ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Άρθρα


 Σελίδα 3 από 42: << < > >>

Σημαντική συμμετοχή της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Πολλαπλούν Μυέλωμα
Ενημέρωση: 02-10-2024 11:45

Aπό τις 25 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2024 διεξήχθη στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Πολλαπλούν Μυέλωμα που διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Εταιρεία του Πολλαπλού Μυελώματος (International Myeloma Society - IMS).

Δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και της εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου: Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)
Ενημέρωση: 01-10-2024 11:01

Σύμφωνα με έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και της εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου. Ο ΠΟΥ έχει μελετήσει τη μακροχρόνια επίδραση της χρήσης κινητών τηλεφώνων και κατέταξε τα πεδία από τα κινητά τηλέφωνα ως "πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο" (κατηγορία 2Β) το 2011.

Σεπτέμβριος - Μήνας Ευαισθητοποίησης για τις Αιματολογικές Κακοήθειες
Ενημέρωση: 30-09-2024 12:15

Κάθε Σεπτέμβριο, ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του αίματος (αιματολογικές κακοήθειες) χρησιμεύει ως μια σημαντική στιγμή για να στραφεί το ενδιαφέρον σε μια ομάδα καρκίνων που επηρεάζουν το αίμα, τον μυελό των οστών και το λεμφικό σύστημα.

Βασικά στοιχεία για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
Ενημέρωση: 26-09-2024 15:13
Δύο είναι οι κύριες αιτίες του εγκεφαλικού, σύμφωνα με πρόσφατη περίληψη και εκλαΐκευση από τη Mayo Clinic. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό προκαλείται από φραγμένη αρτηρία στον εγκέφαλο. Ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό προκαλείται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο διαρρηγνύεται. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μόνο μια προσωρινή διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, γνωστή ως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ). Ένα ΠΙΕ δεν προκαλεί μόνιμα συμπτώματα.
Τιρζεπατίδη: είναι φάρμακο για την ηπατική δυσλειτουργία;
Ενημέρωση: 25-09-2024 11:17
Στο έγκριτο διεθνές περιοδικό NEJM (New England Journal of Medicine) παρουσιάστηκαν, τις προηγούμενες εβδομάδες, στοιχεία που αφορούν την επίδραση του νέου φαρμάκου που χρησιμοποιείται μία φορά εβδομαδιαίως για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία, την τιρζεπατίδη.
Είναι εφικτός ο ασφαλής θηλασμός μετά από καρκίνο του μαστού;
Ενημέρωση: 23-09-2024 11:05

Ο θηλασμός μετά από καρκίνο του μαστού είναι ένα σημαντικό ζήτημα για πολλές γυναίκες που έχουν βιώσει αυτήν την νόσο και ενδιαφέρονται για τον θηλασμό των παιδιών τους στο μέλλον. Οι ιατρικές συμβουλές και τα συμπεράσματα εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος του καρκίνου, η θεραπεία που έχει λάβει η γυναίκα, και η φυσική κατάσταση του μαστού. 

Σημαντική η παρουσία της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας (European Society of Medical Oncology - ESMO)
Ενημέρωση: 19-09-2024 10:13
Προ ολίγων ημερών, 13-17 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε το Πανευρωπαϊκό Ογκολογικό Συνέδριο (European Society of Medical Oncology - ESMO) στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Θεωρείται ένα από τα δύο σημαντικότερα Ογκολογικά Συνέδρια που πραγματοποιούνται ετησίως παγκοσμίως. Η παρουσία της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» με Διευθυντή τον Θάνο Δημόπουλο (τ. Πρύτανη ΕΚΠΑ, Καθηγητή Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντή Θεραπευτικής Κλινικής) ήταν ιδιαιτέρως σημαντική.
Ιατρική ακριβείας και μοριακή πρόληψη του καρκίνου
Ενημέρωση: 18-09-2024 10:24

Η ιατρική ακριβείας και η μοριακή πρόληψη αποτελούν δύο σύγχρονες και πολλά υποσχόμενες προσεγγίσεις στον τομέα της ογκολογίας, οι οποίες οδηγούν σε μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου. Η έννοια της ιατρικής ακριβείας επικεντρώνεται στην εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών, ενώ η μοριακή πρόληψη δίνει έμφαση στην ανίχνευση και αποτροπή του καρκίνου μέσω της αναγνώρισης γενετικών, μοριακών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου.

Συμμετοχή Καθηγητριών του ΕΚΠΑ στις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης για τη Σεξουαλική Υγεία και Ευεξία μετά την Εμμηνόπαυση
Ενημέρωση: 12-09-2024 10:34

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (European Menopause and Andropause Society) για τη σεξουαλική υγεία και ευεξία μετά την εμμηνόπαυση. 

Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος σε αρχικό στάδιο
Ενημέρωση: 11-09-2024 09:39

Καθώς στα αρχικά στάδια δεν παρουσιάζονται εμφανή συμπτώματα, ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί μία μορφή νεοπλασίας με συχνά καθυστερημένη διάγνωση και επομένως  υψηλή θνησιμότητα.

Μεγαλύτερη αύξηση της επίπτωσης συγκεκριμένων καρκίνων σε νεαρές γυναίκες
Ενημέρωση: 10-09-2024 10:48

Τα επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν τα τελευταία χρόνια αύξηση της επίπτωσης ορισμένων νεοπλασμάτων σε νεαρούς ενήλικες. Αυτό αφορά κυρίως νεοπλάσματα του γαστρεντερικού. Η μεταβολή στην έκθεση σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου όπως είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η διατροφικές συνήθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει υποτεθεί ότι ευθύνεται για αυτή την αύξηση. 

Καινοτόμα φάρμακα για τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία
Ενημέρωση: 05-09-2024 11:38

Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 05-09-2024

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19; Η μεσογειακή διατροφή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες στον κόσμο.
Ενημέρωση: 03-09-2024 13:34

Δημοσιεύτηκε μόλις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό PLoS ONE συστηματική ανασκόπηση που αφορά τη σχέση της προσήλωσης στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής ως προς τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της COVID-19.

Η ετήσια διενέργεια μαστογραφίας μπορεί να συντελέσει στην πρωιμότερη διάγνωση και μεγαλύτερη επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο μαστού
Ενημέρωση: 02-09-2024 11:41

Ο καρκίνος του μαστού είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στις γυναίκες παγκοσμίως, και η έγκαιρη ανίχνευσή του μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας και επιβίωσης. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.

Μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου οφείλεται σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου
Ενημέρωση: 29-08-2024 12:25

Κάθε χρόνο ανακοινώνονται τα ετήσια στατιστικά της επίπτωσης και θνητότητας του καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέχοντας μια ακριβή εικόνα της εξέλιξης της επιδημιολογίας του νοσήματος στη χώρα αυτή. Τα δεδομένα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την κατανόηση της αποτελεσματικότητας των προληπτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει ως τώρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δημόσιας υγείας αλλά και τη χάραξη πολιτικών για την περαιτέρω βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο.

Ανεπάρκεια Σιδήρου Κατά την Εγκυμοσύνη: Επιπτώσεις και Ελλείψεις των Επιστημονικών Δεδομένων
Ενημέρωση: 26-08-2024 10:20

Η σιδηροπενία (έλλειψη σιδήρου) είναι η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια στην εγκυμοσύνη και συχνά οδηγεί σε σιδηροπενική αναιμία η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στη μητέρα, όπως πρόωρο τοκετό, καισαρική τομή, αιμορραγία μετά τον τοκετό, και θνησιμότητα, καθώς και επιπλοκές στο έμβρυο, όπως χαμηλό βάρος γέννησης και καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Το αρσενικό στο πόσιμο νερό αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη
Ενημέρωση: 05-08-2024 10:08

Μια νέα μελέτη από τις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, κατέδειξε ότι ακόμη και χαμηλά επίπεδα αρσενικού στο πόσιμο νερό σχετίζονται με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τα παθογόνα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη πανδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ενημέρωση: 05-08-2024 10:06

Σύμφωνα με δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Nature(μόλις στις 2 Αυγούστου) ο αριθμός των παθογόνων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη πανδημία έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 30, συμπεριλαμβανομένων του ιού της γρίπης Α, του ιού του δάγκειου πυρετού και του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Η σύγχρονη χρήση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου των πνευμόνων
Ενημέρωση: 05-08-2024 10:05

Νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Oncology Research and Therapy σύμφωνα με την οποία η σύγχρονη χρήση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου δημιουργεί τετραπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων από το συμβατικό κάπνισμα. 

Πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος
Ενημέρωση: 02-08-2024 10:16

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί την τέταρτη σε θνητότητα κακοήθεια στην Ευρώπη καθώς ευθύνεται για το 7.4% των θανάτων από καρκίνο. Εάν και η πενταετής επιβίωση έχει αυξηθεί από 5% στο 12% συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες, ωστόσο η πρόγνωση παραμένει δυσμενής. 

Επικουρική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού: Μακροχρόνια αποτελέσματα
Ενημέρωση: 02-08-2024 10:11

Προσφάτως, δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό Journal of Clinical Oncology τα αποτελέσματα μετά από 10 χρόνια παρακολούθησης της μελέτης PANTHER. Πρόκειται για τη μελέτη που επισφραγίζει την χορήγηση του εντατικοποιημένου (dose-dense) σχήματος χημειοθεραπείας ως επικουρική θεραπεία του πρώιμου καρκίνου του μαστού. 

Από ποιους τύπους καρκίνου του δέρματος κινδυνεύουμε τo καλοκαίρι
Ενημέρωση: 01-08-2024 11:54
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 01-08-2024
Πότε είναι η καλύτερη ώρα για φαγητό για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη;
Ενημέρωση: 31-07-2024 10:54
Η υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας και γλυκαιμικού φορτίου αργά το πρωί σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care. Οι Καθηγήτριες της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) παρουσιάζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.
Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας
Ενημέρωση: 29-07-2024 10:33

Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία/ λέμφωμα από μικρά λεμφοκύτταρα (ΧΛΛ) είναι μια κακοήθεια από ώριμα Β λεμφοκύτταρα και αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές λευχαιμίας (25-30% όλων των λευχαιμιών). Η διάμεση ηλικία διάγνωσης είναι γύρω στα 70 έτη και είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες.  

Ο κίνδυνος μετάδοσης SARS-CoV-2 που αποκτήθηκε σε αεροσκάφος κατά τη διάρκεια εμπορικών πτήσεων
Ενημέρωση: 25-07-2024 10:34

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) η μετάδοση του SARS-CoV-2 μέσω του αέρα τείνει να συμβαίνει σε περιβάλλοντα με κλειστούς χώρους και ελάχιστες αποστάσεις, που αποτελούν και τα δύο χαρακτηριστικό των καμπινών αεροσκαφών. 

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία των παιδιών και των εφήβων
Ενημέρωση: 23-07-2024 10:13
Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία και την επιβίωση των ενηλίκων. Σύμφωνα με την Παθολόγο, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινική (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και την Βιολόγο Παναγιώτα Ζαχαράκη, τώρα μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι ευεργετική και για την υγεία των παιδιών, που δημοσιεύτηκε μόλις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό JAMA Network.
Πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια: σημαντική η ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού και του ιατρικού κόσμου
Ενημέρωση: 22-07-2024 12:46

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου παρουσιάζει όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Στατιστικά δεδομένα στην θερινή αύξηση των περιστατικών κορονοϊού παγκοσμίως. Χρόνιο COVID και συμπτωματολογία θόλωσης εγκεφάλου και κόπωσης
Ενημέρωση: 19-07-2024 14:05

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων σχεδιάζει να ταξιδέψει, και διεθνώς μετακινούνται εκατομμύρια άτομα για ταξιδιωτικούς (πχ Ολυμπιακοί αγώνες) και μεταναστευτικούς λόγους, με την περίοδο των ταξιδιωτικών περιορισμών (κλείσιμο  συνόρων, υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ και χρήση μασκών, πιστοποιητικά εμβολίων) να αποτελεί, ευτυχώς, παρελθόν.

5 σημάδια γήρανσης και πώς τα αντιμετωπίζουμε
Ενημέρωση: 18-07-2024 15:11
Άρθρο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 18-07-2024
ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ
Ενημέρωση: 16-07-2024 10:01

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί την 6η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες και ευθύνεται για 97.700 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τόσο η επίπτωση όσο και η θνητότητα αυξάνονται τα τελευταία έτη. Η τοπική νόσος είναι ιάσιμη με χειρουργική επέμβαση με 96% των ασθενών να είναι εν ζωή στη πενταετία.

Μπορούν οι αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 να μειώσουν την εμφάνιση καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία;
Ενημέρωση: 15-07-2024 10:46
Μια νέα μελέτη από τις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, κατέδειξε ότι η θεραπεία με αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένων καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που δεν είχαν διάγνωση καρκίνου κατά την έναρξη της αγωγής.
Νεότερα δεδομένα για τον καρκίνο ωοθηκών από το ASCO 2024
Ενημέρωση: 12-07-2024 12:42

Τα διεθνή συνέδρια αποτελούν πάντα ορόσημα για τη θεραπευτική του καρκίνου καθώς ανακοινώνονται συνήθως μελέτες που αλλάζουν την καθημερινή μας πρακτική. Αναμφίβολα, το Αμερικανικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας (American Society of Clinical Oncology – ASCO) που διεξήχθη στις αρχές Ιουνίου στο Σικάγο αποτελεί ένα τέτοιο βήμα που αναμένεται πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


 Σελίδα 3 από 42: << < > >>
Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι του RSV σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς
Άρθρα - Ενημέρωση: 11-02-2025 10:42

Οι ιογενείς λοιμώξεις και ιδίως αυτές του αναπνευστικού συστήματος όπως είναι η γρίπη, η λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιο (RSV) και τα τελευταία χρόνια η COVID-19 προκαλούν σημαντική νοσηρότητα στον πληθυσμό. 

Το CDC συνιστά δεύτερη δόση του νέου εμβολίου COVID-19 μόνο για ηλικιωμένους ενήλικες ή ενήλικες με ανοσοκαταστολή
Άρθρα - Ενημέρωση: 13-12-2024 16:44
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) αναφέρουν ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις (6 Δεκεμβρίου 2024), που δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Jama Network, το CDC συνιστά δεύτερη δόση του νέου εμβολίου COVID-19 για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19; Η μεσογειακή διατροφή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες στον κόσμο.
Άρθρα - Ενημέρωση: 03-09-2024 13:34

Δημοσιεύτηκε μόλις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό PLoS ONE συστηματική ανασκόπηση που αφορά τη σχέση της προσήλωσης στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής ως προς τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της COVID-19.

Ο κίνδυνος μετάδοσης SARS-CoV-2 που αποκτήθηκε σε αεροσκάφος κατά τη διάρκεια εμπορικών πτήσεων
Άρθρα - Ενημέρωση: 25-07-2024 10:34

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) η μετάδοση του SARS-CoV-2 μέσω του αέρα τείνει να συμβαίνει σε περιβάλλοντα με κλειστούς χώρους και ελάχιστες αποστάσεις, που αποτελούν και τα δύο χαρακτηριστικό των καμπινών αεροσκαφών.