακή 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη το ετήσιο Ευρωπαϊκό Αιματολογικό Συνέδριο, η μεγαλύτερη επιστημονική συνάντηση στην Ευρώπη που αφορά την αιματολογία.  Ιδιαίτερα ενεργή ήταν η συμμετοχή της Αιματολογικής Μονάδας και της Μονάδας των Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα), υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή Θάνου Δημόπουλου (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ), με 2 προφορικές ανακοινώσεις, 9 αναρτημένες ανακοινώσεις συνολικά και 2 προεδρεία σε σημαντικές συνεδρίες.

Νέα όπλα κατά του καρκίνου | Συνέντευξη του Καθηγητή Θάνου Δημόπουλου στην Καθημερινή
Ενημέρωση: 17-06-2024 17:11

Ο Καθηγητής Θεραπευτικής - Ογκολογίας - Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» κ. Θάνος Δημόπουλος έδωσε συνέντευξη στην Καθημερινή και την Πέννυ Μπουλούτζα σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας και την εξέλιξη της έρευνας για τον καρκίνο.

15 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας
Ενημέρωση: 14-06-2024 11:22

Στις 15 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας. Με αφορμή την ημέρα αυτή η Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στη Θεραπευτική Κλινική, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου παρουσιάζει τον απαραίτητο ενδοκρινολογικό έλεγχο στην κύηση.

Αυτοάνοσα νοσήματα και μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας
Ενημέρωση: 07-06-2024 13:18

Η μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας (ΜΓΑΣ) αποτελεί πρόδρομο μορφή του πολλαπλού μυελώματος. Από τη βιβλιογραφία, υπάρχουν αναδρομικές μελέτες που βασίστηκαν σε βάσεις δεδομένων ασθενών και δείχνουν ότι υπάρχει πιθανώς συσχέτιση μεταξύ αυτοάνοσων νοσημάτων και ΜΓΑΣ. 

Παραθυρεοειδές αδένες και οι πιο συχνές παθήσεις
Ενημέρωση: 06-06-2024 17:42
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 06-06-2024
Διεθνές Συμπόσιο για την Αμυλοείδωση: Mayo Clinic Μάιος 2024
Ενημέρωση: 04-06-2024 10:29

Η αμυλοείδωση είναι σπάνια ασθένεια που εμφανίζεται όταν οι πρωτεΐνες που ονομάζονται ινίδια αμυλοειδούς συγκεντρώνονται στα όργανα. Τα ινίδια αμυλοειδούς είναι μια μη κανονική πρωτεΐνη που παράγεται συνήθως από τα κύτταρα στον μυελό των οστών και μπορεί να αποτεθεί σε οποιονδήποτε ιστό ή όργανο. Σε κάθε τύπο της νόσου οι πρωτεΐνες αυτές είναι μοναδικές και έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό, μετά από χρώση με τη χρωστική ερυθρό του Κονγκό, να λαμβάνουν πράσινη απόχρωση όταν εξετάζονται στο μικροσκόπιο πολωμένου φωτός.

Νέα δεδομένα για πρωτοποριακή θεραπεία για τον ορμονοευαίσθητο καρκίνο μαστού παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), που διεξάγεται στο Σικάγο των ΗΠΑ
Ενημέρωση: 04-06-2024 10:45

Στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας αυτή την εβδομάδα παρουσιάστηκαν τα δεδομένα για μία νέα ελπιδοφόρα θεραπεία για τον ορνονοευαίσθητο μεταστατικό καρκίνο του μαστού. 

Σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), που διεξάγεται στο Σικάγο των ΗΠΑ
Ενημέρωση: 03-06-2024 11:46

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Το 15% περίπου των καπνιστών πρόκειται να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα. Τα δεδομένα για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε κατανάλωση καπνού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Πολωνία και η χώρα με τη μεγαλύτερη επίπτωση καρκίνου του πνεύμονα σε ηλικίες κάτω των 45 ετών. 

Ποια είναι τα ανησυχητικά σημεία και συμπτώματα για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου παχέος εντέρου σε νεότερες ηλικίες;
Ενημέρωση: 31-05-2024 12:19

Τα επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν αύξηση του ποσοστού διαγνώσεων καρκίνου παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών την τελευταία εικοσαετία. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι στις ηλικίες αυτές, η διάγνωση της νόσου γίνεται σε πιο προχωρημένο στάδιο με συνέπεια η θνητότητα να αυξάνει βαθμιαία. 

Διακοπή καπνίσματος και βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη θνησιμότητα
Ενημέρωση: 31-05-2024 13:37

Η 31η Μαΐου κάθε έτους έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η διεθνής ημέρα κατά του καπνίσματος “World No Tobacco Day”.  Πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM) Evidence υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η διακοπή του καπνίσματος και μελετά την έκταση και την ταχύτητα με την οποία η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τα σύγχρονα ποσοστά θνησιμότητας από τις σχετικές ασθένειες. 

Θεραπεία με σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ενημέρωση: 30-05-2024 15:30
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 30-05-2024
25 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς
Ενημέρωση: 23-05-2024 10:30
Στις 25 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς. Με αφορμή την ημέρα αυτή οι Καθηγήτριες στη Θεραπευτική Κλινική, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής παρέχουν στοιχεία για τον σημαντικό αυτό ενδοκρινή αδένα και τις κύριες παθήσεις του, που είναι πολύ συχνές.
Κλινικές μελέτες και καινοτόμες θεραπείες
Ενημέρωση: 23-05-2024 16:30
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 23-05-2024
FLiRT, το νέο στέλεχος του κορωνοϊού
Ενημέρωση: 22-05-2024 13:15

Στις 21 Μαΐου δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διαδικτυακό Yale Medicine ο πιθανός αντίκτυπος των νέων υποπαραλλαγών FLiRT στην εξάπλωση του COVID.

Σημαντική εξέλιξη στο σχεδιασμό κλινικών μελετών για το πολλαπλούν μυέλωμα
Ενημέρωση: 20-05-2024 11:58

Οι κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην έγκριση νέων συνδυασμών φαρμάκων από διεθνείς εγκριτικούς μηχανισμούς όπως το FDA και ο EMA, στηρίζονται στην επίτευξη καταληκτικών στόχων. Ο πιο σημαντικός στόχος είναι η διαφορά στη συνολική επιβίωση των ασθενών μεταξύ των δύο ή περισσοτέρων συγκρινόμενων ομάδων. Ο δεύτερος στόχος είναι η επιβίωση χωρίς επιδείνωση της νόσου. 

20 ΜΑΙΟΥ : Διεθνής ημέρα κλινικών μελετών
Ενημέρωση: 20-05-2024 12:05

Στις 20 Μαΐου κάθε έτους, η Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών εορτάζεται σε ανάμνηση της πρώτης κλινικής μελέτης από το 1747, για την θεραπευτική αντιμετώπιση του σκορβούτου. Τα οφέλη της κλινικής έρευνας είναι πολυεπίπεδα και πλέον των προφανών θεραπευτικών ευκαιριών που παρέχουν στους ασθενείς, επηρεάζουν θετικά διάφορους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. 

Μπορούν τα νεότερα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας να είναι θεραπευτικές επιλογές για τον εθισμό από κάπνισμα και αλκοόλ, τη χρόνια νεφρική νόσο, τη νόσο Alzheimer, τη νόσο Parkinson και άλλα νοσήματα; Οι πολλαπλές κλινικές μελέτες για τους αγωνιστές των υπο
Ενημέρωση: 17-05-2024 10:57
Στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Network δημοσιεύτηκε πρόσφατα ανασκόπηση για τα ενδιαφέροντα ευρήματα από κλινικές μελέτες για τους αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1.
Συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες γραμμές διατροφής και φυσικής δραστηριότητας της American Cancer Society των επιζώντων από καρκίνο
Ενημέρωση: 14-05-2024 09:55

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό JAMA Network αναλύεται η συμμόρφωση  των επιζώντων από καρκίνο με τις κατευθυντήριες γραμμές διατροφής και φυσικής δραστηριότητας της Αμερικανικής επιστημονικής εταιρείας καρκίνου (American Cancer Society). Στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η συμμόρφωση και οι παράγοντες που σχετίζονται με την τήρηση των οδηγιών τροποποίησης του τρόπου ζωής των επιζώντων από καρκίνο.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας για καρκίνους που σχετίζονται με τα εμφυτεύματα στήθους;
Ενημέρωση: 13-05-2024 10:02

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται και σε μεγάλο αριθμό γυναικών για κοσμητικούς λόγους. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μια σχετικά ασφαλής διαδικασία, αλλά μπορεί να συνδυάζεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι ο τοπικός πόνος και ερεθισμός, η ρήξη του εμφυτεύματος ή η σκλήρυνση της κάψας του εμφυτεύματος που μπορεί να οδηγήσουν σε επανεπεμβάσεις για την αποκατάσταση του στήθους. 

Οι τελευταίες εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών
Ενημέρωση: 10-05-2024 12:48
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 09-05-2024
Ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Ενημέρωση: 02-05-2024 08:28

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί έναν από τους συχνότερους καρκίνους στις γυναίκες. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που διενεργήθηκαν εδώ και 40 χρόνια έχουν αποδείξει το όφελος του προσυμπτωματικού ελέγχου με τη χρήση μαστογραφίας για τη μείωση της θνητότητας από τη νόσο. 

Επίπτωση και πρόληψη για τον καρκίνο παχέος εντέρου
Ενημέρωση: 10-05-2024 12:39
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 02-05-2024
Τι είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και πώς μας επηρεάζει
Ενημέρωση: 25-04-2024 14:14
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 25-04-2024
Η χορήγηση ανοσοθεραπείας μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Ενημέρωση: 19-04-2024 08:58
Η χορήγηση πεμπρολιζουμάμπης αυξάνει την επιβίωση και μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε νεφρεκτομή για διαυγοκυτταρικό καρκίνου νεφρού με εντοπισμένη νόσο. Τα δεδομένα αυτά μετατοπίζουν το ενδιαφέρον στην εντατικότερη αντιμετώπιση πιο πρώιμων μορφών της νόσου ώστε να αποφεύγεται η εμφάνιση μεταστάσεων.
Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι λήψης των βηταμινών
Ενημέρωση: 18-04-2024 16:21
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 18-04-2024
Πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου ωοθηκών με αιματολογικό έλεγχο
Ενημέρωση: 16-04-2024 10:40

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί το γυναικολογικό νεόπλασμα με τη μεγαλύτερη θνητότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή η διάγνωση της νόσου γίνεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, όταν έχει ήδη πραγματοποιηθεί διασπορά της νόσου στην περιτοναϊκή κοιλότητα (κοιλιά). 

Φάρμακο για τον διαβήτη και την παχυσαρκία επιβραδύνει την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον
Ενημέρωση: 15-04-2024 13:11

Σε πρόσφατη δημοσίευση του διεθνούς έγκριτου περιοδικού Nature μελετήθηκε η επίδραση φαρμάκου για τον διαβήτη και την παχυσαρκία στην ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον. Το φάρμακο, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα φάρμακα απώλειας βάρους όπως το Wegovy ή το Ozempic, επιβράδυνε την ανάπτυξη των συμπτωμάτων κατά ένα μικρό αλλά στατιστικά σημαντικό ποσοστό. 

Οι vέες οδηγίες για τον εμβολιασμό των ασθενών με καρκίνο
Ενημέρωση: 15-04-2024 13:18
Άρθρο στην εφημερίδα "REALNEWS", 14-04-2024
Ποια είναι αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς;
Ενημέρωση: 11-04-2024 14:17
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 11-04-2024

 Σελίδα 1 από 39: > >>
FLiRT, το νέο στέλεχος του κορωνοϊού
Άρθρα - Ενημέρωση: 22-05-2024 13:15

Στις 21 Μαΐου δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διαδικτυακό Yale Medicine ο πιθανός αντίκτυπος των νέων υποπαραλλαγών FLiRT στην εξάπλωση του COVID.

Τα επίμονα ψευδώς θετικά τεστ αντιγόνου Covid-19 σχετίζονται με την ύπαρξη αυτοάνοσων νοσημάτων
Άρθρα - Ενημέρωση: 27-02-2024 13:55

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου για σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορονοϊού (SARS-CoV-2) είναι αποτελεσματικά εργαλεία για τη διάγνωση της οξείας λοίμωξης. Το ποσοστό των γρήγορων τεστ αντιγόνου με ψευδώς θετικά αποτελέσματα αναφέρεται ότι είναι μικρότερο από 1 %. Ωστόσο, σύμφωνα με αλληλογραφία που μόλις δημοσιεύτηκε στο διεθνές έγκριτο περιοδικό NEJM (New England Journal of Medicine), στις 22 Φεβρουαρίου 2024 έχουν παρατηρηθεί άτομα που επανειλημμένα βγαίνουν θετικά με γρήγορα τεστ παρά τα ταυτόχρονα αρνητικά μοριακά τεστ. 

Κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια πολλαπλών κυμάτων της παραλλαγής Omicron στον γενικό πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου
Άρθρα - Ενημέρωση: 07-02-2024 14:54

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, αναλύει τα στατιστικά στοιχεία των επαναμολύνσεων SARS-CoV-2 που αυξήθηκαν σημαντικά μετά την εμφάνιση των διαδοχικών παραλλαγών της Omicron.

Αποτελεσματικότητα του συνδυασμού Tixagevimab-Cilgavimab (Evusheld) ως ανοσοπροφύλαξη COVID-19 σε ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο
Άρθρα - Ενημέρωση: 05-02-2024 11:24

Οι ασθενείς που πάσχουν από αιματολογικές κακοήθειες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο COVID-19 λόγω της χαμηλότερης ανταπόκρισης στον εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2. Η ενεργός θεραπεία αναγνωρίζεται ως ο κύριος παράγοντας κινδύνου για μειωμένη ανοσογονικότητα από τον εμβολιασμό.