“Νομίζω ότι όλοι θα δεχτούμε ότι τα μέτρα τα οποία είχαν επικαιροποιηθεί κατά διαστήματα δεν τηρούντο στο βαθμό που θα μπορούσαν να τηρηθούν. Επομένως, έχουμε μέτρα τα οποία μερικές φορές είναι στα χαρτιά. Έχουμε την προοπτική της βελτίωσης του καιρού η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να περνάμε περισσότερη ώρα σε εξωτερικούς χώρους ή και στους κλειστούς χώρους να έχουμε ανοιχτά παράθυρα, επομένως ένα καλύτερο αερισμό που συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι προχωράει ο εμβολιασμός, κάθε μέρα 30.000 με 40.000 άτομα εμβολιάζονται. Χτίζεται σταδιακά ένα τοίχος ανοσίας στην κοινότητα. Το τρίτο στοιχείο επίσης έχουμε μπροστά μας είναι ότι υπάρχει πλέον η κόπωση στην κοινωνία όπου κάτι πρέπει να αλλάξει για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτές τις πέντε - έξι εβδομάδες που πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα είναι αρκετές για να δούμε μία ουσιαστική μείωση της μετάδοσης του ιού”, δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Αθανάσιος Δημόπουλος.
Ερωτηθείς τι μας κάνει αισιόδοξους ότι η κόπωση δεν θα κάνει τον κόσμο να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνονται για μεγαλύτερη κινητικότητα ο κ. Δημόπουλος απάντησε: “Δεν μπορεί κανείς να μας εξασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Από την άλλη μεριά ίσως δρα και ως μία εκτόνωση προς όλους μας ότι κάτι αλλάζει, υπάρχει μία κινητικότητα, υπάρχει μία δυνατότητα διαφορετική. Μπορεί να επηρεάσει και θετικά τη ψυχολογία του κόσμου, σίγουρα την αγορά, την οικονομία... Είναι απρόβλεπτες και οι αντιδράσεις όλων μας, αλλά και η εξέλιξη του ιού”.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς ανέφερε: “Γίνονται 30.000 και εμβολιασμοί την ημέρα, νομίζω ότι ουσιαστική διαφορά θα κάνει η έλευση του εμβολίου της Johnson & Johnson, όχι διότι είναι καλύτερο ή ασφαλέστερο από αυτά που έχουμε σήμερα, αλλά διότι απαιτείται μία δόση. Είναι δύσκολη κατάσταση, η λύση είναι η ουσιαστική εμβολιαστική κάλυψη μεγάλου μέρους του πληθυσμού και σε παγκόσμιο επίπεδο δεδομένου ότι δεν πρέπει να αφήσουμε και περιοχές του πλανήτη ακάλυπτες.”