Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Αθαν. Δημόπουλο
«Ηταν αναμενόμενο να υπάρξει κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα» δήλωσε χθες στο CNN Greece ο καθηγητής Αιματολογίας και πρύτανης του Εθνικού και Καηοδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αθανάσιος Δημόπουλος, μετά την επιβεβαίωση ότι 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη νοσεί από την ιογενή πνευμονία και νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ».

 

«Οταν έχουμε κρούσματα και σε αρκετά μεγάλη πυκνότητα σε μία τόσο γειτονική χώρα, μετηνοποία υπάρχει μία πολύ συχνή επικοινωνία, ήταν αναμενόμενο», λέει χαρακτηριστικά. Σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει ομάδα πληθυσμού που κρίνεται πιο ευάλωτη στον νέο κοροναϊό, ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΠΓΝΑ Αλεξάνδρα, εξηγεί:
«Ξέρουμε ότι από τα 100 άτομα τα οποία θα νοσήσουν από τον ιό, στα 85 άτομα ο ιός διαδράμει ήπια και περίπου στο 15% μπορεί να έχουμε κάποια προβλήματα και να χρειαστεί νοσηλεία. Από αυτούς τους ανθρώπους ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής θεραπείας κι ακόμα και μηχανική υποστήριξη». Οπως διευκρινίζει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, πρόκειται για ένα ποσοστό που ανήκει σε αυτό που ονομάζουμε ευπαθείς ομάδες, όπως ισχύει και σε περιπτώσεις κοινής γρίπης.

 

Σε περίπτωση συμπτωμάτων σε πολίτες που βρέθηκαν σε «ύποπτες» περιοχές, όπως για παράδειγμα καταρροή, ο κ. Δημόπουλος συστήνει την παραμονή στο σπίτι και την επικοινωνία είτε με τον ατομικό γιατρό τους είτε με τον με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.