Μειωμένος ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο και με Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο και κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα

Στο περιοδικό Therapeutic Advances in Neurological Disorders (με συντελεστή απήχησης 6,6) δημοσιεύτηκε πρόσφατα μια πρωτότυπη πολυκεντρική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το ΕΚΠΑ συμμετείχαν ο Καθηγητής Νευρολογίας Γεώργιος Τσιβγούλης, ο Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροψυχολογίας Σωτήριος Γιαννόπουλος και ο Καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Αλεξόπουλος. Τη δημοσίευση αυτή σχολιάζουν οι Καθηγητές Γεώργιος Τσιβγούλης και Σωτήριος Γιαννόπουλος και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται μία πολυκεντρική μελέτη, η οποία συγκρίνει τις εισαγωγές ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) και Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο σε τρία μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ελλάδας τα οποία είναι επιπλέον και κέντρα αναφοράς COVID-19: το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» στην Αθήνα, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Για την εκπόνηση της εργασίας, μελετήθηκαν αναδρομικά οι ασθενείς που εισήχθησαν σε αυτά τα νοσοκομεία σε δύο περιόδους: από 1 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020 (περίοδος δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19) έναντι του αντίστοιχου διαστήματος κατά το έτος 2019 (περίοδος αναφοράς). 

Από τη σύγκριση των δύο αυτών περιόδων προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα. Οι εισαγωγές ασθενών τόσο με ΑΕΕ όσο και με Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο μειώθηκαν σημαντικά (34% και 33% αντίστοιχα) κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από αυτήν. Συγκεκριμένα για τα ΑΕΕ, η μείωση των συνολικών εισαγωγών φάνηκε να επηρεάζεται κυρίως από τη μείωση εισαγωγών στις περιπτώσεις των ισχαιμικών ΑΕΕ, ενώ οι εισαγωγές ασθενών με αιμορραγικό ΑΕΕ δεν επηρεάστηκαν σημαντικά. Επιπλέον, λιγότεροι νέοι ασθενείς - κάτω των 65 ετών - με ΑΕΕ  εισήχθησαν στο νοσοκομείο την περίοδο του δεύτερου κύματος σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Σημαντικό εύρημα αποτελεί ότι το ποσοστό χορήγησης επείγουσας θεραπείας επαναιμάτωσης με ενδοφλέβια θρομβόλυση στις περιπτώσεις των ισχαιμικών ΑΕΕ δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.   

Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις του Οξέος Στεφανιαίου Συνδρόμου, υπήρχε σημαντική μείωση (41%) στις εισαγωγές των ασθενών με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου χωρίς ανάσπαση του ST διαστήματος (NSTEMI), ενώ αντίθετα ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με ανάσπαση του ST διαστήματος (STEMI) δε μειώθηκε σημαντικά. Δεν υπήρχε επίσης διαφορά ως προς την ηλικία των ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο κατά τις δύο περιόδους. Τέλος, η οξεία αντιμετώπιση των ασθενών με διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση δεν επηρεάστηκε από τους περιορισμούς που το δεύτερο κύμα της πανδημίας επέβαλε.  
 
Παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας σχετικά με την ανάγκη αναζήτησης ιατρικής βοήθειας στις περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών, φαίνεται ότι οι εισαγωγές ασθενών με ΑΕΕ ή Οξύ Έμφραγμα Μυοκαρδίου συνεχίζουν να είναι μειωμένες και κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19. 

Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι τα νοσοκομεία έχουν πράγματι τη δυνατότητα κατάλληλης και ασφαλούς οξείας αντιμετώπισης των καταστάσεων αυτών με τις ενδεικνυόμενες θεραπείες επαναιμάτωσης. Συνεπώς, οι ασθενείς οι οποίοι έχουν συμπτώματα συμβατά με ΑΕΕ ή Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο θα πρέπει να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια χωρίς τυχόν ενδοιασμούς και καθυστερήσεις που δυνητικά σχετίζονται με την παρουσία της πανδημίας στη χώρα μας.


Οι εκστρατείες για την ενίσχυση των εμβολιασμών θα πρέπει να αναδείξουν τις φωνές των γιατρών σε τοπικό επίπεδο για να «καμφθούν» οι αντιστάσεις

Σε μια πρόσφατη ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook, η Παθολόγος Brytney Cobia, στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, περιέγραψε τη δυσκολία κατά την ενημέρωση των ασθενών με COVID που πρόκειται να διασωληνωθούν, καθώς οι περισσότεροι μετάνιωναν που δεν είχαν ήδη εμβολιασθεί.

Ωστόσο λίγες μέρες αργότερα, είναι ακόμα πιο δύσκολες οι στιγμές με τους συγγενείς όσων εξ αυτών έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό. «Τους αγκαλιάζω και τους και τους λέω ότι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουν τη μνήμη του αγαπημένου τους είναι να εμβολιαστούν και να ενθαρρύνουν όλους όσους γνωρίζουν να κάνουν το ίδιο», έγραψε η Cobia. «Νόμιζαν», συνεχίζει μιλώντας με τους οικείους όσων έχασαν τη μάχη, «ότι ήταν μια φάρσα. Νόμιζαν ότι ήταν πολιτικό ζήτημα, νόμιζαν ότι ήταν "μόνο μια γρίπη". Αλλά έκαναν λάθος. Και εύχονται να μπορούσαν να επιστρέψουν οι δικοί τους. Αλλά δεν μπορούν».

Μαρτυρίες όπως της παθολόγου Cobia θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για να πεισθούν οι μη εμβολιασμένοι να ενταχθούν στα δύο τρίτα των Αμερικανών που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, λέει ένας ειδικός του Χάρβαρντ σε σχετικό δημοσίευμα της Harvard Gazette. Ο Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Κουτσομπόλης και ο Καθηγητής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τα βασικά στοιχεία από αύτη τη δημοσίευση. 
Μια ενημερωτική καμπάνια που διαθέτει ισχυρές τοπικές φωνές υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους τους κινδύνους από τη νόσο COVID είναι πολύ πιο αποδοτική από επιδοτήσεις και επιβραβεύσεις για εμβολιασμένους, τονίζει ο Robert Blendon, Καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής της Υγείας, στη «T. H. Chan» Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, στο πλαίσιο ενός σχετικού φόρουμ. «Οι πιο ισχυροί αγγελιοφόροι είναι οι κλινικοί γιατροί που φροντίζουν καθημερινά άρρωστους ανθρώπους, οι οποίοι μας μαρτυρούν ειλικρινά ότι αν είχαν κάνει εμβόλιο, δεν βρίσκονταν διασωληνωμένοι», τονίζει ο καθηγητής Blendon.

Οι περιπτώσεις COVID αυξήθηκαν στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, με την άνοδο κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και την επιβράδυνση των εμβολιασμών να προκαλούν ανησυχία, η οποία εκφράστηκε και από τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ Dr Anthony Fauci, καθώς και άλλους ειδικούς των ΗΠΑ. Μόνο το 58% των Αμερικανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εκκλήσεις για εμβολιασμό καθώς και οι αποφάσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε ειδικές κατηγορίες, έχουν αυξηθεί, αλλά προκαλώντας, παράλληλα, έντονους πολιτικούς διχασμούς — οι Δημοκρατικοί τείνουν να ευνοούν τη λήψη μέτρων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί τείνουν να αντιτίθενται, σύμφωνα με τις  δημοσκοπήσεις.

Τα μηνύματα επικοινωνίας για θέματα δημόσιας υγείας θα πρέπει να στοχεύουν στις ρίζες της «αντίστασης» στα εμβόλια, δήλωσε ο καθηγητής Blendon. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι μη εμβολιασμένοι Αμερικανοί μοιράζονται μια βαθιά δυσπιστία για τη Δημόσια Υγεία ως σύστημα και ότι δεν ανησυχούν για την ασθένεια. Τα μηνύματα από εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας ή ένας καταιγισμός γενικών στατιστικών και πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των περιπτώσεων ή των θανάτων δεν πρόκειται να πείσουν τους μη εμβολιασμένους, τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Blendon.

Αυτό που θα μπορούσε να «μετακινήσει τη βελόνα», σε συνδυασμό με τα σχετικά μέτρα δημόσιας υγείας, είναι μια καμπάνια ενημέρωσης, στην οποία οι γιατροί και οι νοσηλευτές σε τοπικό επίπεδο θα «μαρτυρούν» τους κινδύνους της άρνησης του εμβολιασμού.

Πρέπει πραγματικά να είναι ο γιατρός της «διπλανής πόρτας», αυτόν που γνωρίζουν και εμπιστεύονται όλοι σε τοπικό επίπεδο. Αυτός που μπορεί να σε δει κατά πρόσωπο και να σου πει προσωπικά ότι δεν είναι θέμα Πολιτικών και Δομών Υγείας, δεν είναι θέμα Κυβερνητικό ή πολιτικό. Είναι απλά δικό σου θέμα: είναι η υγεία σου «στα χέρια σου» και πρέπει να ακούσεις αυτούς που πραγματικά ξέρεις και εμπιστεύεσαι ήδη καθημερινά για την υγεία σου.

Το ΕΚΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με αρμόδιους τοπικούς φορείς.