Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που θα κληθούμε να επανεκκινήσουμε τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, την εργασία, κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα, σε πλήρεις ρυθμούς.
Είναι ένα πείραμα υπό την έννοια ότι δεν έχει επαναληφθεί κάτι τέτοιο, το οποίο καλούμαστε να κερδίσουμε, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε δραματικές συνέπειες στη ζωή μας, στην οικονομία και γενικά στην κοινωνία, σημειώνει στο liberal.gr ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος. Καλούμαστε, όπως λέει, να φέρουμε τα πάντα σε μια κανονικότητα, σε συνθήκες εντελώς διαφορετικές από τις αντίστοιχες άλλων ετών, με μοναδικό όπλο ότι τα μέτρα που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε, δρουν αποτρεπτικά και έχουν περιορίσει την επίπτωση κι άλλων λοιμώξεων, όπως για παράδειγμα την διάρκεια της γρίπης έχει μειωθεί κατά έξι εβδομάδες.
Όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων και τα χθεσινά χαμηλότερα επίπεδα, επισημαίνει ότι οφείλουμε να βλέπουμε την διακύμανση σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Επομένως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε από την παροδική πτώση του αριθμού τους, πρώτα θα πρέπει να τελειώσει αυτή η εβδομάδα και μετά να την συγκρίνουμε με την προηγούμενη, προκειμένου να εξάγουμε συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας.
Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Διαμάντη (liberal.gr)
Ποια είναι η άποψη σας για τη σημερινή εικόνα των κρουσμάτων, μετά και την μείωση σε απόλυτους αριθμούς που παρατηρείται;
Oφείλουμε να βλέπουμε την διακύμανση των κρουσμάτων σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε σωστή αξιολόγηση, διότι πρόκειται για δείγματα τα οποία ελήφθησαν την Κυριακή και πάντα υπάρχει μια διαφοροποίηση. Πρώτα θα πρέπει να τελειώσει αυτή η εβδομάδα και μετά να την συγκρίνουμε με την προηγούμενη.
Τι σας ανησυχεί περισσότερο εν όψει και της επιστροφής του κόσμου από τις θερινές διακοπές ; Ποια είναι σήμερα τα επικρατέστερα σενάρια;
Κατ’ αρχήν τον Αύγουστο είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με όλο το περασμένο διάστημα. Αλλά πραγματοποιήσαμε και πολύ μεγαλύτερο αριθμό τέστ. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να συνυπολογίσουμε όταν κάνουμε την αξιολόγησή μας.
Ταυτόχρονα, παρατηρούμε ότι εν μέσω λήψης των μέτρων, ο ρυθμός μετάδοσης, το λεγόμενο Rt έχει ξεπεράσει την μονάδα. Αν δεν υποχωρήσει κάτω από το ένα δεν μπορούμε να μιλάμε για έλεγχο της κατάστασης. Θα θέλαμε να πέσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Αν συμβεί αυτό άμεσα, το φθινόπωρο θα μας βρει σε καλύτερη κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι τότε ο κόσμος συγχρωτίζεται περισσότερο, η θερμοκρασία πέφτει, η σχετική υγρασία μειώνεται και έχουμε και τις εποχικές ιώσεις.
Πως είδατε τα όσα είπε η Ν.Κεραμέως ότι το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να πάρει παράταση και να γίνει μετά τις 7 Σεπτεμβρίου ;
Νομίζω ότι απόφαση να ανακοινωθεί την 1η Σεπτεμβρίου το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία κινείται προς την θετική κατεύθυνση. Εξάλλου, μέχρι τότε θα έχουμε δει και πως έχουν κινηθεί τα κρούσματα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου και παρατηρείται συσσώρευση. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι εκδρομείς που επιστρέφουν από τις διακοπές τους μεταφέρουν τον ιό.
Εκτός από τα σχολεία, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα βιώσουμε ένα συνωστισμό σε εργασιακούς χώρους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει λύση ή είμαστε καταδικασμένοι να δούμε γεωμετρικό πολλαπλασιαμό κρουσμάτων ;
Όλα αυτά είναι δύσκολα προβλήματα, δυσεπίλυτα. Σε όλο το κόσμο βλέπουμε ότι υπάρχει αυτός ο προβληματισμός. Και στις ΗΠΑ που παρουσιάζουν μια ετερογένεια, ως προς την οικονομία και το κλίμα, παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα. Στην Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί το σωστό μείγμα, για να λειτουργήσει τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας. Το ζήτημα είναι να πάρει μπρος η οικονομία χωρίς να έχουμε μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.
Στην ουσία το φθινόπωρο θα επιχειρήσουμε ένα «πείραμα», σωστά ;
Πρόκειται όντως για ένα πείραμα, το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κερδίσουμε, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε δραματικές συνέπειες στη ζωή μας, στην οικονομία και γενικά στην κοινωνία. Ενα πείραμα, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα κληθούμε να επανεκκινήσουμε τα σχολεία τα πανεπιστήμια την εργασία σε πλήρεις ρυθμούς. Είναι η πρώτη περίοδος μετά το καλοκαίρι που θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τα πάντα σε μια κανονικότητα, σε συνθήκες διαφορετικές κυρίως σε επίπεδο κλίματος.
Αυτό, πάντως, που γνωρίζουμε είναι ότι τα μέτρα που συστήνονται και τα οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε, δρουν αποτρεπτικά και μειώνουν την επίπτωση κι άλλων λοιμώξεων. Για παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο η διάρκεια της γρίπης έχει μειωθεί κατά έξι εβδομάδες.
Σχετικός σύνδεσμος: http://www.newsnowgr.com/article/1356880/dimopoulos--to-megalo-peirama-tou-fthinoporou.html