Μέσα από τα μάτια φίλων, συγγενών και συνεργατών γνωρίζουμε καλύτερα τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον επιστήμονα που έβγαλε την Ελλάδα ασφαλή από την υγειονομική κρίση. 

Από την Μεταμόρφωση στο ..Χάρβαρντ
Ο επιστήμονας που μας έβγαλε νικητές απέναντι στην πανδημία ζει εδώ και χρόνια σε ένα διαμέρισμα μιας λαϊκής συνοικίας στην Μεταμόρφωση.

Είναι ένας απλός, ευγενικός και χαμηλών τόνων άνθρωπος λένε οι γείτονές του.

«Αυτό που λέμε ένα ζεστό καλοσυνάτο άτομο»

«Κυκλοφορεί ανάμεσά μας με τα παιδιά του απλός και καθημερινός».

Ο καθηγητής που ένας ολόκληρος λαός κρεμόταν από τα χείλη του καθημερινά στις 6 το απόγευμα είναι πολύτεκνος, πατέρας 7 παιδιών. Έχει βαθιά πίστη στον θεό, μελετά βυζαντινή υμνολογία και όσο πιο συχνά μπορεί ψέλνει στην εκκλησία της γειτονιάς του.

Ο πατήρ Νικόλαος ο εφημέριος της Αγίας Βαρβάρας μιλά για έναν ευλογημένο άνθρωπο και καλό οικογενειάρχη. Δεν είναι μόνο γνώστης της βυζαντινής μουσικής αλλά και εξαιρετικά καλλίφωνος. «Το χέρι του θεού πολλές φορές ακουμπάει ανθρώπους για να τους φωτίσει να πάρουν αυτά τα μέτρα που πήρανε» αναφέρει ενώ προσθέτει πως «Έχει φοβερή φωνή. Σαγηνεύει»

Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο που όλοι προετοιμάζονταν για τα χειρότερα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διακριτικά, έψαλλε και προσευχήθηκε  σε εκκλησία των Σπάτων.

Ειδικότερα, στις  22 Μαρτίου ανήμερα της Σταυροπροσκηνήσεως ο Σωτήρης Τσιόδρας έψαλλε στον ιερό ναό της Αναστάσεως στα Σπάτα. Οι πιστοί θέλησαν να τον συναντήσουν από κοντά αλλά λόγω της καραντίνας δεν τα κατάφεραν και για αυτό παρακολούθησαν την θεία κοινωνία από το σπίτι τους.

Η εντυπωσιακή επιστημονική του σταδιοδρομία
Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έγινε τυχαία η εμβληματική φυσιογνωμία στην μάχη κατά της πανδημίας, ο άνθρωπος που θα θυμόμαστε για πάντα.

Η επιστημονική του σταδιοδρομία υπήρξε εντυπωσιακή. Το 1984 περνά στην Ιατρική Σχολή με απολυτήριο 19 και επτά δέκατα τρίτα. Το 1991 τελειώνει με άριστα και δύο χρόνια αργότερα καταφέρνει να περάσει τις σχετικές εξετάσεις για σπουδές στις ΗΠΑ. Η δουλειά του αναγνωρίζεται στα καλύτερα πανεπιστήμια και την περίοδο 1998-2001 γίνεται υπότροφος ερευνητής του Χάρβαρντ. 
Ο καθηγητής Γιώργος Σαμώνης. Καθηγητής Λοιμωξιολογίας – Ογκολογίας, με σπουδές στις ΗΠΑ, θυμάται τον νεαρό τότε Σωτήρη Τσιόδρα.

«Πολύ εργατικός, πολύ σεμνός καθόλου επηρμένος. Ήταν ένας άνθρωπος που έδινε στον μεγαλύτερό του, τον περνάω 15 χρόνια, την αίσθηση ότι μπορείς να στηριχθείς επάνω του και ότι είχες μπροστά σου ένα μελλοντικό κεφάλαιο της Ιατρικής» αναφέρει.

Ο πρύτανης του Καποδιστριακού Θάνος Δημόπουλος θυμάται τον Σωτήρη Τσιόδρα από την πρώτη στιγμή που επέστρεψε στην Ελλάδα.

«Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ότι ακριβώς βλέπαμε καθημερινά στην τηλεόραση» λένε νεαροί γιατροί που τον ζουν καθημερινά στο νοσοκομείο Αττικόν. 

Ο Τζορτζ Φαρδελας, Γενικός χειρουργός στο Νοσοκομείο "Αττικόν"  δηλώνει πως «ο κύριος Τσιόδρας είναι πάντα δίπλα σου. Κύριος με όλα τα γράμματα κεφαλαία».

Καταγωγή
Ο 55χρονος Σωτήρης Τσιόδρας κατάγεται από το Νεοχώρι της Αργολίδας. Αν και γεννήθηκε στο Σίδνει της Αυστραλίας από παιδί επισκέπτεται το χωριό του. Ένα μικρό χωριό λιγοστών κατοίκων, όπου όλοι έχουν να πουν μια καλή κουβέντα για τον γιατρό, όπως τον φωνάζουν.

«Να προσέχετε έλεγε. Μην ερχόσαστε σε επαφή, μην, μην, γιατί δεν του έμενε και χρόνος να παίρνει τον καθένα. Δικό μας παιδί τον θεωρώ, παιδί μας. Με τα παιδιά μου μιλάει συνέχεια. Τον αγαπάνε και τα αγαπάει», λέει η θεία του.

«Πολύ καλός γιατρός σε όλα και σε όλους. Το καλύτερο παιδί και τώρα στην τηλεόραση βγαίνει και κλαίει για τον κόσμο» λένε για εκείνον. 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας ευαίσθητος άνθρωπος. Αυτή όμως είναι και η δύναμή του λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν και τον καθιστούν μία ισχυρή προσωπικότητα που κράτησε την χώρα όρθια.

 

Σχετικός σύνδεσμος: https://www.skai.gr/news/greece/afieroma-skai-oi-agnostes-ptyxes-tou-tsiodra-ti-lene-synadelfoi-filoi-syggeneis