ShareThis
covid19-banner
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Νέα


Οδηγίες για την έγκαιρη διάγνωση και τη διαχείριση κρουσμάτων COVID-19 στο ΕΚΠΑ

Το Πρυτανικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη την υπ' αριθμ. 115744/Ζ1/4.9.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους», (ΦΕΚ Β΄3707), με την οποία ορίζονται τα μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη λειτουργία των Α.Ε.Ι. το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021, σύμφωνα με την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και ειδικότερα η υποχρέωση θέσπισης Πρωτόκολλου διαχείρισης πιθανού ή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 και ορισμού υπευθύνων διαχείρισης κρουσμάτων ανά Σχολή/Τμήμα καθόρισε τα παρακάτω:

  1. Με απόφαση του Πρύτανη, μέσω του Πρυτανικού Συμβουλίου, ορίζεται ΣυντονιστικήΕπιτροπή COVID-19 του ΕΚΠΑ για το Ακαδημαϊκό Έτος 2020-21 ως εξής:

α) Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Δ/ντης Θεραπευτικής Κλινικής, Πρύτανης,

β) Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας Δ/ντη Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανης Διοικητικών  Υποθέσεων,

γ) Δημήτριος Καραδήμας, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας,

δ) Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής Καρδιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης,

ε) Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Δ/ντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής - Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής,

στ) Βασιλική Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Δ/ντρια της  Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής,

ζ) Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας,

η) Σωτήριος Τσιόδρας, Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και

θ) Άννα Κυπριάδου, Δ/ντρια Εκπαίδευσης και Έρευνας

 

Γραμματέας της Συντοντιστικής Επιτροπής ορίζεται η Μάρω Τσόκα, Γραμματέας του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΕΚΠΑ.

  1. Η Συντονιστική Επιτροπή COVID-19 του ΕΚΠΑ είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση οδηγιών για την ασφαλή λειτουργία του Ιδρύματος, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες που εκδίδει η Πολιτεία, και επιβλέπει την ασφαλή διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων COVID-19 στο περιβάλλον του ΕΚΠΑ.
  2. Με ευθύνη του Κοσμήτορα ή του Προέδρου ή του Προϊσταμένου ή του Επόπτη, σε κάθε Σχολή/Τμήμα/Κτήριο ορίζονται Τοπικοί Υπεύθυνοι για τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων  λοίμωξης COVID-19, οι οποίοι είναι σε επικοινωνία με τη Συντονιστική Επιτροπή.
  3. H επικοινωνία με τη Συντονιστική Επιτροπή COVID-19 γίνεται α/ μέσω αλληλογραφίας στο rector@uoa.gr, mdimop[at]med.uoa[dot]grκαι mtsoka@uoa.gr ή και β/ τηλεφωνικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες στο 210-3689770 και 210-3689768.
  4. Η ΣυντονιστικήΕπιτροπή COVID-19 εκπαιδεύει τους Τοπικούς Υπεύθυνους COVID-19 να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα του COVID-19 και τους ενημερώνει για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στην περίπτωση αυτή.
  5. Οι Τοπικοί Υπεύθυνοι ενημερώνουν και εκπαιδεύουν τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Ε.Π, Επιστημονικούς Συνεργάτες, Ε.Τ.Ε.Π. και Διοικητικό Προσωπικό, σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19.

Ποια συμπτώματα είναι συμβατά με COVID-19;

  • Πυρετός
  • Βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη)
  • Λαχάνιασμα  ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κρυάδες
  • Ρίγος (τρέμουλο)
  • Μυαλγίες
  • Κεφαλαλγία
  • Πονόλαιμος
  • Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό (συνήθως 3-7 ημέρες).

 

Ενέργειες εάν κάποιος φοιτητής/φοιτήτρια του ΕΚΠΑ ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας (Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Ε.Π, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ε.Τ.Ε.Π., Διοικητικό Προσωπικό) εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

  • Εφόσον βρίσκεται σε χώρους του ΕΚΠΑ, φοράει μάσκα (αν δεν την φορά ήδη) και αποχωρεί, αφού πρώτα ενημερώσει την υπηρεσία του/το Τμήμα του.

Εάν η κατάσταση του/της δεν επιτρέπει την αποχώρησή του,

  • Ενημέρωση του Τοπικού Υπεύθυνου COVID-19
  • Απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τους υπόλοιπους φοιτητές/εργαζόμενους
  • Εφαρμογή μάσκας
  • Κλήση του ΕΚΑΒ.

Στον χώρο που φιλοξενείται προσωρινά ο φοιτητής/κρούσμα εφαρμόζονται:

  • Υγιεινή χεριών και αναπνευστική υγιεινή
  • Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για το  προσωπικό που διαχειρίζεται το κρούσμα (χειρουργική μάσκα, γάντια, ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου, σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών/ αναπνευστικών εκκρίσεων)

Μετά την αποχώρηση του ύποπτου κρούσματος από τις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ

  • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του φοιτητή-τριας/εργαζομένου με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας
  • Ιατρική αξιολόγηση (κατά προτίμηση σε εφημερεύον Νοσοκομείο) και σύμφωνα με την κρίση της Συντονιστικής Επιτροπής COVID-19 ή του θεράποντος Ιατρού θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο φοιτητής/φοιτήτρια/εργαζόμενος παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το Τμήμα συνεχίζει τη λειτουργία του.https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/

 

Αν το μοριακό τεστ βγει θετικό:

  • Ο φοιτητής, -τρια/εργαζόμενος ενημερώνει αμελλητί τον Τοπικό Υπεύθυνο COVID-19 στη Σχολή/Τμήμα/Κτήριο όπου φοιτά/ εργάζεται, αναφέροντας και τις πιθανές επαφές (συνάδελφοι στον ίδιο χώρο, φοιτητές σε αμφιθέατρο ή εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο/βιβλιοθήκη, κ.λπ.).
  • Ενημερώνεται η επιτροπή COVID-19 ΕΚΠΑ για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών κλπ.), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/covid-19-diaxeirisi-epafon.pdf

  • Η επιτροπή COVID-19 ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ κάνει εκτίμηση κινδύνου και αποφασίζει τα επιδημιολογικά μέτρα πρόληψης της διασποράς, ανά περίπτωση, που μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

Κλείσιμο αιθουσών ή κτιρίων ή Σχολών

Απολύμανση χώρων από ειδικά συνεργεία του Δήμου / Περιφέρειας

Μοριακό τεστ σε όλες τις επαφές του κρούσματος

Περιορισμός στο σπίτι (καραντίνα) των όλων των επαφών.

Πότε θα επιστρέψει στο ΕΚΠΑ φοιτητής ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας που έχει διάγνωση COVID-19 ή που έχει έκθεση υψηλού κινδύνου σε επιβεβαιωμένο κρούσμα

  • Ο φοιτητής ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με θετικό μοριακό τεστ μπορεί να επιστρέψει μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του.
  • Οι πιθανές επαφές του κρούσματος θα απομακρυνθούν από  τον χώρο που κινήθηκε το κρούσμα, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες.
  • Επιπρόσθετα, η απομάκρυνση φοιτητών ή προσωπικού της ίδιας ή άλλης Σχολής, Τμήματος, Εργαστηρίου, γραφείου κλπ θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου που θα προκύπτει κατά την ιχνηλάτηση των επαφών.

Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι αρνητικό

  • Ο φοιτητής ή το μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας μπορεί να επιστρέψει στο Ίδρυμα μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του.

Πηγή: https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/odigies_gia_tin_egkairi_diagnosi_kai_ti_diacheirisi_kroysmaton_covid_19_sto_ekpa/

Επίσης δημοσιεύτηκε σε:

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι του RSV σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς
Άρθρα - Ενημέρωση: 11-02-2025 10:42

Οι ιογενείς λοιμώξεις και ιδίως αυτές του αναπνευστικού συστήματος όπως είναι η γρίπη, η λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιο (RSV) και τα τελευταία χρόνια η COVID-19 προκαλούν σημαντική νοσηρότητα στον πληθυσμό. 

Το CDC συνιστά δεύτερη δόση του νέου εμβολίου COVID-19 μόνο για ηλικιωμένους ενήλικες ή ενήλικες με ανοσοκαταστολή
Άρθρα - Ενημέρωση: 13-12-2024 16:44
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) αναφέρουν ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις (6 Δεκεμβρίου 2024), που δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Jama Network, το CDC συνιστά δεύτερη δόση του νέου εμβολίου COVID-19 για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19; Η μεσογειακή διατροφή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες στον κόσμο.
Άρθρα - Ενημέρωση: 03-09-2024 13:34

Δημοσιεύτηκε μόλις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό PLoS ONE συστηματική ανασκόπηση που αφορά τη σχέση της προσήλωσης στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής ως προς τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της COVID-19.

Ο κίνδυνος μετάδοσης SARS-CoV-2 που αποκτήθηκε σε αεροσκάφος κατά τη διάρκεια εμπορικών πτήσεων
Άρθρα - Ενημέρωση: 25-07-2024 10:34

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) η μετάδοση του SARS-CoV-2 μέσω του αέρα τείνει να συμβαίνει σε περιβάλλοντα με κλειστούς χώρους και ελάχιστες αποστάσεις, που αποτελούν και τα δύο χαρακτηριστικό των καμπινών αεροσκαφών. 


Πρόσφατα Άρθρα

Σεπτέμβριος 2025 - Μήνας Ευαισθητοποίησης για τις Αιματολογικές Κακοήθειες
Ενημέρωση: 15-09-2025 10:33

Κάθε Σεπτέμβριο, ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του αίματος (αιματολογικές κακοήθειες) χρησιμεύει ως μια σημαντική στιγμή για να στραφεί το ενδιαφέρον σε μια ομάδα καρκίνων που επηρεάζουν το αίμα, τον μυελό των οστών και το λεμφικό σύστημα. Οι αιματολογικές κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων της λευχαιμίας, του λεμφώματος και του πολλαπλού μυελώματος, επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και όμως, συχνά παραμένουν εκτός της ευρύτερης συζήτησης για τον καρκίνο. Αυτός ο μήνας αποτελεί ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθούμε, να υποστηρίξουμε τους ασθενείς και τους οικείους τους και να αναδείξουμε την ανάγκη για περισσότερη έρευνα και πόρους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Η Θεραπευτική Κλινική και το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στην πρωτοπορία της Ευρώπης: πρώτο πιλοτικό Δίκτυο Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Γυναικολογικού Καρκίνου στο πλαίσιο του EUnetCCC
Ενημέρωση: 12-09-2025 10:50

Μια σημαντική ευρωπαϊκή πρωτιά φέρνει στην Ελλάδα η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με τον Διευθυντή της Θεραπευτικής Κλινικής Καθηγητή Θάνο Δημόπουλο και συντονιστή τον Επίκουρο Καθηγητή Μιχάλη Λιόντο. Το κέντρο πέτυχε το πρώτο μεγάλο ορόσημο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUnetCCC, αναδεικνύοντας το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» ως το πρώτο πιλοτικό Δίκτυο Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Γυναικολογικού Καρκίνου (Comprehensive Cancer Care Network – CCCN).

Όταν μια λοίμωξη μπορεί να “ξυπνήσει” τον καρκίνο – Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την COVID-19, τη γρίπη και τον κίνδυνο μετάστασης
Ενημέρωση: 10-09-2025 10:16

Mια σημαντική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2025 στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA, φέρνει στο φως νέα δεδομένα που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αντιληπτές οι επιπτώσεις των λοιμώξεων στους επιζώντες καρκίνου.

Μικροβίωμα και καρκίνος στους νέους
Ενημέρωση: 09-09-2025 11:27

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ASCO Daily News από τους Julia Freckelton και συνεργάτες, τα τελευταία χρόνια, οι γιατροί και οι ερευνητές παρατηρούν μια ανησυχητική τάση: ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε νεότερα άτομα, κάτω των 50 ετών.