ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Διοικητικό Έργο


Διοικητικό Έργο
  • Στην Ιατρική Σχολή υπηρετώ από το 1994, εξελίχθηκα σε Αναπληρωτή Καθηγητή το 1999 και εκλέχτηκα στη βαθμίδα του Καθηγητή το 2003. Από το 1994 πρωτοστάτησα στην ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία της Αιματολογικής-Ογκολογικής Μονάδας της Θεραπευτικής Κλινικής, η οποία ημερησίως νοσηλεύει και χορηγεί χημειοθεραπευτική αγωγή σε 70 με 100 συμπολίτες μας με ογκολογικά νοσήματα. Πρόκειται για μια πρότυπη μονάδα με σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο, έχοντας εξειδίκευση στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες (πολλαπλούν μυέλωμα, μακροσφαιριναιμία Waldenstrom, αμυλοείδωση), στον καρκίνο του μαστού, τον γυναικολογικό καρκίνο, καθώς και τον καρκίνο του προστάτη, του νεφρού και της ουροδόχου κύστεως. Τον Ιούλιο 2012, η Αιματολογική-Ογκολογική Μονάδα έλαβε την πιστοποίηση ποιότητας της TÜV (ΙSO 9001) για τις θεραπευτικές, νοσηλευτικές και διοικητικές υπηρεσίες σε επίπεδο βραχείας νοσηλείας, καθώς επίσης για τον σχεδιασμό, την εκτέλεση και τη συμμετοχή σε κλινικές μελέτες και την παραγωγή επιστημονικού έργου κλινικής και μεταφραστικής έρευνας. Επίσης, η Αιματολογική –Ογκολογική Μονάδα που διευθύνω υποβλήθηκε με επιτυχία σε 2 ελέγχους (inspections) το 2014, από το Food and Drug Administration (FDA, ΗΠΑ).

  • Είμαι επιστημονικός υπεύθυνος σε σειρά ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούν ογκολογικά και αιματολογικά νοσήματα.

  • Το 2005 ανέλαβα τη Διεύθυνση της Θεραπευτικής Κλινικής. Κατά τη δεκαετία μέχρι σήμερα συνέβαλα στη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Θεραπευτικής Κλινικής, την αναβάθμιση των υπαρχόντων μηχανημάτων, καθώς και την υποστήριξη όλων των παθολογικών ειδικοτήτων που συνυπάρχουν στην Κλινική μας (πχ.γαστρεντερολόγους, πνευμονολόγους, καρδιολόγους).

  • Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Προέδρου της Εφορίας των Νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο», μεταξύ άλλων, σε διαρκή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς στα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, εξασφάλισα τη συνέχιση της χρηματοδότησης τους.

  • Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Προέδρου της Ιατρικής Σχολής, μεταξύ άλλων, συνέβαλα ως συντονιστής πολυμελούς ομάδας Καθηγητών της Ιατρικής, ώστε το πρόγραμμα Greek Research Infrastructure for personalized Medicine (pMedGr) να συμπεριληφθεί στον νέο Εθνικό χάρτη για τις Ερευνητικές Υποδομές της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ).

Το CDC συνιστά δεύτερη δόση του νέου εμβολίου COVID-19 μόνο για ηλικιωμένους ενήλικες ή ενήλικες με ανοσοκαταστολή
Άρθρα - Ενημέρωση: 13-12-2024 16:44
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) αναφέρουν ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις (6 Δεκεμβρίου 2024), που δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Jama Network, το CDC συνιστά δεύτερη δόση του νέου εμβολίου COVID-19 για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19; Η μεσογειακή διατροφή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες στον κόσμο.
Άρθρα - Ενημέρωση: 03-09-2024 13:34

Δημοσιεύτηκε μόλις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό PLoS ONE συστηματική ανασκόπηση που αφορά τη σχέση της προσήλωσης στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής ως προς τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της COVID-19.

Ο κίνδυνος μετάδοσης SARS-CoV-2 που αποκτήθηκε σε αεροσκάφος κατά τη διάρκεια εμπορικών πτήσεων
Άρθρα - Ενημέρωση: 25-07-2024 10:34

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) η μετάδοση του SARS-CoV-2 μέσω του αέρα τείνει να συμβαίνει σε περιβάλλοντα με κλειστούς χώρους και ελάχιστες αποστάσεις, που αποτελούν και τα δύο χαρακτηριστικό των καμπινών αεροσκαφών. 

Στατιστικά δεδομένα στην θερινή αύξηση των περιστατικών κορονοϊού παγκοσμίως. Χρόνιο COVID και συμπτωματολογία θόλωσης εγκεφάλου και κόπωσης
Άρθρα - Ενημέρωση: 19-07-2024 14:05

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων σχεδιάζει να ταξιδέψει, και διεθνώς μετακινούνται εκατομμύρια άτομα για ταξιδιωτικούς (πχ Ολυμπιακοί αγώνες) και μεταναστευτικούς λόγους, με την περίοδο των ταξιδιωτικών περιορισμών (κλείσιμο  συνόρων, υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ και χρήση μασκών, πιστοποιητικά εμβολίων) να αποτελεί, ευτυχώς, παρελθόν.


Πρόσφατα Άρθρα

Οι πιο συχνές μορφές αρθρίτιδας και η αντιμετώπιση
Ενημέρωση: 16-01-2025 11:16

Άρθρο στα ΝΕΑ (16/01/2025)

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών με τη συμμετοχή της Θεραπευτικής Κλινικής και της Α’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα)
Ενημέρωση: 16-01-2025 10:06

Ο καρκίνος ωοθηκών είναι το γυναικολογικό νεόπλασμα με τη μεγαλύτερη θνητότητα ως συνέπεια της καθυστερημένης διάγνωσης της νόσου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νόσος διαγιγνώσκεται όταν έχει ήδη επεκταθεί ενδοκοιλιακά καθιστώντας λιγότερο αποτελεσματικές τις προσπάθειες θεραπευτικής αντιμετώπισης. 

Διατροφή και καρκίνος του παχέος εντέρου στις γυναίκες
Ενημέρωση: 14-01-2025 08:44

Σε μια προοπτική μελέτη που δημοσιεύθηκε προσφάτως στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications διερευνήθηκε η συσχέτιση μεταξύ διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε ένα μεγάλο δείγμα γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Προγραμματισμός για σωματική και ψυχική υγεία τη νέα χρονιά
Ενημέρωση: 09-01-2025 15:35

Η Πρωτοχρονιά είναι η ιδανική στιγμή για έναν απολογισμό του παρελθόντος έτους και τον καθορισμό νέων στόχων.