Παχύσαρκοι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση εμφάνισαν λιγότερο σοβαρή COVID-19
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Surgery, διερεύνησε την επίδραση της απώλειας βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση στη νόσηση από COVID-19.
Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Αλέξανδρος Κόκκινος (Καθηγητής Παθολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2789558
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Cleveland Clinic των ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 2.958 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση λόγω παχυσαρκίας, συγκεκριμένα σε Roux-en-Y γαστρική παράκαμψη ή sleeve γαστρεκτομή μεταξύ 2004 και 2017, καθώς και 8.851 μη χειρουργικούς ασθενείς με παχυσαρκία. Μελετήθηκαν δεδομένα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 με αξιολόγηση στοιχείων για πιθανή νόσηση και σοβαρότητα νόσησης από COVID-19.
Το ποσοστό μόλυνσης από SARS-CoV-2 ήταν περίπου 9% και στις δύο ομάδες, αλλά η ομάδα που είχε υποβληθεί σε μεταβολική χειρουργική επέμβαση παρουσίασε: 49% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, 63% χαμηλότερο κίνδυνο ανάγκης για οξυγόνο και 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής COVID-19, δηλαδή συνδυασμού εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας, μηχανικού αερισμού ή θανάτου. Κατά τη στιγμή της μόλυνσης, οι χειρουργικοί ασθενείς ζύγιζαν κατά μέσο όρο 20 κιλά λιγότερο και είχαν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο από τους ασθενείς που δεν είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση.
H παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19 στην οξεία φάση. Επίσης, έχει καταδειχθεί ότι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων επιπλοκών, ένα σύνδρομο που συχνά αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως long COVID. Οι άνθρωποι με παχυσαρκία παρουσιάζουν χρόνια συστηματική φλεγμονή, ανοσολογική δυσλειτουργία αλλά και ποικίλες συννοσηρότητες, που μπορεί να επηρεάζουν την κλινική εικόνα και να εξηγούν τους κινδύνους αυτούς.
Η νέα αυτή μελέτη δίδει αισιόδοξα μηνύματα, καθώς καταδεικνύει συσχέτιση μεταξύ της απώλειας σωματικούς βάρους μετά από χειρουργική επέμβαση και βελτιωμένων κλινικών αποτελεσμάτων. Υποδηλώνει λοιπόν ότι η παχυσαρκία μπορεί να είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για σοβαρή COVID-19.
Συσχέτιση της ομάδας αίματος με νοσήματα του ανθρώπινου σώματος
Η ομάδα αίματος έχει συσχετιστεί με την ευπάθεια του ατόμου σε διάφορες νοσολογικές οντότητες. Κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, δημοσιεύτηκαν δεδομένα σύμφωνα με τα οποία άτομα με ομάδα αίματος Α είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα από άτομα ομάδας αίματος Ο να προβληθούν από τον ιό SARS-CoV-2. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα διαθέσιμα προκαταρκτικά δεδομένα σχετικά με τη συσχέτιση της ομάδας αίματος και της εμφάνισης νοσημάτων στον άνθρωπο.
- Καρδιακή νόσος: Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου τείνει να είναι χαμηλότερος για τα άτομα με ομάδα αίματος Ο. Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα με διαφορετική ομάδα αίματος είναι πιθανότερο να έχουν αυξημένες τιμές χοληστερόλης και μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη δημιουργία θρόμβων.
- Καρκίνος του στομάχου και του παγκρέατος: Τα άτομα με ομάδα αίματος Α, ΑΒ και Β έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και καρκίνου του παγκρέατος από άτομα με ομάδα αίματος Ο. Το μεγαλύτερο κίνδυνο εμφανίζουν τα άτομα με ομάδα αίματος Α, το οποίο μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι συχνότερη μεταξύ των ατόμων με ομάδα αίματος Α. Το συγκεκριμένο βακτήριο ανευρίσκεται στο στομάχι και στο έντερο και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και έλκη.
- Ελονοσία: Η ελονοσία μεταδίδεται με το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού που μεταδίδει το παράσιτο στον άνθρωπο. Ακολούθως, το παράσιτο μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του ανθρώπου. Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από το παράσιτο και να εμφανίσουν ελονοσία.
- Πεπτικά έλκη: Τα πεπτικά έλκη είναι επώδυνες ανοικτές πληγές που ανευρίσκονται συχνότερα στο στόμαχο και στο δωδεκαδάκτυλο και εμφανίζονται συχνότερα στα άτομα με ομάδα αίματος Ο.
- Θρομβώσεις: Η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση παρατηρείται όταν το αίμα δημιουργεί θρόμβο σε κάποια φλέβα που βρίσκεται εσωτερικά στα κάτω άκρα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθεί ο θρόμβος και να καταλήξει στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή). Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης.
- Σακχαρώδης διαβήτης: Η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να είναι συχνότερα σε άτομα με ομάδα αίματος Α και Β. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί το παθοφυσιολογικό υπόστρωμα.
- Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης.
- Μνήμη: Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με προβλήματα μνήμης είχαν συχνότερα ομάδα αίματος ΑΒ, χωρίς να υπάρχει σαφής εξήγηση για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.
- Άγχος: Το άγχος (στρες) οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης στο αίμα, γι’ αυτό και η κορτιζόνη χαρακτηρίζεται ως η ορμόνη του στρες. Τα άτομα με ομάδα αίματος Α τείνουν να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα κορτιζόλης.
- Προσδόκιμο ζωής: Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν πιθανώς μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, το οποίο μπορεί να οφείλεται στο μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.
- tanea.gr (07-03-2022)
- tovima.gr (07-03-2022)
- in.gr (07-03-2022)
- amna.gr (07-03-2022)
- skai.gr (07-03-2022)
- ethnos.gr (07-03-2022)
- protothema.gr (07-03-2022)
- iefimerida.gr (07-03-2022)
- ot.gr (07-03-2022)
- cnn.gr (07-03-2022)
- efsyn.gr (07-03-2022)
- ygeiamou.gr (07-03-2022)
- eleftheriaonline.gr (07-03-2022)
- thetoc.gr (07-03-2022)
- alfavita.gr (07-03-2022)
- ekirikas.com (07-03-2022)
- news.makedonias.gr (07-03-2022)
- analitis.gr (07-03-2022)
- insider.gr (07-03-2022)
- reader.gr (07-03-2022)
- irafina.gr (07-03-2022)
- notia-today.gr (07-03-2022)
- notia-today.gr (07-03-2022)
- pronews.gr (07-03-2022)
- mykosmos.gr (07-03-2022)
- msn.com (07-03-2022)