Για τη συμπτωματολογία του κορωνοϊού και τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο ιός για να δημιουργήσει προβλήματα, πρέπει να κατέβει στους πνεύμονες, καθώς δεν είναι σαν το κοινό κρυολόγημα, αλλά ένα είδος πνευμονίας.
«Είναι σύνηθες να δημιουργήσει κάποια βλάβη που συνήθως είναι πολύ ήπια και δεν φαίνεται σε ακτινογραφία στους πνεύμονες», σύμπλήρωσε.
Η δύσπνοια είναι «καμπανάκι» για δημιουργία πνευμονίας, ωστόσο είναι κάτι που θεραπεύεται στην πλειοψηφία. Όσοι έχουν ενδείξεις πνευμονίας συνήθως, χρειάζονται νοσηλεία αλλά δεν εκδηλώνουν όλοι το ίδιο σοβαρά συμπτώματα.
Συγκεκριμένα, το 85% των ασθενών που νόσησαν είχαν ήπια συμπτώματα, ένα 15% χρειάζεται νοσηλεία, ενώ μόλις το 5% αφορά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και χρειάζεται ΜΕΘ.
Το σκεπτικό για τα μέτρα, εκ των οποίων είναι και το κλείσιμο των σχολείων, στηρίζεται σε δύο παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο.
Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι και τα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, έχουν πιθανότητα να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Παρόλο που στην πλειοψηφία θα έχουν ήπια έως και ελάχιστα συμπτώματα, τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες ατομικής ευθύνης, όπως το να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι ο αριθμός των περιπτώσεων που υπάρχουν στην κοινότητα, δηλαδή οι ενδείξεις διασποράς της λοίμωξης στην κοινότητα.


Δείτε επίσης: https://www.skai.gr/news/ygeia/dimopoulos-skai-poioi-kindyneyoun-perissotero-apo-koronoio