ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Άρθρα


 Σελίδα 1 από 37: > >>

Επικουρική θεραπεία σε καρκίνο ανώτερου ουροποιητικού
Ενημέρωση: 26-02-2024 12:07

Ο ουροθηλιακός καρκίνος του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος, δηλαδή της νεφρικής πυέλου και των ουρητήρων, αποτελεί το 5-10% των συνολικών ουροθηλιακών καρκινωμάτων. Από αυτούς το 55% εντοπίζεται στη νεφρική πύελο και το 45% στον ουρητήρα – το 70% αυτού στο άπω τμήμα του ουρητήρα. Στις ανεπτυγμένες χώρες αυτός ο τύπους καρκίνου δεν συναντάται συχνά και αφορά περίπου τους 2 στους 100 000 κατοίκους. 

Προδιαβήτης: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ενημέρωση: 22-02-2024 10:30

Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά αλλά χαμηλότερα από ό,τι στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τα σημάδια ότι έχουμε ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12
Ενημέρωση: 23-02-2024 11:28
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 22-02-2024
Εξατομίκευση των θεραπευτικών επιλογών στον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού
Ενημέρωση: 20-02-2024 10:57

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος μαστού αποτελεί την περισσότερο επιθετική μορφή της νόσου και αυτή που εμφανίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για υποτροπή και ανάπτυξη μεταστάσεων. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναγνώριση της μοριακής παθογένεσης της νόσου και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών επιλογών, ωστόσο η πρόγνωση των ασθενών που εμφανίζουν μεταστατική νόσο παραμένει πτωχή. Στο πλαίσο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να θεραπεύουμε τους ασθενείς με βάση τα μοριακά χαρακτηριστικά της νόσου.

Αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων σε μισό εκατομμύριο επιζώντες από 20 καρκίνους: πρόσφατα δεδομένα από το Lancet
Ενημέρωση: 20-02-2024 10:59

Το ατομικό ιστορικό  πολλαπλού μυελώματος, καρκίνου του προστάτη και καρκίνου του μαστού έχει συσχετιστεί με  αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών, ωστόσο οι συσχετίσεις σε ένα ευρύτερο φάσμα καρκίνων παραμένουν ασαφείς. Πρωταρχικός στόχος της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Lancet ( 6 Φεβρουαρίου 2024) ήταν να συγκριθεί ο κίνδυνος οποιουδήποτε κατάγματος οστού και μείζονων οστεοπορωτικών καταγμάτων σε επιζώντες από ένα ευρύ φάσμα καρκίνων έναντι υγιών ατόμων.

Ηλεκτρονικά Συστήματα Παροχής Νικοτίνης για Διακοπή Καπνίσματος
Ενημέρωση: 20-02-2024 11:00

Τα Ηλεκτρονικά Συστήματα Παροχής Νικοτίνης - που ονομάζονται επίσης ηλεκτρονικά τσιγάρα - χρησιμοποιούνται από ορισμένους καπνιστές για να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος. Ο πρωταρχικός στόχος της μελέτης που μόλις δημοσιεύτηκε στο διεθνές έγκριτο περιοδικό NEJM ( New England Journal of Medicine) είναι να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους. 

Ποια είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς;
Ενημέρωση: 19-02-2024 11:25

Περίπου 43720 νέες περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς αναμένεται να διαγνωστούν το 2023 στις ΗΠΑ. Η πενταετής επιβίωση είναι περίπου 98,5%. Δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network (στις 6 Φεβρουαρίου 2024) ανασκόπηση που συνοψίζει τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με την παθοφυσιολογία, τη διάγνωση και τη διαχείριση του πρώιμου σταδίου και του προχωρημένου καρκίνου του θυρεοειδούς. 

Τα οφέλη των ασθενών από την συμμετοχή τους σε κλινικές μελέτες
Ενημέρωση: 19-02-2024 11:27

Στο JAMA Oncology Patient Page δημοσιεύθηκε πρόσφατα (25 Ιανουαρίου 2024) άρθρο με τα βασικά στοιχεία που είναι καλό να γνωρίζει ο ογκολογικός ασθενής για να δώσει την συγκατάθεσή του για συμμετοχή σε κλινική μελέτη. Πρόκειται για μια ερευνητική μελέτη που διερευνά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μιας παρέμβασης για τη δυνητική βελτίωση της έκβασης για ασθενείς με καρκίνο. Δοκιμάζονται έτσι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και μέθοδοι διάγνωσης ή προσυμπτωματικού ελέγχου. Οι κλινικές μελέτες για νέες θεραπείες ακολουθούν μια διαδικασία από τη φάση 1 έως τη φάση 4.

Νέα θεραπευτική αγωγή για τον προχωρημένο καρκίνο του παγκρέατος
Ενημέρωση: 16-02-2024 10:35

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί την τέταρτη αίτια θνητότητας από καρκίνο παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μία αύξηση στην επίπτωσή του. Λόγω της θέσεως του παγκρέατος, συχνά αυτός ο καρκίνος δεν έχει συμπτωματολογία στα αρχικά του στάδια. Αποτελεί μία σιωπηλή νόσο με το 80% των περιπτώσεων να διαγιγνώσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Η 15η Φεβρουαρίου είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για τον παιδικό και εφηβικό καρκίνο
Ενημέρωση: 15-02-2024 14:24

15 βασικά στοιχεία, παρατίθενται με αφορμή τη σημερινή ημέρα, από την Καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, για την ενημέρωση ως προς την επιδημιολογία, τη διάγνωση και την θεραπεία του παιδικού και εφηβικού καρκίνου. 

Ένας νέος αγωνιστής των υποδοχέων των θυρεοειδικών ορμονών για τη θεραπεία της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (λιπώδες ήπαρ)
Ενημέρωση: 14-02-2024 11:28

Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), κοινώς γνωστή ως λιπώδες ήπαρ, είναι μια προοδευτική ηπατική νόσος που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στα κύτταρα του ήπατος. Ένα λιπώδες ήπαρ δεν δίνει συμπτώματα, τουλάχιστον για πολλά χρόνια και επομένως η διάγνωση της νόσου στηρίζεται σε εξετάσεις αίματος, όπου ανευρίσκονται αυξημένα ηπατικά ένζυμα και σε υπερηχογράφημα ήπατος που αναδεικνύει την εναπόθεση λίπους στο ήπαρ.

Συνέντευξη του Καθηγητή Θάνου Δημόπουλου "Στα δημόσια νοσοκομεία προσφέρονται όλες οι καινοτόμες θεραπείες"
Ενημέρωση: 09-02-2024 10:12

Ο καθηγητής Ογκολογίας και Αιματολογίας Θάνος Δημόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην Μάριον Κοντογιάνη στο powergame.gr για την προσφορά νέων θεραπειών από τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τα οφέλη από τη διεξαγωγή πλήθους κλινικών μελετών στη χώρα μας.

Νέα δεδομένα για το πολλαπλούν μυέλωμα
Ενημέρωση: 08-02-2024 12:13

Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 08-02-2024

Κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια πολλαπλών κυμάτων της παραλλαγής Omicron στον γενικό πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου
Ενημέρωση: 07-02-2024 14:54

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, αναλύει τα στατιστικά στοιχεία των επαναμολύνσεων SARS-CoV-2 που αυξήθηκαν σημαντικά μετά την εμφάνιση των διαδοχικών παραλλαγών της Omicron.

Ιλαρά: Η πιο μολυσματική ασθένεια που έχει γνωρίσει η επιστήμη
Ενημέρωση: 07-02-2024 14:54

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Πανεπιστημίου Harvard, του Πανεπιστημίου Lancaster και του U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) τα περιστατικά ιλαράς πέρυσι αυξήθηκαν κατά 18% σε 9 εκατομμύρια παγκοσμίως. 

Ιατρική ακριβείας με την ανάλυση του πλήρους γονιδιώματος του όγκου
Ενημέρωση: 06-02-2024 10:14

Η συναξιολόγηση των αποτελεσμάτων μοριακών αναλύσεων του όγκου κάθε ασθενούς μαζί με τα κλινικά και ιστοπαθολογικά του δεδομένα αποτελεί σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της ιατρικής ακριβείας στην Ογκολογία. Για τα περισσότερα νεοπλάσματα η κλινικά ενδεδειγμένη μοριακή ανάλυση αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει έναν περιορισμένο αριθμό γονιδίων βάσει των οποίων λαμβάνονται και οι θεραπευτικές αποφάσεις. 

Αποτελεσματικότητα του συνδυασμού Tixagevimab-Cilgavimab (Evusheld) ως ανοσοπροφύλαξη COVID-19 σε ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο
Ενημέρωση: 05-02-2024 11:24

Οι ασθενείς που πάσχουν από αιματολογικές κακοήθειες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο COVID-19 λόγω της χαμηλότερης ανταπόκρισης στον εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2. Η ενεργός θεραπεία αναγνωρίζεται ως ο κύριος παράγοντας κινδύνου για μειωμένη ανοσογονικότητα από τον εμβολιασμό. 

Η επίπτωση καρκίνου του μαστού ανά φυλή, στάδιο και κατάσταση ορμονικών υποδοχέων στις γυναίκες των ΗΠΑ ηλικίας 20 έως 49 ετών
Ενημέρωση: 05-02-2024 11:26

Ο καρκίνος του μαστού σε νεαρές γυναίκες έχει λιγότερο ευνοϊκή πρόγνωση σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες ηλικίας 20 έως 49 ετών στις ΗΠΑ. Οι νεαρές γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού με πιο επιθετικά βιολογικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες γυναίκες. 

Συνέντευξη του Καθηγητή Θάνου Δημόπουλου στο Monopoli.gr για τις στοχευμένες και καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο
Ενημέρωση: 05-02-2024 11:36

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ο καθηγητής Ογκολογίας και Αιματολογίας Θάνος Δημόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην Ελένη Δασκαλάκη στο monopoli.gr με αισιόδοξες- απαντήσεις για τη μεγαλύτερη κατανόηση της νόσου και τις καινοτόμες θεραπείες που έχουν μειώσει σημαντικά τους θανάτους.

Οι πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην ανοσία, την πήξη και τη φλεγμονή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της πολυπλοκότητας της μακράς COVID.
Ενημέρωση: 01-02-2024 12:16

Δεν υπάρχει αιματολογικός τρόπος μέχρι σήμερα για να διαγνωστεί το σύνδρομο του μακροχρόνιου COVID-19 (long COVID). Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024 στο διεθνές έγκριτο περιοδικό Science, η ομάδα συνέκρινε δείγματα αίματος από άτομα που βρέθηκαν θετικά στον COVID-19 με αυτά από υγιείς ενήλικες και βρήκε αξιοσημείωτες διαφορές στη σύνθεση των πρωτεϊνών σε άτομα με long COVID, σε αυτούς που ανάρρωσαν και σε αυτούς που δεν μολύνθηκαν ποτέ.

Συσχέτιση λοίμωξης SARS-CoV-2 κατά τις πρώτες εβδομάδες κύησης με συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου (situs inversus)
Ενημέρωση: 01-02-2024 12:16

Πριν λίγες εβδομάδες στο πολύ έγκριτο διεθνές περιοδικό  NEJM (New England Journal of Medicine) δημοσιεύθηκε ερευνητική μελέτη λόγω της αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων εμβρυϊκής αναστροφής οργάνων που διαγνώστηκαν μέσω υπερηχογραφήματος στην Κίνα, αρκετούς μήνες μετά την άρση των μέτρων σχετικά με την Covid. 

Η οστεοπόρωση αφορά και τους άνδρες
Ενημέρωση: 01-02-2024 17:48

Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 01-02-2024

To CDC λόγω της έξαρσης των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων στην Αμερική εξέδωσε στις 19 Ιανoυαρίου 2024 οδηγίες για το κοινό
Ενημέρωση: 08-02-2024 13:34

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος, είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο από ηπιότερες έως και σπανιότερα πιο σοβαρές. Αν και συχνότερα ο πονόλαιμος προκαλείται από ιούς, μια λοίμωξη στον φάρυγγα και τις αμυγδαλές μπορεί επίσης να οφείλεται στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου ομάδας Α. 

Η ακούσια απώλεια σωματικού βάρους μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου
Ενημέρωση: 30-01-2024 10:31

Οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο παρουσιάζουν συχνά απώλεια βάρους, ενώ δεν είναι σαφές τι συμβαίνει στα πρώιμα στάδια. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA, η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου μέσα στον επόμενο χρόνο.

Νεότερα δεδομένα από το 2024 American Society of Clinical Oncology Genitourinary (ASCO GU) Cancers Symposium στον καρκίνο του νεφρού
Ενημέρωση: 29-01-2024 11:00

Από 25 Ιανουαρίου έως 27 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο San Francisco των ΗΠΑ συμπόσιο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις στην θεραπευτική αντιμετώπιση των νεοπλασιών του ουροποιογεννητικού συστήματος. 

Promising advances in vaccines could be future in cancer treatment [aa.com.tr]
Ενημέρωση: 30-01-2024 10:50
Άρθρο του Ahmet Gençtürk για τη θεραπεία του καρκίνου - Δήλωση του τ. Πρύτανη ΕΚΠΑ, Καθηγητή Ογκολογίας-Αιματολογίας και Διευθυντή της Θεραπευτικής Κλινικής Θάνου Δημόπουλου.
Καρκίνος Ωοθηκών: Σημαντική αύξηση της επιβίωσης με τις νεότερες θεραπείες
Ενημέρωση: 26-01-2024 10:53

Περίπου το 1.1 % των γυναικών θα διαγνωσθούν με καρκίνο των ωοθηκών σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ευτυχώς η θνητότητα μειώνεται κατά 2.8% κάθε έτος κατά τα τελευταία έτη.

Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της ΜΓΑΣ
Ενημέρωση: 25-01-2024 12:42

Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 25-01-2024

Οι ασθενείς με παχυσαρκία παρουσιάζουν συχνότερα μονοκλωνική γαμμαπάθεια - πιθανή πρόδρομο πολλαπλού μυελώματος
Ενημέρωση: 24-01-2024 13:20

Η μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας (ΜΓΑΣ) αποτελεί τη συχνότερη πλασματοκυτταρική δυσκρασία και ορίζεται από την παρουσία μονοκλωνικής πρωτεΐνης που παράγεται από μονοκλωνικά πλασματοκύτταρα. 

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και σοβαρή νόσηση από COVID-19: μετα-ανάλυση μελετών στην Αγγλία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Σκωτία και την Ουαλία
Ενημέρωση: 23-01-2024 12:03

Ο υποεμβολιασμός (η λήψη λιγότερων από τον συνιστώμενο αριθμό δόσεων εμβολίου SARS-CoV-2) θα μπορούσε να συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καταστάσεων COVID-19—δηλαδή νοσηλεία ή θάνατο από COVID-19—σε σύγκριση με τον πλήρη εμβολιασμό (λήψη των συνιστώμενων δόσεων εμβολίου). 

Το CDC προειδοποιεί για χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού εν μέσω αύξησης των αναπνευστικών παθήσεων
Ενημέρωση: 23-01-2024 12:09

Μόλις στις 17 Ιανουαρίου 2024, το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA παραθέτει την πιο πρόσφατη προειδοποίηση και επιδημιολογική ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όσον αφορά στις ΗΠΑ. 

ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ: σημαντική μείωση της επίπτωσής του λόγω του εμβολίου και βελτίωση της επιβίωσης με την προσθήκη ανοσοθεραπείας
Ενημέρωση: 22-01-2024 10:17

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί την 3η αιτία θανάτου από νεοπλασίες σε γυναίκες παγκοσμίως και τη δεύτερη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με βάση τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από τις ΗΠΑ, η επίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει μειωθεί στο μισό συγκριτικά με την δεκαετία του 1970. 


 Σελίδα 1 από 37: > >>
Κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια πολλαπλών κυμάτων της παραλλαγής Omicron στον γενικό πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου
Άρθρα - Ενημέρωση: 07-02-2024 14:54

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, αναλύει τα στατιστικά στοιχεία των επαναμολύνσεων SARS-CoV-2 που αυξήθηκαν σημαντικά μετά την εμφάνιση των διαδοχικών παραλλαγών της Omicron.

Αποτελεσματικότητα του συνδυασμού Tixagevimab-Cilgavimab (Evusheld) ως ανοσοπροφύλαξη COVID-19 σε ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο
Άρθρα - Ενημέρωση: 05-02-2024 11:24

Οι ασθενείς που πάσχουν από αιματολογικές κακοήθειες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο COVID-19 λόγω της χαμηλότερης ανταπόκρισης στον εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2. Η ενεργός θεραπεία αναγνωρίζεται ως ο κύριος παράγοντας κινδύνου για μειωμένη ανοσογονικότητα από τον εμβολιασμό. 

Συσχέτιση λοίμωξης SARS-CoV-2 κατά τις πρώτες εβδομάδες κύησης με συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου (situs inversus)
Άρθρα - Ενημέρωση: 01-02-2024 12:16

Πριν λίγες εβδομάδες στο πολύ έγκριτο διεθνές περιοδικό  NEJM (New England Journal of Medicine) δημοσιεύθηκε ερευνητική μελέτη λόγω της αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων εμβρυϊκής αναστροφής οργάνων που διαγνώστηκαν μέσω υπερηχογραφήματος στην Κίνα, αρκετούς μήνες μετά την άρση των μέτρων σχετικά με την Covid. 

Οι πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην ανοσία, την πήξη και τη φλεγμονή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της πολυπλοκότητας της μακράς COVID.
Άρθρα - Ενημέρωση: 01-02-2024 12:16

Δεν υπάρχει αιματολογικός τρόπος μέχρι σήμερα για να διαγνωστεί το σύνδρομο του μακροχρόνιου COVID-19 (long COVID). Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024 στο διεθνές έγκριτο περιοδικό Science, η ομάδα συνέκρινε δείγματα αίματος από άτομα που βρέθηκαν θετικά στον COVID-19 με αυτά από υγιείς ενήλικες και βρήκε αξιοσημείωτες διαφορές στη σύνθεση των πρωτεϊνών σε άτομα με long COVID, σε αυτούς που ανάρρωσαν και σε αυτούς που δεν μολύνθηκαν ποτέ.