Ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Ο αγώνας για την παραγωγή εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 επιταχύνεται με μια πρωτοφανή συνεργασία μεταξύ επιστημονικών ομάδων σε όλο τον κόσμο, μεγάλων ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων, διεθνών οργανισμών, φαρμακευτικών εταιρειών και κυβερνήσεων. Στόχος είναι να έχουμε το εμβόλιο πριν από τον χειμώνα του 2020, αν είναι δυνατόν, το οποίο να είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και διαθέσιμο σε πολύ μεγάλες ποσότητες για όλα τα κράτη του κόσμου. Παράλληλα, οι ερευνητικές προσπάθειες για την ανακάλυψη αποτελεσματικότερων θεραπειών συνεχίζονται. Αφορούν στην αποτελεσματικότερη υποστήριξη του αναπνευστικού συστήματος, στην αντιμετώπιση και πρόληψη της φλεγμονώδους αντίδρασης που χαρακτηρίζει τη νόσο Covid-19, στην ανακάλυψη ειδικών αντιικών φαρμάκων έναντι του SARS-CoV-2, στη χορήγηση αντισωμάτων έναντι του ιού, είτε με τη μορφή πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει είτε με τη μορφή μονοκλωνικών αντισωμάτων».
Εννέα διαφορετικές κλινικές μελέτες που αφορούν σε εμβόλια έναντι του Covid-19, με διαφορετική σύνθεση και οι οποίες βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες, βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη. Προς το παρόν οι περισσότερες είναι στην αρχική φάση, κατά την οποία εξετάζεται η ασφάλεια σε υγιείς εθελοντές.
Σήμερα βρίσκονται σε ανάπτυξη και υπό διερεύνηση πολλοί διαφορετικοί τύποι εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2. Ορισμένα από αυτά βασίζονται σε τεχνολογίες DNA ή RNA (παράγουν, δηλαδή, κομμάτια του ιού μετά τον εμβολιασμό, μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό). Κάποια βασίζονται σε ανασυνδυασμένες υπομονάδες που περιέχουν ιικούς επίτοπους, άλλα βασίζονται σε φορείς με βάση απενεργοποιημένο αδενοϊό και άλλα σε χορήγηση κεκαθαρμένου αδρανοποιημένου ιού. Τα εμβόλια με κεκαθαρμένο αδρανοποιημένο ιό έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την ανάπτυξη εμβολίων και είναι γενικά ασφαλή και αποτελεσματικά για την πρόληψη ασθενειών όπως η γρίπη και η πολιομυελίτιδα, σημειώνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η παραγωγή του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 επιταχύνεται με έναν πρωτοφανή ρυθμό, γι' αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πιθανώς να είναι και έτοιμο το φθινόπωρο.