Στον δρόμο προς την επόμενη ημέρα όλο και περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υποστηρίζουν τη γενικευμένη χρήση μάσκας από τους πολίτες. Ο κύριος λόγος έγκειται στη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης από ασυμπτωματικους φορείς.
Στη χώρα μας έχει γίνει συγκεκριμένη εισήγηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και πολυσύχναστους κλειστούς χώρους, όπως παντοπωλεία, κουρεία, κέντρα αισθητικής και άλλους κλειστούς χώρους. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους. Επίσης, μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα Δικαστήρια.
Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων έχουν εκδώσει ειδικές αναθεωρημένες οδηγίες στις 4 και 8 Απριλίου 2020, αντίστοιχα, για τη χρήση μάσκας από το ευρό κοινό.
Κατά τη συνεύρεση με κόσμο και σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός συστήνεται η κάλυψη του προσώπου με ύφασμα. Η μάσκα δεν συστήνεται για παιδιά κάτω των 2 ετών και για όσους έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό ή δεν είναι ικανοί να αφαιρέσουν τη μάσκα χωρίς βοήθεια.
Σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες μάσκες προσώπου (π.χ. χειρουργικές μάσκες) που προορίζονται για το υγειονομικό προσωπικό. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η χρήση μάσκας δεν αποτελεί υποκατάστατο των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσωπικής υγιεινός.
Οι ασιατικές χώρες έχουν σχετικά μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, επομένως η χρήση μάσκας στην καθημερινή ζωή είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο ειδικά τον χειμώνα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους Greenhalgh και συνεργάτες (BMJ 2020;369:m1435), η τακτική για τις μάσκες βασίζεται στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από την εκάστοτε ασθένεια. Ο ιός COVID-19 είναι πολύ μεταδοτικός, μπορεί να πρόκαλέσει σοβαρή νόσο και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό.
Ενας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ανάγκη άρσης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που πραγματικά προκαλούν «παράπλευρες απώλειες» στον ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα. Καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, η χρήση μάσκας σε δημόσιους χοίρους με συγχρωτισμό, η σχετική κοινωνική αποστασιοποίηση και η τήρηση μέτρων προσωπικής υγιεινής θα είναι καθοριστικά για την πρόληψη της μετάδοσης, τη μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19.