Τα περισσότερα τρόφιμα που τρώμε είναι επεξεργασμένα σε κάποιο βαθμό, δηλαδή τροποποιούνται συγκριτικά με το πώς υπάρχουν στη φύση. Κάποιες μορφές επεξεργασίας είναι καλές για την υγεία. Γιαπαράδειγμα, το μαγείρεμα του κρέατος και παστερίωση του γάλακτος μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών. Αλλά εάν το φαγητό υποβάλλεται σε υπερβολική επεξεργασία, μπορεί αυτό να είναι επιβλαβές για την υγεία μας.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστείτο μεγαλύτερο επίπεδο επεξεργασίας. Κατά γενικό κανόνα, τα υπερεπεξεργασμένατρόφιμα είναι αυτά που έχουν παρασκευαστεί με πρόσθετα συστατικάπου δεν θα είχαμεπιθανότατα στην κουζίνα του σπιτιού μας. Αυτάπεριλαμβάνουν τα υδρογονωμένα έλαια, διάφορεςπρωτεΐνες, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλήςπεριεκτικότητας σε φρουκτόζη. Παρασκευάζονται δε συχνά με βιομηχανικές διαδικασίες.
Τα υπερεπεξεργασμένατρόφιμα είναι σχεδιασμένα να είναι χαμηλού κόστους και να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Είναι νόστιμα, βολικά και έτοιμα για κατανάλωση.
Παραδείγματα είναι τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα πατατάκια, οι κοτομπουκιές και τα λουκάνικα. Η υπερβολική ποσότητά τους στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και θερμίδων και μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας μέσω παχυσαρκίας ή άλλων οδών. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι ακολουθούν δίαιτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, καταναλώνουν περίπου 500περισσότερες θερμίδες ημερησίως.Αυτό οδηγεί σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα.
Ενας τρόπος με τον οποίο τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής είναι αλλαγές στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.Αυτό είναι μέρος του εγκεφάλου που ενεργοποιείται από την ευχαρίστηση και μας οδηγεί να την αναζητήσουμε. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζει αυτό το σύστημα και ωθείτους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο ακόμη και όταν δεν πεινάνε. Εχουν δηλαδή τα τρόφιμα αυτάπερισσότερα κοινά με το τσιγάρο παρά με ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι, αφού προκαλούν εθισμό.
Οι εθιστικές ουσίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα στέρησης όταν σταματήσουμε να τις παίρνουμε. Τα συμπτώματα μπορεί ναπεριλαμβάνουν ευερεθιστότητα, διέγερση, κατάθλιψη και έντονη λαχτάρα για την ουσία. Ερευνητές μελετούν εάν περικοπή των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσειπαρόμοια συμπτώματα στέρησης. Τέτοια έρευνα μπορεί να εξηγήσει γιατί υγιεινή διατροφή μπορεί να είναιπιο δύσκολη για μερικούς ανθρώπους.