Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα προοαρμόστηκαν άμεσα στη διαδικασία των εξ αποστάσεως μαθημάτων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Με τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα που διαθέτει η πολιτεία και με τις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής, η 25η Μαΐου αποτελεί πλέον την ημερομηνία για την έναρξη ή συνέχιση διεξαγωγής εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων, διενέργειας εξετάσεων, λειτουργίας των εστιών και των αθλητικών εγκαταστάσεων (π.χ. ΤΕΦΑΑ) για τους φοιτητές.


Βρισκόμαστε επομένως σε μία νέα κανονικότητα, όπου ιδιαίτερη μέριμνα θα δίνεται κατά την καθημερινή λειτουργία από εργαζομένους και φοιτητές στο τρίπτυχο: τήρηση των αποστάσεων, συμμόρφωση στις ορθές πρακτικές ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής, χρήση μάσκας ή προστατευτικού του καλύμματος όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, για παράδειγμα στην Οδοντιατρική. Με οργάνωση και συγκροτημένη αισιοδοξία, προτεραιότητα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου και η αποφοίτηση χιλιάδων φοιτητών όλων των βαθμίδων. Ταυτόχρονα, με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τους διδάσκοντες, προγραμματίζεται το χειμερινό εξάμηνο με την υποδοχή των νέων φοιτητών.


Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, εκτός από το εκπαιδευτικό έργο, όλο το προσωπικό των Εργαστηρίων (Μικροβιολογίας. Επιδημιολογίας μεταξύ άλλων) και των Κλινικών (π.χ. ΜΕΘ. Πνευμολογικές) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και γενικότερα της Σχολής Επιστημών Υγείας, πρωτοστάτησε στη διάγνωση και την αντιμετώπιση ασθενών από τη νόσο του νέου κορωνοϊού.


Παράλληλα, εκπονείται πρωτοποριακό διεθνώς ερευνητικό έργο (δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, συμμετοχή σε κλινικές μελέτες) για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, που θέτει τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη των ιατρικών εξελίξεων, έργο που δεν θα μπορούσε να γίνει αυτήν την περίοδο εάν δεν υπήρχε ήδη μακροχρόνια εργασία υποβάθρου και ανάλογη εμπειρία. Με εξωστρέφεια τέλος, τα μέλη του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν σε υγειονομικές επιτροπές για την αντιμετώπιση της νόσου, καταγράφουν για να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό τις επιπτώσεις στην υγεία, στην κοινωνία και στην οικονομικής νόσου αυτής, και ανταποκρίνονται με επιτυχία στην ανάγκη για ψυχολογική στήριξη όλων, που έμμεσα και άμεσα έχουν επηρεαστεί από την πανδημία.