O πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, μίλησε στο iEidiseis.gr για το ζήτημα τη άρσης των μέτρων που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας.
Ο καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας-Ογκολογίας υποστήριξε πως η σταδιακή άρση τους «από αρχές Μαΐου έως Ιούλιο» είναι μία βάσιμη πρόβλεψη και παράλληλα επισήμανε πως δεν είναι δυνατό να υπάρχει επ’ αόριστον παράταση αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Επιπλέον, εξέφρασε τις δικές του προτάσεις για μία ομαλή άρση των περιοριστικών μέτρων και τέλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε ένα δεύτερο κύμα SARS-CoV-2 το φθινόπωρο, τονίζοντας πως η συνεχής επιδημιολογική επαγρύπνηση κρίνεται αναγκαία.
Η συνέντευξη του κ. Δημόπουλου στο iEidiseis:
Σύμφωνα με το κύριο σενάριο της κυβέρνησης, η άρση των περιοριστικών μέτρων θα εκκινήσει στις 10 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί ενδεχομένως ακόμα και τον Ιούλιο. Πιστεύετε πως έχει λογική μία τέτοια πρόβλεψη;
Σύμφωνα με τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας και τις ανακοινώσεις της ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων και της Πολιτείας, η πρόβλεψη για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από αρχές Μαΐου έως Ιούλιο είναι βάσιμη. Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η συνέχιση της μείωσης της εμφάνισης των νέων κρουσμάτων το επόμενο διάστημα έως τις 27 Απριλίου, δηλαδή τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Εάν γίνει πράξη το κύριο σενάριο της κυβέρνησης, τότε αναμένεται ένα καλοκαίρι που ο κόσμος θα είναι εκτός των σημερινών αυστηρών περιορισμών. Πιστεύετε πως θα είναι φρόνιμο να συμβεί;
Δεν είναι δυνατό να υπάρχει επ’ αόριστον παράταση αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, με σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στο σύνολο των πολιτών. Επομένως, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επόμενο χρονικό διάστημα συνεχίσουν να συνηγορούν υπέρ μιας κάμψης του επιδημικού κύματος COVID-19 στη χώρα μας και δεν παρατηρηθούν σημαντικές παρεκκλίσεις από τα προβλεπόμενα, είναι απολύτως φρόνιμο να πραγματοποιηθεί σταδιακή άρση των αυστηρών περιορισμών με απώτερο στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ποια είναι η δική σας πρόταση γύρω από την άρση των περιοριστικών μέτρων;
Η επάνοδος στην κανονικότητα θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, με άρση των περιοριστικών μέτρων κατά κανόνα σε αντίστροφη πορεία από αυτήν που εφαρμόστηκαν. Τρεις σημαντικοί παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πρώτον, η ανάγκη συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης. Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα στο σύνολο της χώρας να είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο σε συγκεκριμένες δομές να ισχύει το αντίθετο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι καταυλισμοί που μπορεί να μην τηρείται η κοινωνική αποστασιοποίηση, τα γηροκομεία και οι δομές παραμονής μεταναστών. Αντίστοιχα, κατά τη σταδιακή άρση των μέτρων μπορεί να παρατηρηθεί συρροή κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές και να υπάρξει ανάγκη επιλεκτικής επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων για επιπλέον χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό τονίζεται η σημασία της τήρησης των οδηγιών του ΕΟΔΥ. Δεύτερον, είναι πιθανό πολίτες που αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση και σοβαρές επιπλοκές, όπως ηλικιωμένοι και άνθρωποι με συνοδές παθήσεις, να κληθούν να συνεχίσουν να τηρούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τουλάχιστον έως ότου υπάρξει κάποια πιο αποτελεσματική θεραπεία ή εμπορικά διαθέσιμο εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 ή σημαντικό μέρος του πληθυσμού καταστεί άνοσο ή υπάρχουν πλέον ελάχιστα κρούσματα. Τρίτον, σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχει η δυνατότητα της χώρας μας να πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς και έλεγχο για ύπαρξη αντισωμάτων. Μόλις καθοριστούν οι αξιόπιστες δοκιμασίες με τον καταλληλότερο συνδυασμό ευαισθησίας και ειδικότητας θα μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός της ανοσιακής απόκρισης του οργανισμού στη λοίμωξη, τόσο για τους ασυμπτωματικούς φορείς όσο και για τους νοσούντες.
Πόσο πιθανή είναι η εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο;
Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία COVID-19. Η αλήθεια είναι ότι δε μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια εάν θα παρουσιαστεί δεύτερο κύμα μετά το καλοκαίρι στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης. Εκτιμούμε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό καθώς η πανδημική εξάπλωση του SARS-CoV-2 θα εξασφαλίσει μια αξιολογήσιμη δεξαμενή φορέων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Εάν τύχει η έλευση του καλοκαιριού αποδειχθεί σημαντική για τη μείωση της μετάδοσης, μπορεί με την αποδρομή του και την εκ νέου αλλαγή του κλίματος με τον ερχομό του φθινοπώρου να επικρατήσουν συνθήκες για αυξημένη μετάδοση. Ωστόσο, το τελευταίο θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες όπως το επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση, η συνεχής επιδημιολογική επαγρύπνηση κρίνεται αναγκαία ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα η πιθανή εμφάνιση επόμενου επιδημικού κύματος και να προβούμε στις ενδεδειγμένες δράσεις και ενέργειες.
Σχτετικός σύνδεσμος: https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/41304-thanos-dimopoulos-sto-ieidiseis-pos-tha-ginei-i-arsi-ton-metron-stin-ellada