Ιδιαίτερα ευρηματική γίνεται η διεθνής επιστημονική κοινότητα στην προσπάθεια να ανακαλύψει σύντομα εμβόλιο ή φάρμακο για την πανδημία. Ερευνητές στην Κόστα Ρίκα επιστράτευσαν αντισώματα αλόγων (!) προκειμένου να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές μιας φθηνής θεραπείας κατά του κορονοϊού.

Παρασκευασμένη από το ινστιτούτο «Clodomiro Picado» του Πανεπιστημίου της Κόστα Ρίκα, η θεραπεία με αντισώματα αλόγου, τα οποία τα ζώα ανέπτυξαν έπειτα από χορήγηση ένεσης με τον ιό Sars-Cov-2, πρόκειται να δοκιμαστεί σε 26 ασθενείς από τα μέσα Σεπτεμβρίου, δήλωσε στο Reuters ο Ρομάν Μακάγια, πρόεδρος του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο διαχειρίζεται τα δημόσια κέντρα Υγείας.

Οι Αρχές της Κόστα Ρίκα ευελπιστούν να μπορέσουν να ξεκινήσουν την εφαρμογή της θεραπείας ευρύτερα στα νοσοκομεία, αν τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης της μελέτης είναι ενθαρρυντικά. Παρόμοιες προσπάθειες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, ενώ στο Βέλγιο επιστήμονες χρησιμοποιούν λάμα.

Οι ερευνητές στην Κόστα Ρίκα υποστηρίζουν ότι η μέθοδός τους για τη θεραπεία της Covid-19 βασίζεται στην εμπειρία της χρήσης αντισωμάτων αλόγων για την παρασκευή αντιοφικών ορών.

Ανεπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για να αναπτύξουν, να δοκιμάσουν και να παράγουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Covid-19, ακόμη και πριν από το τέλος του χρόνου

Κάποιες έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες δισεκατομμυρίων ώστε να εξασφαλίσουν δόσεις υποψήφιων εμβολίων. Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» επισημαίνει, ωστόσο, ότι η Ε.Ε. υστερεί έναντι των ΗΠΑ και της Βρετανίας όσον αφορά στις συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρίες για την εξασφάλιση εμβολίων.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η Κομισιόν έχει υπογράψει μέχρι τώρα, για λογαριασμό των 27 κρατών-μελών της, μια συμφωνία-πλαίσιο με τον σουηδοβρετανικό όμιλο AstraZeneca για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού, με δικαίωμα προαίρεσης για άλλες 100 εκατ. δόσεις, εξασφαλίζοντας έτσι εμβόλι

Διαφορετική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνα με έξι εταιρίες για 800 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης για την αγορά 1,4 δισεκατομμυρίου δόσεων για αργότερα, με αποτέλεσμα να αναλογούν πάνω από δύο δόσεις εμβολίου σε κάθε Αμερικανό.

Η δε Βρετανία με σχεδόν 67 εκατομμύρια κατοίκους έχει κλείσει συμφωνίες με έξι εταιρείες για 340 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, εξασφαλίζοντας θεωρητικά πέντε δόσεις για κάθε κάτοικο.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα αναμένεται να παραλάβει τις πρώτες παρτίδες ενός υποψήφιου εμβολίου τον Ιανουάριο. Ο Μόρισον τόνισε πως η κυβέρνησή του επέτυχε μία συμφωνία με τη «CSL Ltd» για την παραγωγή δύο εμβολίων για παράδοση 85 εκατομμυρίων δόσεων το 2021. Το ένα που αναπτύσσεται από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το άλλο είναι αυτό που αναπτύσσεται από τα εργαστήρια της CSL και το Πανεπιστήμιο της Κουινσλάνδης.

Στην Κίνα, οι εταιρίες που αναπτύσσουν εμβόλια παρουσίασαν για πρώτη φορά τα σκευάσματα σε εμπορική έκθεση στο Πεκίνο. Οι κατασκευάστριες εταιρίες Sinovac Biotech και Sinopharm ευελπιστούν να πάρουν το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση 3 των κλινικών δοκιμών. Εξαιρετικά ανταγωνιστικός «παίκτης» στην κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου αναδεικνύεται η Ρωσία, που ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές για δεύτερο υποψήφιο εμβόλιο, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα.

Το πρώτο εμβόλιο «Sputnik V» έχει ήδη λάβει έγκριση από την κυβέρνηση, επί του παρόντος διανύει κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης και αυτή την εβδομάδα οι περιφέρειες της Ρωσίας θα αρχίσουν να το προμηθεύονται.

Επίσης δημοσιεύτηκε σε: