ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Άρθρα


 Σελίδα 3 από 42: << < > >>

Μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου οφείλεται σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου
Ενημέρωση: 29-08-2024 12:25

Κάθε χρόνο ανακοινώνονται τα ετήσια στατιστικά της επίπτωσης και θνητότητας του καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέχοντας μια ακριβή εικόνα της εξέλιξης της επιδημιολογίας του νοσήματος στη χώρα αυτή. Τα δεδομένα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την κατανόηση της αποτελεσματικότητας των προληπτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει ως τώρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δημόσιας υγείας αλλά και τη χάραξη πολιτικών για την περαιτέρω βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο.

Ανεπάρκεια Σιδήρου Κατά την Εγκυμοσύνη: Επιπτώσεις και Ελλείψεις των Επιστημονικών Δεδομένων
Ενημέρωση: 26-08-2024 10:20

Η σιδηροπενία (έλλειψη σιδήρου) είναι η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια στην εγκυμοσύνη και συχνά οδηγεί σε σιδηροπενική αναιμία η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στη μητέρα, όπως πρόωρο τοκετό, καισαρική τομή, αιμορραγία μετά τον τοκετό, και θνησιμότητα, καθώς και επιπλοκές στο έμβρυο, όπως χαμηλό βάρος γέννησης και καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Το αρσενικό στο πόσιμο νερό αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη
Ενημέρωση: 05-08-2024 10:08

Μια νέα μελέτη από τις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, κατέδειξε ότι ακόμη και χαμηλά επίπεδα αρσενικού στο πόσιμο νερό σχετίζονται με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τα παθογόνα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη πανδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ενημέρωση: 05-08-2024 10:06

Σύμφωνα με δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Nature(μόλις στις 2 Αυγούστου) ο αριθμός των παθογόνων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη πανδημία έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 30, συμπεριλαμβανομένων του ιού της γρίπης Α, του ιού του δάγκειου πυρετού και του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Η σύγχρονη χρήση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου των πνευμόνων
Ενημέρωση: 05-08-2024 10:05

Νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Oncology Research and Therapy σύμφωνα με την οποία η σύγχρονη χρήση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου δημιουργεί τετραπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων από το συμβατικό κάπνισμα. 

Πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος
Ενημέρωση: 02-08-2024 10:16

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί την τέταρτη σε θνητότητα κακοήθεια στην Ευρώπη καθώς ευθύνεται για το 7.4% των θανάτων από καρκίνο. Εάν και η πενταετής επιβίωση έχει αυξηθεί από 5% στο 12% συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες, ωστόσο η πρόγνωση παραμένει δυσμενής. 

Επικουρική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού: Μακροχρόνια αποτελέσματα
Ενημέρωση: 02-08-2024 10:11

Προσφάτως, δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό Journal of Clinical Oncology τα αποτελέσματα μετά από 10 χρόνια παρακολούθησης της μελέτης PANTHER. Πρόκειται για τη μελέτη που επισφραγίζει την χορήγηση του εντατικοποιημένου (dose-dense) σχήματος χημειοθεραπείας ως επικουρική θεραπεία του πρώιμου καρκίνου του μαστού. 

Από ποιους τύπους καρκίνου του δέρματος κινδυνεύουμε τo καλοκαίρι
Ενημέρωση: 01-08-2024 11:54
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 01-08-2024
Πότε είναι η καλύτερη ώρα για φαγητό για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη;
Ενημέρωση: 31-07-2024 10:54
Η υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας και γλυκαιμικού φορτίου αργά το πρωί σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care. Οι Καθηγήτριες της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) παρουσιάζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.
Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας
Ενημέρωση: 29-07-2024 10:33

Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία/ λέμφωμα από μικρά λεμφοκύτταρα (ΧΛΛ) είναι μια κακοήθεια από ώριμα Β λεμφοκύτταρα και αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές λευχαιμίας (25-30% όλων των λευχαιμιών). Η διάμεση ηλικία διάγνωσης είναι γύρω στα 70 έτη και είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες.  

Ο κίνδυνος μετάδοσης SARS-CoV-2 που αποκτήθηκε σε αεροσκάφος κατά τη διάρκεια εμπορικών πτήσεων
Ενημέρωση: 25-07-2024 10:34

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) η μετάδοση του SARS-CoV-2 μέσω του αέρα τείνει να συμβαίνει σε περιβάλλοντα με κλειστούς χώρους και ελάχιστες αποστάσεις, που αποτελούν και τα δύο χαρακτηριστικό των καμπινών αεροσκαφών. 

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία των παιδιών και των εφήβων
Ενημέρωση: 23-07-2024 10:13
Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία και την επιβίωση των ενηλίκων. Σύμφωνα με την Παθολόγο, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινική (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και την Βιολόγο Παναγιώτα Ζαχαράκη, τώρα μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι ευεργετική και για την υγεία των παιδιών, που δημοσιεύτηκε μόλις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό JAMA Network.
Πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια: σημαντική η ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού και του ιατρικού κόσμου
Ενημέρωση: 22-07-2024 12:46

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου παρουσιάζει όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Στατιστικά δεδομένα στην θερινή αύξηση των περιστατικών κορονοϊού παγκοσμίως. Χρόνιο COVID και συμπτωματολογία θόλωσης εγκεφάλου και κόπωσης
Ενημέρωση: 19-07-2024 14:05

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων σχεδιάζει να ταξιδέψει, και διεθνώς μετακινούνται εκατομμύρια άτομα για ταξιδιωτικούς (πχ Ολυμπιακοί αγώνες) και μεταναστευτικούς λόγους, με την περίοδο των ταξιδιωτικών περιορισμών (κλείσιμο  συνόρων, υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ και χρήση μασκών, πιστοποιητικά εμβολίων) να αποτελεί, ευτυχώς, παρελθόν.

5 σημάδια γήρανσης και πώς τα αντιμετωπίζουμε
Ενημέρωση: 18-07-2024 15:11
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 18-07-2024
ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ
Ενημέρωση: 16-07-2024 10:01

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί την 6η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες και ευθύνεται για 97.700 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τόσο η επίπτωση όσο και η θνητότητα αυξάνονται τα τελευταία έτη. Η τοπική νόσος είναι ιάσιμη με χειρουργική επέμβαση με 96% των ασθενών να είναι εν ζωή στη πενταετία.

Μπορούν οι αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 να μειώσουν την εμφάνιση καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία;
Ενημέρωση: 15-07-2024 10:46
Μια νέα μελέτη από τις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, κατέδειξε ότι η θεραπεία με αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένων καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που δεν είχαν διάγνωση καρκίνου κατά την έναρξη της αγωγής.
Νεότερα δεδομένα για τον καρκίνο ωοθηκών από το ASCO 2024
Ενημέρωση: 12-07-2024 12:42

Τα διεθνή συνέδρια αποτελούν πάντα ορόσημα για τη θεραπευτική του καρκίνου καθώς ανακοινώνονται συνήθως μελέτες που αλλάζουν την καθημερινή μας πρακτική. Αναμφίβολα, το Αμερικανικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας (American Society of Clinical Oncology – ASCO) που διεξήχθη στις αρχές Ιουνίου στο Σικάγο αποτελεί ένα τέτοιο βήμα που αναμένεται πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μαθήματα κολύμβησης παιδιών σε 10 σημεία
Ενημέρωση: 11-07-2024 15:53
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 11-07-2024
Νεότερες εξελίξεις στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Ενημέρωση: 09-07-2024 10:43

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί την 4η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες καθώς προσβάλλει κάθε χρόνο περίπου 660.000 γυναίκες παγκοσμίως. Η υψηλότερη επίπτωση συναντάται στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου σημειώνεται το 95% των θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Περισσότερες από τις 9 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σχετίζονται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). 

Νέα Επιβράβευση για την Κλινική και Μεταφραστική Έρευνα στην Θεραπευτική Κλινική στο πεδίο της Μακροσφαιριναιμίας Waldenström
Ενημέρωση: 08-07-2024 12:03
Η Δρ. Τίνα Μπαγκρατούνι, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα)  της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τιμήθηκε με το επιστημονικό βραβείο Robert A. Kyle Career Development Award.
Υπάρχει εποχικότητα στη νόσηση από κορωνοϊό, σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσίευση του CDC;  Ειδικά χαρακτηριστικά των νέων υποπαραλλαγών
Ενημέρωση: 05-07-2024 13:44

Η δραστηριότητα της νόσησης από COVID-19 τείνει να παρουσιάζει κάποια διακύμανση ανάλογα με τις εποχές, σύμφωνα με το CDC. Η Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη  συνοψίζουν τα κυριότερα δεδομένα. 

Θεραπευτικές Εξελίξεις στα Λεμφώματα Non-Hodgkin
Ενημέρωση: 03-07-2024 10:56

Τα λεμφώματα αποτελούν μια ετερογενή ομάδα κακοηθών αιματολογικών νεοπλασιών και χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στα Hodgkin (HL) και στα non-Hodgkin λεμφώματα (NHL). Τα non-Hodgkin λεμφώματα προκύπτουν από 2 διαφορετικά είδη λεμφοκυττάρων, τα Β ή τα Τ λεμφοκύτταρα, και κατηγοριοποιούνται περαιτέρω σε επιθετικές και ηπιότερες μορφές. Τα υψηλής κακοήθειας επιθετικά Β-λεμφώματα αποτελούν το συχνότερο τύπο λεμφωμάτων.

2η Συνάντηση της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ με τη Mayo Clinic των ΗΠΑ
Ενημέρωση: 02-07-2024 10:50

Η 2η Συνάντηση Αιματολογίας & Ογκολογίας, που συνδιοργανώθηκε από την Mayo Clinic των ΗΠΑ και τη Θεραπευτική Κλινική (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2024, στην Αθήνα. 

Νέες θεραπείες για το λέμφωμα Hodgkin
Ενημέρωση: 27-06-2024 13:18

Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 27-06-2024

Πώς η κλιματική αλλαγή πλήττει την Ευρώπη
Ενημέρωση: 25-06-2024 12:09

Πριν λίγες μέρες, στις 18 Ιουνίου το έγκριτο περιοδικό Nature δημοσίευσε άρθρο ειδικά για τη σφοδρότητα με την οποία η κλιματική αλλαγή πλήττει την Ευρώπη. Ολοένα και περισσότερες έρευνες μας πληροφορούν για τους θανάτους και τις ασθένειες που συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την ήπειρο. 

Επαναστατικές Θεραπείες για το Λέμφωμα Hodgkin: Μια Νέα Εποχή Ελπίδας
Ενημέρωση: 18-06-2024 10:56

Το λέμφωμα Hodgkin (HL) είναι ένας τύπος λεμφώματος που χαρακτηρίζεται από την παρουσία κυττάρων Reed-Sternberg. Προσβάλλει κυρίως νέους ενήλικες, με ελαφρώς υψηλότερη συχνότητα στους άνδρες, και έχει διπλή κορύφωση συχνότητας στις ηλικίες 15-35 και άνω των 55 ετών. Η αιτιολογία της νόσου περιλαμβάνει γενετικούς, περιβαλλοντικούς και λοιμώδεις παράγοντες, με αξιοσημείωτη σύνδεση με τον ιό Epstein-Barr (EBV).

Νέα όπλα κατά του καρκίνου | Συνέντευξη του Καθηγητή Θάνου Δημόπουλου στην Καθημερινή
Ενημέρωση: 17-06-2024 17:11

Ο Καθηγητής Θεραπευτικής - Ογκολογίας - Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» κ. Θάνος Δημόπουλος έδωσε συνέντευξη στην Καθημερινή και την Πέννυ Μπουλούτζα σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας και την εξέλιξη της έρευνας για τον καρκίνο.

Σημαντική παρουσία της Αιματολογικής Μονάδας της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Αιματολογικό Συνέδριο
Ενημέρωση: 17-06-2024 11:49

Aπό την Πέμπτη 13 Ιουνίου έως την Κυριακή 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη το ετήσιο Ευρωπαϊκό Αιματολογικό Συνέδριο, η μεγαλύτερη επιστημονική συνάντηση στην Ευρώπη που αφορά την αιματολογία.  Ιδιαίτερα ενεργή ήταν η συμμετοχή της Αιματολογικής Μονάδας και της Μονάδας των Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα), υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή Θάνου Δημόπουλου (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ), με 2 προφορικές ανακοινώσεις, 9 αναρτημένες ανακοινώσεις συνολικά και 2 προεδρεία σε σημαντικές συνεδρίες.

15 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας
Ενημέρωση: 14-06-2024 11:22

Στις 15 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας. Με αφορμή την ημέρα αυτή η Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στη Θεραπευτική Κλινική, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου παρουσιάζει τον απαραίτητο ενδοκρινολογικό έλεγχο στην κύηση.

Αυτοάνοσα νοσήματα και μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας
Ενημέρωση: 07-06-2024 13:18

Η μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας (ΜΓΑΣ) αποτελεί πρόδρομο μορφή του πολλαπλού μυελώματος. Από τη βιβλιογραφία, υπάρχουν αναδρομικές μελέτες που βασίστηκαν σε βάσεις δεδομένων ασθενών και δείχνουν ότι υπάρχει πιθανώς συσχέτιση μεταξύ αυτοάνοσων νοσημάτων και ΜΓΑΣ. 

Παραθυρεοειδές αδένες και οι πιο συχνές παθήσεις
Ενημέρωση: 06-06-2024 17:42
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 06-06-2024

 Σελίδα 3 από 42: << < > >>
Το CDC συνιστά δεύτερη δόση του νέου εμβολίου COVID-19 μόνο για ηλικιωμένους ενήλικες ή ενήλικες με ανοσοκαταστολή
Άρθρα - Ενημέρωση: 13-12-2024 16:44
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) αναφέρουν ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις (6 Δεκεμβρίου 2024), που δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Jama Network, το CDC συνιστά δεύτερη δόση του νέου εμβολίου COVID-19 για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19; Η μεσογειακή διατροφή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες στον κόσμο.
Άρθρα - Ενημέρωση: 03-09-2024 13:34

Δημοσιεύτηκε μόλις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό PLoS ONE συστηματική ανασκόπηση που αφορά τη σχέση της προσήλωσης στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής ως προς τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της COVID-19.

Ο κίνδυνος μετάδοσης SARS-CoV-2 που αποκτήθηκε σε αεροσκάφος κατά τη διάρκεια εμπορικών πτήσεων
Άρθρα - Ενημέρωση: 25-07-2024 10:34

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) η μετάδοση του SARS-CoV-2 μέσω του αέρα τείνει να συμβαίνει σε περιβάλλοντα με κλειστούς χώρους και ελάχιστες αποστάσεις, που αποτελούν και τα δύο χαρακτηριστικό των καμπινών αεροσκαφών. 

Στατιστικά δεδομένα στην θερινή αύξηση των περιστατικών κορονοϊού παγκοσμίως. Χρόνιο COVID και συμπτωματολογία θόλωσης εγκεφάλου και κόπωσης
Άρθρα - Ενημέρωση: 19-07-2024 14:05

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων σχεδιάζει να ταξιδέψει, και διεθνώς μετακινούνται εκατομμύρια άτομα για ταξιδιωτικούς (πχ Ολυμπιακοί αγώνες) και μεταναστευτικούς λόγους, με την περίοδο των ταξιδιωτικών περιορισμών (κλείσιμο  συνόρων, υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ και χρήση μασκών, πιστοποιητικά εμβολίων) να αποτελεί, ευτυχώς, παρελθόν.