Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: η πανδημία COVID-19 δεν έχει τελειώσει

 

Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που δόθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ, World Health Organization) την Τετάρτη 16 Μαρτίου, τονίστηκε ότι η πανδημία COVID-19 δεν έχει τελειώσει.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Δημόπουλος (Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Διευθυντής Γ’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο), Παρασκευή Κατσαούνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Δημήτριος Παρασκευής (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της συνέντευξης τύπου αυτής.

https://www.who.int/director-general/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-who-press-conference-16-march-2022

Μετά από αρκετές εβδομάδες μείωσης των νέων αναφερόμενων κρουσμάτων COVID-19, οι αριθμοί αυξάνονται ξανά παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε περιοχές της Ασίας και της Δυτικής Ευρώπης. Αυτές μάλιστα οι αυξήσεις παρατηρούνται παρά τις μειώσεις των τεστ σε ορισμένες χώρες, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα που βλέπουμε είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Είναι λοιπόν πιθανές τοπικές εστίες και έξαρση των κρουσμάτων COVID-19, κυρίως σε περιοχές όπου έχουν αρθεί τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης.

Επιπρόσθετα, τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν υψηλά σε πολλά κράτη, ιδιαιτέρως σε εκείνα με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Κάθε χώρα αντιμετωπίζει μια διαφορετική κατάσταση με διαφορετικές προκλήσεις, αλλά σίγουρα η πανδημία COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει τελειώσει. Αναφέρεται αύξηση 46% στα κρούσματα COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλμα στον αριθμό των κρουσμάτων στην Κίνα. Σε όλο τον κόσμο, τα εβδομαδιαία κρούσματα COVID-19 αυξήθηκαν κατά 8% παρά τη σημαντική μείωση των τεστ.

Δεδομένων αυτών των αναφορών, σημειώθηκε ότι πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά και να επικεντρωθούμε στον κατάλληλο εμβολιασμό ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί αρκετά εύκολα. Στο πλαίσιο της φθίνουσας ανοσίας, του γεγονότος ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν τέλεια και του ποσοστού ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας, ο ιός μπορεί να επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναμένοντας την επόμενη ευκαιρία να εξαπλωθεί ξανά.

Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, προτεραιότητα του ΠΟΥ παραμένει η υποστήριξη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν φροντίδα για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Έχουν δημιουργηθεί γραμμές ανεφοδιασμού σε πολλές πόλεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση. Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα της, το σύστημα επιτήρησης και αναφοράς για την COVID-19 παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτο. Και ενώ τα τεστ έχουν μειωθεί, έχουν ανιχνευθεί περισσότερα από 30.000 νέα κρούσματα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Τέλος, αναγνωρίστηκε από τον ΠΟΥ η ψυχολογική κόπωση των ανθρώπων από την πανδημία COVID-19 και τονίστηκε ότι γίνεται αντιληπτό το αίσθημα όλων ότι η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει. Αλλά αυτός ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται πολύ αποτελεσματικά. Αν δεν υπάρξουν ή συνεχιστούν οι σωστές παρεμβάσεις, δίδεται στον κορωνοϊό η δυνατότητα να αλλάζει και να συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί.


Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: «Νιώσε περήφανος για το Στόμα σου!»

«Νιώσε περήφανος για το Στόμα σου! Οφείλουμε όλοι να εκτιμούμε και να φροντίζουμε το στόμα μας!». Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου 2022.

«Η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και ένα υγιές στόμα επιδρά ευεργετικά στην ευτυχία, την ευημερία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων» δηλώνει ο Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ και Καθηγητής Περιοδοντολογίας κ. Φοίβος Μαδιανός, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παραμέληση της στοματικής υγείας των Ελλήνων.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαδιανός, «η πανδημία, όπως και η προηγούμενη οικονομική κρίση, έπληξαν σοβαρά τη στοματική υγεία των Ελλήνων, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αμέλησε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ωστόσο, εμείς στέλνουμε το μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες μας ότι οφείλουν να φροντίζουν το στόμα τους, καθώς η διατήρηση της υγείας του στόματος συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της γενικής υγείας, αλλά και στην ποιότητα ζωής».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ και Καθηγητής Στοματολογίας κ. Νικόλαος Νικητάκης τονίζει ότι «το στόμα είναι ο καθρέφτης της γενικής υγείας και πολλές συστηματικές ασθένειες προκαλούν βλάβες στη στοματική κοιλότητα, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν τις πρώτες εκδηλώσεις ενός μέχρι τότε άγνωστου προβλήματος υγείας. Επίσης, μία πληθώρα τοπικών νοσημάτων που κυμαίνονται από τις άφθες και τον επιχείλιο έρπητα μέχρι τον καρκίνο του στόματος προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα και συχνά παραμένουν αδιάγνωστα και αθεράπευτα, ορισμένες φορές απειλώντας ακόμη και τη ζωή των ασθενών. Ο οδοντίατρος, όμως, κατά τον τακτικό έλεγχο μπορεί να διακρίνει τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα μιας νόσου και να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση».

Οι οδοντίατροι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην καλή στοματική υγιεινή, υπογραμμίζοντας ότι η πλημμελής φροντίδα του στόματος είναι δυνατόν να προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. «Η κακή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με διάφορα γενικά νοσήματα μπορεί να είναι καταστροφική» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαδιανός και προσθέτει ότι «η συσχέτιση της περιοδοντικής νόσου με ποικίλα συστηματικά νοσήματα, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι αμφίδρομη. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωσή τους, προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στη γενική υγεία των ασθενών. Για το λόγο αυτό, η διατήρηση της υγείας του περιοδοντίου και η πρόληψη και αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου βοηθάει ουσιαστικά στον περιορισμό της εξέλιξης διαφόρων γενικών νοσημάτων». Αντίστοιχα, ο κ. Νικητάκης τονίζει ότι «η πρόληψη πολυάριθμων στοματολογικών νοσημάτων, ακόμη και αυτών με σοβαρή πρόγνωση, π.χ. καρκίνος του στόματος, είναι εφικτή μέσω υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών και αποφυγής έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών».

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της στοματικής υγείας και την αναγκαιότητα ενημέρωσης τόσο της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και του ευρύτερου κοινού, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα (webinar) την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, με θέμα «Στοματική και Γενική Υγεία: Μία αμφίδρομη σχέση – Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας». Στην ημερίδα αυτή, την οποία θα συντονίσουν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής κ. Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ κ. Εμμανουήλ Πικουλής, ο κ. Μαδιανός και ο κ. Νικητάκης, θα συμμετέχουν ως ομιλητές καταξιωμένοι Καθηγητές του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, παρουσιάζοντας ποικίλα θέματα που άπτονται της στοματικής υγείας. Την εκδήλωση θα τιμήσει απευθύνοντας χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, όπως και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Τέλος, με αφορμή την 20η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, ο Πρύτανης ΕΚΠΑ κ. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ κ. Μαδιανός και ο Πρόεδρος της ΕΟΟ κ. Δεβλιώτης έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν, εκθέτοντας τις απόψεις τους και παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για την προαγωγή της στοματικής υγείας, σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022.

Επίσης δημοσιεύτηκε σε: