Το κύμα της Όμικρον και η πίεση στο σύστημα υγείας

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ταχύτητα εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον θα οδηγήσει σε αύξηση των διαγνώσεων μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό που όμως δεν είναι ξεκάθαρο, και είναι το πιο σημαντικό, είναι ποια θα είναι η πίεση που θα ασκήσει το στέλεχος Όμικρον στα συστήματα υγείας.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι τρεις είναι οι παράγοντες που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο: 1) η νοσηρότητα-θνητότητα του στελέχους στον ανεμβολίαστο πληθυσμό, 2) η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Όμικρον μετά από 2 ή 3 δόσεις, και 3) η βαρύτητα της επαναλοίμωξης.

Όσον αφορά τη νοσηρότητα-θνητότητα της Όμικρον τα πρώτα πρώιμα στοιχεία δείχνουν προφίλ μειωμένης βαρύτητας της νόσου σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα. Κάποιες πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για 30% λιγότερη βαρύτητα της νόσου. Αν αυτό επαληθευθεί πρόκειται για σημαντική μείωση στη νοσηρότητα, χωρίς ωστόσο να μας επιτρέπει να θεωρήσουμε με ασφάλεια ότι δεν θα πιεστούν τα συστήματα υγείας.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων το σημαντικό στοιχείο είναι η πρόληψη της νοσηρότητας-θνητότητας οι οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αν έχει γίνει η ενισχυτική δόση. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η νοσηρότητα-θνητότητα με 2 δόσεις του εμβολίου της Pfizer παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα της τάξης του 70% για σοβαρή νόσο. Σε αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μείωση της φαινομενικής αποτελεσματικότητας μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η βαρύτητα της Όμικρον στους μη εμβολιασμένους είναι χαμηλότερη. Η προσθήκη της ενισχυτικής (ή τρίτης) δόσης όπως έχουν δείξει αρκετές μελέτες διευρύνει την αποτελεσματικότητα έναντι μεταλλαγμένων στελεχών γεγονός που επαληθεύεται και από εργαστηριακές μελέτες στην Όμικρον. Σύμφωνα με τον Anthony Fauci, Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, η αναμνηστική δόση αυξάνει σημαντικά την προστασία έναντι της Όμικρον. Συγκεκριμένα, η τρίτη δόση του BNT162b2 αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι του στελέχους Όμικρον κατά 25 φορές και τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 35 φορές. Έτσι, η προστασία έναντι της συμπτωματικής νόσου μπορεί να αγγίξει το 75% με την αναμνηστική δόση. Αν και προς το παρόν μας λείπουν μεγαλύτερες μελέτες για την κλινική αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, η ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης στον πληθυσμό αναμένουμε να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανακοπή του κύματος της Όμικρον.

Τέλος η βαρύτητα της επαναλοίμωξης, δηλαδή της λοίμωξης από Όμικρον σε άτομα που έχουν νοσήσει στο παρελθόν, αναμένεται ότι θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο σε πληθυσμούς που είχαν μεγάλη έκθεση όπως στην Βραζιλία (π.χ. στην πόλη Μανάους της Αμαζονίας), αλλά και τη Νότιο Αφρική (π.χ. στην πόλη Γκαουτένγκ). Ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει η βαρύτητα της επαναλοίμωξης και στην Ευρώπη η οποία βρίσκεται σε φάση εξόδου από το κύμα της Δέλτα. Όσοι πέρασαν πρόσφατα τη λοίμωξη με Δέλτα (π.χ. εντός των τελευταίων 1-2 μηνών) θα έχουν σχετικά καλή αντοχή σε νέα λοίμωξη με Όμικρον, αλλά την υψηλότερη αντοχή αναμένουμε σε αυτούς που έχουν εμβολιασθεί και έχουν νοσήσει στο παρελθόν. Για παράδειγμα στην πόλη Σάο Πάολο της Βραζιλίας αναφέρεται ένα ποσοστό εμβολιασμού που αγγίζει το 100% στους ενήλικες. Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είχε νοσήσει πριν από τον εμβολιασμό, είναι πολύ πιθανό το κύμα της Όμικρον να είναι πιο ήπιο σε περιοχές σαν το Σάο Πάολο.

Συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα η ταχύτητα εξάπλωσης της Όμικρον θα είναι μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενο στέλεχος, ωστόσο η εκτίμηση της βαρύτητας στα συστήματα υγείας είναι σχετικά δύσκολο να εκτιμηθεί καθότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό σύστημα. Η ταχύτητα παροχής της ενισχυτικής (τρίτης) δόσης αναδεικνύεται ως ο πιο καθοριστικός παράγοντα προστασίας των συστημάτων υγείας.


Pfizer: Τελευταία δεδομένα δείχνουν την αποτελεσματικότητα ενός χαπιού έναντι της λοίμωξης COVID-19 στη σοβαρή νόσο

Η τελευταία ανάλυση της εταιρείας Pfizer έδειξε ότι το αντιικό χάπι Paxlovid μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους για άτομα με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τα νεότερα δεδομένα. Η νεότερη ανακοίνωση αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων άγγιξε το 90% όταν δόθηκε τρεις με πέντε μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μία αποτελεσματικότητα και έναντι του στελέχους όμικρον. Η εμφάνιση του νέου στελέχους έχει αυξήσει τις ανάγκες για θεραπευτικές επιλογές για όσους έρθουν σε επαφή με τον ιό, και η έγκριση του φαρμάκου αυτού θα το καθιστά ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα έναντι στην πανδημία, αναφέρει ο A. Burla, CEO της εταιρείας Pfizer. Δύο αντιικά φάρμακα σε μορφή χαπιού των εταιρειών Pfizer και Merck έχουν καταθέσει στοιχεία στον FDA για έγκριση, και η επίσημη απόφαση αναμένεται έως το τέλος του έτους. Τα πρώτα δεδομένα για το στέλεχος όμικρον δείχνουν την γρήγορη επικράτηση του στη Νότια Αφρική, και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει ήδη ανιχνευθεί σε 31 Πολιτείες των ΗΠΑ, με κάποια πρώτα στοιχεία να δείχνουν πιθανή ανθεκτικότητα του στελέχους σε μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν ήδη εγκριθεί. Ήδη η εταιρεία Regeneron, της οποίας το μονοκλωνικό αντίσωμα έχει λάβει έγκριση, αναφέρει πιθανή μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι του νέου στελέχους όμικρον, ενώ ήδη προετοιμάζονται νέας γενιάς φάρμακα ειδικά στοχευμένα για το νέο στέλεχος. Μία άλλη δημοσίευση αναφέρει ότι το στέλεχος όμικρον διαφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα αντισώματα των εταιρειών Regeneron, Eli Lilly και AstraZeneca, που έλαβαν έγκριση από τον FDA για άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στον εμβολιασμό. Σε μία άλλη ανακοίνωση της Pfizer το φάρμακο Paxlovid ενώ δεν μείωσε τα συμπτώματα σε όσους ήταν χαμηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19, οδήγησε σε μείωση των επιπέδων του ιικού φορτίου και μείωσε τον ήδη χαμηλό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε αυτή την υποομάδα, συμπεριλαμβάνοντας όσους ήταν εμβολιασμένοι και είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο.

Επίσης δημοσιεύτηκε σε: