Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 είναι η αιτία της νόσου C0VID-19, μίας νόσου η οποία προκάλεσε μια τεράστια πανδημία με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μία νέα ασθένεια ηλικίας μόλις 5 μηνών, η οποία στην αρχή νομίζαμε ότι προσβάλλει μόνο τους πνεύμονες, όπως συμβαίνει με τον ιό της γρίπης ή άλλους αναπνευστικούς ιούς. Γρήγορα όμως αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για μία συστηματική νόσο: Παρουσιάζει σημαντικές αιματολογικές επιπλοκές με χαμηλό αριθμό λεμφοκυττάρων και αιμοπεταλίων, με διαταραχές της πήξης και με τάση για θρομβώσεις που μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Προσβάλλει το γανστρεντερικό σύστημα και σε μερικές περιπτώσεις η νόσος εμφανίζεται μόνο με δισρροϊκές κενώσεις. Συχνά η νόσος επιπλέκεται με απώλεια όσφρησης και γεύσης. Νευρολογικές διαταραχές και επιπλοκές από τους νεφρούς έχουν επίσης περιγράφει. Η COVID-19 μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να έχει ελάχιστα συμπτώματα, αλλά σε περίπου 15% των ασθενών χαρακτηρίζεται από έντονη φλεγμονώδη αντίδραση που οφείλεται στη μεγάλη παραγωγή κυτταροκινών ως αντίδραση του ασθενούς στην εισβολή του ιού.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της C0VID-19 είναι πολυπαραγοντική. Απαιτείται έγκαιρη υποστήριξη του αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος. Δεν υπάρχουν ειδικά αντιικά φάρμακα για τον συγκεκριμένο ιό, αλλά φαίνεται ότι το remdesivir μπορεί να βοηθήσει κάποιους ασθενείς.

Σε αρκετές περιπτώσεις ενδείκνυται αντιπηκτική αγωγή για την πρόληψη των θρομβώσεων. Η χορήγηση πλάσματος που έχει ληφθεί από ασθενείς που έχουν αναρρώσει και που χορηγείται σε οξέως πάσχοντες ασθενείς από SARS CoV-2 είναι μία αρκετά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση. Οι διαδικασίες για την ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου ή εμβολίων είναι πυρετώδεις.