Ο αριθμός των κρουσμάτων της λοίμωξης από τον νεό κορονοϊό (2019-nCov), όπως έχει χαρακτηρισθεί ο ιός που απομονώθηκε πρόσφατα στην Κίνα και προκαλεί πνευμονία στους ανθρώπους. προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφονται στην Κίνα και όλοι α θάνατοι που έχουν διαπιστωθεί ως τώρα έχουν αναφερθεί στη χώρα αυτή.

Μεμονωμένα κρούσματα όμως, έχουν καταγράφει σε περισσότερες από 20 χώρες και αφορούν, συνήθως, ταξιδιώτες που προέρχονταν από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας απ’ όπου ξεκίνησε η νόσος. Η επιδημιολογική καταγραφή, αλλά και η κλινική περιγραφή αυτών των περιστατικών έχει ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση της μολυσματικότητας της νόσου, αλλά και των κλινικών εκδηλώσεών της.

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν κρούσματα του ιού στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που περιγράφονται σε δημοσίευση στο περιοδικό New England Journal of Medicine. Στο κρούσμα που καταγράφηκε στη Γερμανία η μετάδοση του ιού έγινε αηό Κινέζο υπήκοο που επσκέφθηκε τη Γερμανία για επαγγελματικούς λόγους και νόσησε κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του. Με τη διάγνωσή του αναζητήθηκαν οι επαφές που είχε κάνει στην Ευρώπη και ανευρέθηκε Γερμανός υπήκοος, με ήπια συμπτωματολογία ιογενούς συνδρομής που στον ιολογικό έλεγχο ήταν θετικός για τον νεό κορονοϊό.

Τις επόμενες ημέρες τρεις ακόμη Γερμανοί πολίτες διαγνώσθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Ο ένας είχε έρθει σε επαφή με τον κινέζο υπήκοο, ενώ οι άλλοι δυο με τον Γερμανό. Όλοι νοσηλεύονται σε απομόνωση σε νοσοκομείο του Μονάχου, χωρίς όμως σοβαρά συμπτώματα.