Στις σελίδες 1-3 παρουσιάζονται οι δημόσιες σχέσεις του Ιδρύματος. Στη διάρκεια των τεσσάρων αυτών χρόνων, αναγορεύτηκαν επίτιμοι διδάκτορες από τα Τμήματα και τις Σχολές του Ιδρύματος, και αποτελούν πλέον μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, εξέχουσες προσωπικότητες από τους τομείς των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, της πολιτικής, της δικαιοσύνης και της εκκλησίας, μεταξύ των οποίων και κάτοχοι βραβείων Νόμπελ όπως: Jean-Pierre Sauvage (Νόμπελ Χημείας, 2016), Μuhammad Yunus (Νόμπελ Ειρήνης, 2006), ο Πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικόλαος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Michael Higgins, ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Μarcelo Rebelo de Sousa, ο Πρόεδρος της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Pierre Moscovici, Κώστας Γαβράς, Κική Δημουλά, Βασίλης Αλεξάκης, Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιγνάτιος - Εφραίμ Β’ κλπ. Στο πλαίσιο του αντικειμένου, το Τμήμα πραγματοποίησε τις ξεναγήσεις στην ελληνική και αγγλική όλων των επισήμων προσκεκλημένων του Ιδρύματος όπως Πρέσβεων και διπλωματικών αποστολών, καθηγητών κλπ.

 

Στις σελίδες 3-12 καταγράφεται ο διεθνής προσανατολισμός του Ιδρύματος, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις διεθνείς συμφωνίες του, στα προγράμματα Erasmus, και τη συμμετοχή του ΕΚΠΑ σε διεθνείς οργανώσεις, ενώσεις και δίκτυα. Σήμερα, βρίσκονται σε ισχύ 74 διεθνείς συμφωνίες συνεργασίας του Ε.Κ.Π.Α. µε Πανεπιστήμια του εξωτερικού - κυρίως δημοσίου χαρακτήρα - ή µε ομοταγή Ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από 34 χώρες παγκοσμίως. Σ’ αυτές συγκαταλέγονται και συμφωνίες µε Ερευνητικά Κέντρα, όπως τα: CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire - Ελβετία), INRIA (Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique - Γαλλία) και A* STAR (Agency for Science, Technology and Research - Σιγκαπούρη). Με 18 από αυτά τα Ιδρύματα έχουν συναφθεί και επιπλέον ειδικές συμφωνίες ανταλλαγής φοιτητών ή συνεργασίας µμεταξύ συγκεκριμένων Σχολών ή Τμημάτων των Ιδρυμάτων (όπως µε το ΜcGill University του Καναδά για κοινό μεταπτυχιακό πρόγραµµα µε την Ιατρική Σχολή ή το Freie Universität του Βερολίνου για τη συνεργασία µμεταξύ ερευνητών και καθηγητών που µελετούν το Ολοκαύτωμα και τις Μνήμες της Κατοχής, κ.ά.).

 

Στις σελίδες 13-17 υπογραμμίζεται η πολιτισμική - εκπαιδευτική δράση του Πανεπιστημίου μέσω της οργάνωσης και της αναβαθμισμένης λειτουργίας των Μουσείων.

 

Θέλω να ευχαριστήσω:

- όλους τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων και Ιστορίας καθώς και κάθε εργαζόμενο, που άμεσα ή έμμεσα εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για να επιτύχουν την προβολή και εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου μας,

- τα μέλη ΔΕΠ τα οποία εργάστηκαν για τους ίδιους στόχους, καθώς και τους αρμόδιους κατά περίπτωση Αντιπρυτάνεις,

που στοχεύοντας στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου μας και την προβολή της έρευνας και καινοτομίας των µελών της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και στις επιτυχίες των αποφοίτων μας, όλοι μαζί επενδύουμε στην αποτελεσματική λειτουργία των Δημοσίων Σχέσεων για τη συνεργασία με ξένους ακαδημαϊκούς φορείς, τη διάχυση των αποτελεσμάτων αυτών και τη συνεχή επιδίωξη νέων επιτυχιών.

 

Με συντονισμένα και σταθερά βήματα στοχεύουμε στη συνεχή βελτίωση του Πανεπιστημίου μας.

 

Με εκτίμηση

Θάνος Δημόπουλος
Πρύτανης ΕΚΠΑ