Η λοίμωξη COVID-19 μείωσε το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ τουλάχιστον κατά ένα έτος
Η πανδημία COVID-19 μείωσε σημαντικά το προσδόκιμο ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ειδικά μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στη μαύρη και στην ισπανική φυλή, σύμφωνα με νέα μελέτη στο έγκριτο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (https://mdimop.gr/covid19/)(Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα. Αφορμή για τη συγκεκριμένη μελέτη αποτέλεσε το γεγονός ότι το 2020 καταγράφηκαν περισσότεροι από 336.000 θάνατοι λόγω COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τους Αμερικανούς θα είναι 77,48 χρόνια, δηλαδή μειωμένο κατά 1,13 χρόνια συγκριτικά με πριν την πανδημία. Αποτελεί μάλιστα τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί στο προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια και είναι το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από το 2003. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει η συγκεκριμένη μελέτη είναι οι φυλετικές διαφορές ως προς το εκτιμώμενο προσδόκιμο ζωής, το οποίο αντικατοπτρίζει το μεγάλο πλήγμα της πανδημίας σε φυλετικές και εθνικές μειονότητες. Η μελέτη προβλέπει μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 0,68 έτη για τους λευκούς Αμερικανούς στα 77,84 χρόνια. Ωστόσο, προβλέπεται μείωση 2,1 ετών για τα άτομα που ανήκουν στη μαύρη φυλή στα 72,78 χρόνια, καθώς και μείωση κατά 3,05 έτη για τα άτομα που ανήκουν στην ισπανική φυλή στα 78,77 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι παρατηρείται δυσανάλογος αριθμός θανάτων σε νεαρότερες ηλικίες σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες συγκριτικά με τα άτομα που ανήκουν στη λευκή φυλή. Η δυσανάλογη επίδραση της πανδημίας COVID-19 στο προσδόκιμο ζωής των ατόμων που ανήκουν στη μαύρη και στη λατινική φυλή πιθανότατα έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη έκθεσή τους στο χώρο εργασίας τους ή με τις εκτεταμένες οικογενειακές επαφές και το βαθμό τήρησης των μέτρων σωματικής απομάκρυνσης, σε συνδυασμό με τη φτωχότερη υγειονομική περίθαλψη. Συνολικά αυτά οδηγούν σε περισσότερες λοιμώξεις COVID-19 με χειρότερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των Αμερικανών που ανήκουν στη λευκή φυλή και των Αμερικανών που ανήκουν στη μαύρη φυλή θα διευρυνθεί από 3,6 χρόνια σε περισσότερα από 5 χρόνια. Συμπερασματικά, τα ευρήματα της μελέτης σημειώνουν αφενός το σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στο προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών και αφετέρου αναδεικνύουν την ιδιαίτερη επιβάρυνση συγκεκριμένων φυλετικών ομάδων, το οποίο σημειώνει την ανάγκη εφαρμογής ειδικών προγραμμάτων από την Πολιτεία για τη μείωση της έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2.
Η ΠΙΕΣΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ: Παραδείγματα από την Ευλογιά
Ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Χρήστος Μπαρτσόκας και ο Ομότιμος Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Κατσιλάμπρος αναφέρονται στο ιστορικό εμβολιασμού κατά της ευλογιάς.
«Οι παλαιότεροι από εμάς θα ενθυμούνται το κίτρινο ατομικό βιβλιάριο του ΠΟΥ, απαραίτητο εφόδιο έγγραφο για ταξίδι σε πολλές χώρες, όπου κυρίως εγγράφετο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της ευλογιάς, ο δαμαλισμός. Τελικά, με τον καθολικό εμβολιασμό η επιστήμη επέτυχε την ολοκληρωτική εξάλειψη της ευλογιάς.
Όπως είναι γνωστόν, η ευλογιά οφείλεται σε ιό του γένους Orthopox, ο οποίος ξεκίνησε προ χιλιετηρίδων από την Αφρική. Ο ιός προκάλεσε φοβερές επιδημίες στην Ασία και την Ευρώπη προσβάλλοντας περισσότερα άτομα από κάθε άλλο μικροοργανισμό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι Ισπανοί κατακτητές τον εισήγαγαν στην Αμερική, όπου το 50% του πληθυσμού των ιθαγενών κατέληξε, οδηγώντας έτσι στην καταστροφή του πολιτισμού των Ίνκας και των Αζτέκων. Συγχρόνως, αναφέροντο περίπου 400.000 νεκροί κατ’έτος από τη νόσο στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα, ενώ το 1721 στη Βοστώνη απεβίωσαν 5.759 άτομα από τον πληθυσμό της που δεν υπερέβαινε τους 10.700!
Πρόληψη της ευλογιάς εφηρμόζετο παλαιόθεν στην Κίνα και τις Ινδίες με την τεχνική του «ευλογιασμού», δηλαδή λήψης πύου από φλύκταινα μολυσμένου ατόμου και ενοφθαλμισμού του πύου με σκαριφισμό σε διάφορα σημεία του σώματος. Η μέθοδος αυτή προκαλούσε ελαφρά νόσο, με επιτυχή πρόληψη από σοβαρή νόσηση.
Η Ελληνική συμβολή
Τη μέθοδο του «ευλογιασμού», που εφαρμόζετο στις υπό Οθωμανική κατοχή χώρες, ανέπτυξαν επιστημονικά και εδημοσίευσαν δύο Έλληνες ιατροί, ο Χιώτης Εμμανουήλ Τιμόνης (1669-1720) και ο Κεφαλλονίτης Ιάκωβος Πυλαρινός (1658-1719). Και οι δύο ανακοίνωσαν, το 1713 και 1715 αντίστοιχα, στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου τα πορίσματά τους από την εφαρμογή του «ευλογιασμού» στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια μεγάλης επιδημίας το 1701. Επανειλημμένως μάλιστα τα είχαν δημοσιεύσει στον ιατρικό κόσμο της εποχής. Ο Τιμόνης, που είχε σπουδάσει και στην Οξφόρδη, μεταφραστής της Αγγλικής Πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη, εμβολίασε με επιτυχία τον πενταετή γιο της Πρέσβειρας Mary Worthley Montagu, η οποία μετέφερε τις πληροφορίες για την εφαρμογή του «ευλογιασμού» στην Αγγλία. Εκεί το 1789 ο ιατρός Edward Jenner (1749-1823) τροποποίησε την τεχνική, εισάγοντας τον «δαμαλισμό», μεταφορά λύμφης από αγελάδα, ως μέτρο προφύλαξης κατά του ιού στο εμβολιαζόμενο άτομο.
Τα αποτελέσματα
Με τον καθολικό δαμαλισμό, η ευλογιά όχι μόνο εξηφανίσθη από τις πολιτισμένες χώρες, αλλά και από ολόκληρη την υφήλιο. Τελευταίο αναφερόμενο κρούσμα ευλογιάς υπήρξε στη δεκαετία του 1970. Στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς καταργήθηκε τη δεκαετία του 1960.
Με την ανάπτυξη των εμβολίων πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και άλλες μάστιγες του πληθυσμού, έχουν παύσει να μας απειλούν. Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Να μην τα παραμελούμε!»
- onmed.gr (27-01-2021)
- skai.gr (27-01-2021)
- athina984.gr (27-01-2021)
- kontranews.gr (27-01-2021)
- pentapostagma.gr (27-01-2021)
- iefimerida.gr (27-01-2021)