Οι ασθενείς με Μακροσφαιριναιμία Waldenstrom εμφανίζουν μειωμένη αντισωματική απάντηση μετά τον εμβολιασμό έναντι του COVID-19 

Πολύ πρόσφατα έγινε δεκτή στο έγκριτο περιοδικό Blood Advances επιστημονική δημοσίευση συνεργασίας της Θεραπευτικής Κλινικής και του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τους Μαρία Γαβριατοπούλου, Ευάγγελο Τέρπο, Ιωάννη Ντάναση Σταθόπουλο, Αλέξανδρο Μπριασούλη, Σεντιλγιάνα Γούμενη, Παναγιώτη Μαλανδράκη, Δέσποινα Φωτίου, Μαγδαλινή Μήγκου, Φωτεινή Θεοδωρακάκου, Ευάγγελο Ελευθεράκη Παπαιακώβου, Νικόλαο Κανέλλια, Ευστάθιο Καστρίτη, Ιωάννη Τρουγκάκο και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ) που αφορά στη μειωμένη αντισωματική απόκριση ασθενών με Μακροσφαιριναιμία Waldenstrom μετά τον εμβολιασμό έναντι του COVID-19. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 106 ασθενείς μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο BNT162b2 της Pfizer ή με το εμβόλιο AZD1222 της Astra Zeneca. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες είναι περισσότερο ευάλωτοι στις λοιμώξεις και ιδιαίτερα στη λοίμωξη COVID-19. Η Μακροσφαιριναιμία Waldenstrom είναι ένα σπάνιο χαμηλής κακοήθειας λεμφοπλασματοκυτταρικό λέμφωμα που ανήκει στην κατηγορία των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών.  Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να καθοριστούν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με Μακροσφαιριναιμία μετά τον εμβολιασμό έναντι του ιού. Τα επίπεδα των ασντισωμάτων μετρήθηκαν την ημέρα της πρώτης δόσης του εμβολίου και ακολούθως την ημέρα 22 και την ημέρα 50 (για τους ασθενείς που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Astra Zeneca δεν είχε πραγματοποιηθεί ακόμη η δεύτερη δόση). Η μελέτη συμπεριέλαβε 106 ασθενείς με μέση ηλικία τα 73 έτη. Το 43% ήταν άνδρες. Η σύγκριση πραγματοποιήθηκε με 212 υγιείς με παρόμοια χαρακτηριστικά που εμβολιάστηκαν την ίδια χρονική περίοδο. Από το σύνολο των ασθενών, 90 (84.9%) είχαν εμβολιαστεί με εμβόλιο BNT162b2 και 16 (15.1%) με το εμβόλιο AZD1222. Αντίστοιχη αναλογία καταγράφηκε και στην ομάδα των υγιών. Τόσο την ημέρα 22 όσο και την ημέρα 50 οι ασθενείς με Μακροσφαιριναιμία είχαν χαμηλότερους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Η λήψη θεραπείας για το υποκείμενο νόσημα τη στιγμή του εμβολιασμού και ιδιαίτερα η θεραπεία με παράγοντες όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του CD20 και οι αναστολείς της κινάσης τυροσίνης του Bruton αποτελούν τους πιο σημαντικούς αρνητικούς προγνωστικούς παράγοντες για μειωμένη αντισωματική απόκριση μετά τον εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα ασθενών. Συμπερασματικά, οι ασθενείς με Μακροσφαιριναιμία Waldenstrom παρουσιάζουν επηρεασμένη αντισωματική απόκριση, γεγονός το οποίο ενισχύει την ανάγκη για έγκαιρο εμβολιασμό με σύγχρονη αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.


Οι χημικές ουσίες στα απόβλητα αντανακλούν τί συμβαίνει στην κοινωνία – Έρευνα από το ΕΚΠΑ αποκαλύπτει τις συνήθειες των Αθηναίων στο πρώτο lockdown

Το άρθρο έχει τίτλο «Change in the chemical content of untreated wastewater of Athens, Greece under COVID-19 pandemic» και υπογράφεται από τους ερευνητές Νικηφόρο Αλυγιζάκη, Αικατερίνη Γαλάνη, Νικόλαο Ρούση, Reza Aalizadeh, Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και Νικόλαο Θωμαΐδη. Το άρθρο έγινε δεκτό για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Science of The Total Environment, που είναι ένα από τα πιο έγκριτα περιβαλλοντικά περιοδικά με παγκόσμια απήχηση. 
(https://authors.elsevier.com/c/1dTZFB8ccqy-b)

Στην εργασία διερευνήθηκαν λύματα προ κορωνοϊού και λύματα κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown από το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας. Τα δείγματα διερευνήθηκαν για χιλιάδες οργανικούς χημικούς ρύπους χρησιμοποιώντας εξελιγμένα αναλυτικά όργανα και υπολογιστικά εργαλεία. Μεταξύ των ουσιών που διερευνήθηκαν ήταν βιομηχανικές ουσίες (δισφαινόλες, φθαλικοί εστέρες, πολυφθοριωμένες ουσίες), επιφανειοδραστικές ουσίες που περιέχονται στα απορρυπαντικά, αντιμικροβιακές ουσίες που περιέχονται στα αντισηπτικά προϊόντα, φυτοπροστατευτικές ουσίες, πρόσθετα τροφίμων, ουσίες που σχετίζονται με το κάπνισμα, την κατανάλωση ναρκωτικών και τη ψυχική υγεία (αντικαταθλιπτικά).


Ερευνητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναπτύσσουν μια αποτελεσματική μέθοδο εκτίμησης του πανδημικού κύματος 

Η πανδημία αναδεικνύει τη σημαντικότητα διαγνωστικών εργαλείων για να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή της, ειδικά μάλιστα τώρα που η κοινωνία πρέπει να αναχαιτίζει άμεσα τα κύματα εξάπλωσης του ιού. 

Στο ΕΚΠΑ, εργαζόμαστε σταθερά για να κατανοήσομε την πανδημία που προκλήθηκε από τον COVID-19. Στο Εργαστήριο Αναλυτικής και Δεδομένων του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ο Καθηγητής Ιωάννης Δημητρίου και ο  μεταπτυχιακός φοιτητής Δημήτριος Ντάβος έχουν αναπτύξει ένα αποτελεσματικό αλγόριθμο μαθηματικής βελτιστοποίησης, ο οποίος προσδιορίζει το επικρατούν κύμα ανά φάση της πανδημίας. Ο αλγόριθμος είναι προϊόν πολυετούς μελέτης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικιλία εφαρμογών ευρύτερη της παρούσας.  Μια γενικευμένη μορφή του δημοσιεύτηκε από τους Καθηγητές Ιωάννη Δημητρίου και M.J.D. Powell (Cambridge University Press 1997), αλλά ο παρών αλγόριθμος και η υλοποίησή του σε λογισμικό έγιναν αφού ο πρώτος των Καθηγητών   μετακινήθηκε στο ΕΚΠΑ (σχετικές δημοσιεύσεις στα περιοδικά ACM Trans. Math. Softw., Comp. Optim. and Appl., Comp. Physics Comm.). Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Δημήτριος Ντάβος ανέπτυξε μια φιλική γραφική διεπαφή του λογισμικού, η οποία επιτρέπει την άμεση διαχείριση δεδομένων. 

Το Εργαστήριο λαμβάνει δεδομένα από το Πανεπιστήμιο John Hopkins και μελετά ενδελεχώς την εβδομαδιαία, μηνιαία και μακροχρόνια συμπεριφορά κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αλγόριθμος αναλύει τα δεδομένα, υπολογίζει αυτόματα το σημείο που το κύμα πανδημίας αλλάζει κατεύθυνση και παρέχει κατατοπιστικές παραμέτρους για την κατάσταση και την εξέλιξη της πανδημίας ανά χώρα. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης της πανδημίας έχει ισχυρά θεωρητικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων που χρησιμοποιούν παραμετρικές αναπαραστάσεις. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δύο ερευνητών από τον Αύγουστο 2020 έως και τον Ιούνιο 2021 παρουσιάστηκαν στο World Conference on Global Optimization, 7-10 Ιουλίου, και θα υποβληθούν προς δημοσίευση. 

Επιμέρους, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόσφατο κύμα  της πανδημίας στην Ελλάδα εντοπίστηκε στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021. Ωστόσο, από την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας  κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες  του Ιουλίου που ήδη ανέρχονται σχεδόν στην κορυφή του προηγουμένου κύματος, ο αλγόριθμος υπολόγισε ασυνήθη μετατόπιση του σημείου αλλαγής του κύματος της πανδημίας σε προηγούμενες ημερομηνίες. Το γεγονός υποδηλώνει ότι ένα νέο κύμα πανδημίας ελαύνει επίφοβα που υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι πολλαπλάσιου μεγέθους αυτού που βιώσαμε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.