Η άσκηση είναι σύμμαχος της υγείας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από μία σειρά μελετών. Καθώς όμως αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πρόληψης με στόχο τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης, το ερώτημα που γεννάται είναι εάν ωφελεί και ασθενείς με σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, όι κατευθυντήριες προτάσεις του Αμερικάνικου Κολεγίου Αθλητιατρικής δίνουν την απάντηση, υπογραμμίζοντας πως η θεραπευτική άσκηση στον καρκίνο περιορίζει σημαντικά τα συμπτώματα της ασθένειας και προάγει την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν και υποβάλλονται σε θεραπεία. Παράλληλα όμως βελτιώνει και την αποτελεσματικότητα του ίδιου του θεραπευτικού σχήματος.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας - Sports Excellence, που λειτουργεί με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν και σε συνεργασία με αντίστοιχες κλινικές, επενδύει σημαντικά στο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης σε ογκολογικούς ασθενείς.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Σε ασθενείς με κακοήθη νεοπλάσματα
- μαστού
- πνεύμονα
- εντέρου
- ωοθηκών
- ουροποιογεννητικού συστήματος
- μυοσκελετικού συστήματος
Τα Οφέλη
- Βελτίωση φυσικής κατάστασης
- Βελτίωση ψυχικής διάθεσης
- Μείωση του αισθήματος του πόνου
- Ανακούφιση από ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών
Τι προτείνει το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθληατρικής
- 30-60 λεπτά αερόβια άσκηση 2-3 ημέρες την εβδομάδα ή 20-40 λεπτά αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης 2-3 ημέρες την εβδομάδα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο συνημμένο αρχείο παρακάτω.