Ανοσολογική απάντηση των νεογνών μητέρων θετικών στον κορωνοϊό  

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, προστασία έναντι της λοίμωξης από τον κορωνοϊό φαίνεται ότι προσφέρει στο βρέφος ο μητρικός θηλασμός και το μητρικό γάλα μητέρων που νόσησαν από  κορωνοϊό. H Παιδίατρος, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βίκυ Μπενέτου και η Καθηγήτρια της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 28 έγκυες που βρέθηκαν θετικές στον ιό SARS-CoV-2 κατά τον τοκετό και τα βρέφη τους τα οποία γεννήθηκαν σε μαιευτήριο της Ρώμης μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαΐου 2021. Μελετήθηκε η ανοσολογική απάντηση των μητέρων και των βρεφών τους 48 ώρες μετά τη γέννηση και 2 μήνες μετά. Συγκεκριμένα, μετρήθηκαν τα ειδικά αντισώματα έναντι της ακίδας της πρωτεΐνης του ιού στον ορό του αίματος τόσο των μητέρων όσο και των βρεφών καθώς και τα ειδικά αντισώματα τύπου ΙgA έναντι του ιού στο μητρικό γάλα και στο σάλιο των βρεφών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα βρέφη τα οποία θήλασαν κατά τους δύο πρώτους μήνες της ζωής τους είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ειδικών για τον κορονοϊό αντισωμάτων στο σάλιο τους σε σχέση με τα βρέφη που έλαβαν αποκλειστικά ξένο γάλα. Επιπλέον, στο μητρικό γάλα βρέθηκαν συμπλέγματα ανοσοσφαιρινών τύπου IgA έναντι του κορωνοϊού, τόσο 48 ώρες μετά όσο και 2 μήνες μετά από τον τοκετό, ενώ είναι σημαντικό ότι δεν ανιχνεύτηκε ο ίδιος ο ιός στο μητρικό γάλα.  

Οι μελετητές συμπεραίνουν ότι οι μητέρες που μολύνθηκαν από τον ιό κατά την περίοδο γύρω από τον τοκετό και θηλάζουν τα παιδιά τους ή τους δίνουν μητρικό γάλα, προστατεύουν το βρέφος τους από τη νόσο, όχι μόνο μέσω της παθητικής ανοσίας, δηλαδή της προσφοράς έτοιμων ειδικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού που περνούν στο βρέφος μέσα από το μητρικό γάλα, αλλά και μέσω της ενεργητικής ανοσίας, δηλαδή ενεργοποιώντας και «εκπαιδεύοντας» το ανώριμο ανοσολογικό σύστημα του νεογνού, και ιδιαίτερα των βλεννογόνων του γαστρεντερικού συστήματος, στην ενεργητική παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού.  

Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει τα δεδομένα για τον ευεργετικό ρόλο του μητρικού γάλακτος και μητρικού θηλασμού στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους και στην προστασία του από οξείες λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και η λοίμωξη από τον κορωνοϊό.   

Οι ερευνητές παρατηρούν επίσης ότι πρέπει να υπάρχουν πρόσθετοι μηχανισμοί του ανοσολογικού συστήματος των βρεφών, εκτός από την επίδραση του μητρικού θηλασμού, που επιδρούν στην προστασία τους από την εν λόγω λοίμωξη καθώς ακόμα και τα βρέφη που δεν θήλασαν δεν μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό.  

Υπενθυμίζεται ότι ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής του βρέφους και του μικρού παιδιού με σημαντικά οφέλη, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα, για το παιδί και τη μητέρα, την κοινωνία, το σύστημα υγείας και το περιβάλλον. Σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις για τη βρεφική διατροφή στην Ελλάδα, τα βρέφη συνιστάται να θηλάζουν αποκλειστικά για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής τους, ενώ με την συμπλήρωση του 6ου μήνα της ζωής ξεκινά μαζί με τον θηλασμό η προσθήκη κατάλληλων, επαρκών σε ποσότητα και ασφαλών στερεών τροφών. Ο μητρικός θηλασμός συνιστάται να συνεχίζεται μέχρι τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής και όσο περισσότερο επιθυμεί η μητέρα και το παιδί.


ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 5-11 ΕΤΩΝ

Μετά την πρόσφατη σύσταση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών με το εμβόλιο mRNA της Pfizer-BioNTech’s (BNT162b2) έναντι της COVID-19, πρόσφατη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό JAMA συνοψίζει τα δεδομένα που προέκυψαν από μελέτη σε 2268 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer σε δοσολογικό σχήμα 2 δόσεων.

Οι Ιατροί της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σπυρίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας) και Ειρήνη Ελευθερίου (Παιδίατρος – Εξειδικευόμενη Λοιμωξιολογίας) παρουσιάζουν συνοπτικά τα συμπεράσματα της μελέτης.

Είναι τα εμβόλια έναντι της COVID-19 ασφαλή για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του mRNA εμβολίου της Pfizer-BioNTech’s στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών είναι παρόμοιας συχνότητας και βαρύτητας με εκείνες που παρατηρούνται στους εφήβους και τους ενήλικες, με συχνότερες τον πόνο στο σημείο του εμβολιασμού (71%), την αδιαθεσία (39%) και τον πονοκέφαλο (28%). Ο κίνδυνος για καρδιακές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό (περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα) είναι ιδιαίτερα χαμηλός και δεν διαφέρει από τα ποσοστά που παρατηρούνται σε εφήβους 12-15 ετών (180 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασθέντων εφήβων). Τα περιστατικά περιγράφονται ως ήπια και με γρήγορη ανάρρωση.

Είναι τα εμβόλια έναντι της COVID-19 αποτελεσματικά στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών;

Το mRNA εμβόλιο έναντι της COVID-19 της Pfizer-BioNTech’s επάγει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Η αποτελεσματικότητα του ανέρχεται σε 91% έναντι της συμπτωματικής νόσου. Στην κλινική μελέτη δεν υπήρξαν περιστατικά σοβαρής COVID-19, νοσηλείας ή θανάτου, ενώ μεταξύ εκείνων που νόσησαν με COVID-19 οι εμβολιασμένοι είχαν ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

 

Ποια είναι τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών;

Παρότι η σοβαρή νόσος από κορωνοϊό είναι σπάνια στα παιδιά και η θνησιμότητα τόσο από την COVID-19 όσο και από το σοβαρό Πολυσυστηματικό Υπερφλεγμονώδες Σύνδρομο (MIS-C) παραμένει πολύ χαμηλή στο παιδιατρικό πληθυσμό, όσο αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που νοσούν τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών με σοβαρά επακόλουθα ή μοιραία κατάληξη. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τους εφήβους, ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών αναμένεται να αποτρέψει τις περισσότερες νοσηλείες και τους περισσότερους θανάτους και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Εξάλλου, όπως προκύπτει από δεδομένα σε ενήλικες ασθενείς, τα εμβολιασμένα παιδιά αναμένεται να αποβάλουν μικρότερες ποσότητες του ιού για βραχύτερο διάστημα, συμβάλλοντας στην ελάττωση της μετάδοσης στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα.  Τέλος, ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών σε συνδυασμό με τα γνωστά μέτρα -μάσκες, αποστάσεις, καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων- αλλά και την αύξηση της συνολικής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους μαθητές.

Τι απομένει να διερευνηθεί για τα εμβόλια έναντι της COVID-19 στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών;

Η διάρκεια της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο έναντι της COVID-19 και η ανάγκη για αναμνηστική δόση δεν είναι γνωστές. Επιπλέον, καθώς τα εμβόλια θα χορηγούνται σε μεγάλο αριθμό παιδιών, οι πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα θα καταγραφούν και θα μελετηθούν.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού παραμένει το ισχυρότερο όπλο έναντι της πανδημίας και με αυτό το δεδομένο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών.