Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος μιλά στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε, στον ΣΚΑΙ 100,3 FM, για τον κορονοϊό - 27/02/2020 - στο 0,51':
http://www.skairadio.gr/portosalte-skai-gr/episode-2020-02-27
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος μιλά στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε, στον ΣΚΑΙ 100,3 FM, για τον κορονοϊό - 27/02/2020 - στο 0,51':
http://www.skairadio.gr/portosalte-skai-gr/episode-2020-02-27
Οι ιογενείς λοιμώξεις και ιδίως αυτές του αναπνευστικού συστήματος όπως είναι η γρίπη, η λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιο (RSV) και τα τελευταία χρόνια η COVID-19 προκαλούν σημαντική νοσηρότητα στον πληθυσμό.
Δημοσιεύτηκε μόλις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό PLoS ONE συστηματική ανασκόπηση που αφορά τη σχέση της προσήλωσης στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής ως προς τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της COVID-19.
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να λειτουργήσουν σωστά σωματικά και πνευματικά. Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού — μόλις 1–5% — που εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα. Πρόκειται για τα άτομα που κοιμούνται μόνο 4 έως 6 ώρες ημερησίως αλλά παραμένουν υγιή, ενεργητικά και πνευματικά καθαρά χωρίς να παρουσιάζουν ενδείξεις κόπωσης ή επιπτώσεις στην υγεία τους.
Η μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (ΑΜΑΑΚ) αποτελεί μια προωθημένη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση αρκετών αιματολογικών νεοπλασιών. Αποτελεί μάλιστα τη θεραπευτική αγωγή εκλογής για ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα ηλικίας έως των 70 ετών. Πρόσφατη ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Πολλαπλού Μυελώματος, που έγινε στην Αθήνα από τις 10 έως 12 Απριλίου 2025, έδειξε ότι με την κατάλληλη εισαγωγική θεραπεία πριν την ΑΜΑΑΚ και την κατάλληλη συντήρηση μετά την ΑΜΑΑΚ, οι ασθενείς μπορεί να παραμείνουν σε ύφεση μέχρι και για 17 έτη!
Σχεδόν όλα τα παιδιά ηλικίας 12-18 ετών διαθέτουν smartphone και είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο πολλές ώρες την ημέρα. Αν και η τεχνολογία προσφέρει πολλά θετικά, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς αυτή η χρήση μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνεται υπερβολική και βλαβερή.