Πολλές μελέτες ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογίας 2025 που ήταν αφιερωμένο στη Γυναικολογική Ογκολογία (ESMO Gynaecological Cancers Congress 2025). Στο συνέδριο αυτό συμμετείχε ενεργά και η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» με επιστημονικές ανακοινώσεις. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δρ. Αγγελική Ανδρικοπούλου, Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) συνοψίζουν τις σημαντικότερες μελέτες.
Στον μεταστατικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης φάσης III BEATcc που υποστηρίζει την προσθήκη της ανοσοθεραπείας με atezolizumab στον συνδυασμό χημειοθεραπείας με πλατίνα και αντιαγγειογενετικής θεραπείας με bevacizumab. Η προσθήκη της ανοσοθεραπείας με atezolizumab έχει δείξει προηγουμένως όφελος στο διάστημα ελεύθερο υποτροπής της νόσου και στην συνολική επιβίωση σε ασθενείς με προχωρημένο ή υποτροπιάζον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στο συνέδριο ανακοινώθηκε υποανάλυση της μελέτης σύμφωνα με την οποία η προσθήκη του atezolizumab στην χημειοθεραπεία με πλατίνα και bevacizumab προσφέρει όφελος ανεξαρτήτως του βιοδείκτη PD-L1. Συγκεκριμένα, το atezolizumab μείωσε την πιθανότητα υποτροπής κατά 46% στους ασθενείς με θετική έκφραση PD-L1 (≥1) και κατά 52% στους ασθενείς με αρνητική έκφραση (PD-L1 <1). Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούμε πλέον να συμπεριλάβουμε την ανοσοθεραπεία στην πρώτη γραμμή θεραπείας των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο τραχήλου της μήτρας ανεξαρτήτως της έκφρασης του PD-L1. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας με atezolizumab, χημειοθεραπείας και αντιαγγειογενετικής θεραπείας οδήγησε σε μία μέση επιβίωση άνω των 2.5 ετών σε αυτό το δύσκολο πληθυσμό ασθενών.
Στο συνέδριο ανακοινώθηκαν και τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης φάσης ΙΙ PICCOLO που εισάγει μία νέα θεραπεία με σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου (ADC) έναντι του υποδοχέα του φυλλικού οξέος α (FRα), το mirvetuximab soravtansine στην θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου ωοθηκών. Η θεραπεία με mirvetuximab soravtansine έχει ήδη λάβει έγκριση στον προθεραπευμένο καρκίνο ωοθηκών λόγω του οφέλους που έδειξε τόσο ως προς το διάστημα ελεύθερο υποτροπής όσο και ως προς τη συνολική επιβίωση. Με βάση την μελέτη PICCOLO παραπάνω από τους μισούς ασθενείς ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με mirvetuximab soravtansine με μέση διάρκεια ανταπόκρισης στους 8 μήνες. Η μέση συνολική επιβίωση ήταν 27 μήνες που είναι αξιοσημείωτη εάν αναλογιστούμε πως η θεραπεία δόθηκε μετά από τουλάχιστον δύο προηγούμενες γραμμές θεραπείας και μετά από θεραπεία με PARP αναστολείς. Επίσης σε υποανάλυση της μελέτης φάνηκε πως όφελος από την θεραπεία με mirvetuximab soravtansine είχαν όλες οι ασθενείς ανεξαρτήτως της ύπαρξης ανεπάρκειας του ομόλογου ανασυνδυασμού (HRD). Συνεχίζοντας με τον καρκίνο των ωοθηκών, πρώιμα αποτελέσματα από ένα νέο πολλά υποσχόμενo σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου (ADC), το raludotatug deruxtecan (R-DXd) δείχνουν αυξημένη αποτελεσματικότητα στον καρκίνο ωοθηκών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα συζευγμένο αντίσωμα έναντι της καντχερίνης 6 (CDH6) που είναι συνδεδεμένη με ένα χημειοθεραπευτικό μόριο, έναν αναστολέα της τοποϊσομεράσης Ι. Η πρωτεΐνη καντχερίνη 6 εκφράζεται στο 65-85% των καρκίνων ωοθήκης και σχετίζεται με χειρότερη πρόγνωση. Σε προκλινικές μελέτες το φάρμακο έχει μελετηθεί σε καρκινικά κύτταρα από καρκίνο ωοθηκών και καρκίνο νεφρού που εκφράζουν την πρωτεΐνη CDH6. Αν και σε μικρό αριθμό βαριά προθεραπευμένων ασθενών σε μελέτη φάσης 1, η θεραπεία με raludotatug deruxtecan οδήγησε σε ανταπόκριση στο 72% των ασθενών ενώ στην πλειοψηφία των ασθενών (89%) οδήγησε σε έλεγχο της νόσου. Το μέσο διάστημα ελεύθερο υποτροπής ήταν 8 μήνες, που είναι αρκετά εντυπωσιακό εάν σκεφτούμε πως οι ασθενείς ήταν βαριά προθεραπευμένοι και είχαν λάβει προηγουμένως τέσσερις γραμμές θεραπείας κατά μέσο όρο. Το φάρμακο βρίσκεται υπό μελέτη στην μελέτη φάσης 2/3 REJOICE-Ovarian01 σε ασθενείς με πλατινοανθεκτικό, προθεραπευμένο καρκίνο ωοθηκών.