Σημαντικές εξελίξεις στις έρευνες για το εμβόλιο που θα σταματήσει την πανδημία του κορωνοϊού, είχαμε από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια μελέτη που άρχισε στη χώρα την Δευτέρα, και προκαλεί ελπίδες στους ερευνητές.

Ειδική αναφορά στις εν λόγω έρευνες έκανε και ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, σημειώνοντας πως το εμβόλιο βασίζεται στην Messenger RNA. Και συνέχισε ο κ. Τσιόδρας: «Με αυτή την τεχνική εμβολιασμού, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου ανθρώπου για το πώς θα κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο ιός. Έτσι, το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, με την άκανθα του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό».

Πάνω από 100 ομάδες στις έρευνες για εμβόλια
Υπενθυμίζεται ότι και χτες, ο κ. Τσιόδρας είχε αναφερθεί στις προσπάθειες για αποτελεσματικό εμβόλιο, τονίζοντας πως πάνω από 100 ομάδες διεθνώς κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή. Οι μελέτες περιλαμβάνουν φάση 1 και 2. «Στις φάσεις αυτές έχουμε μελέτες που αφορούν αριθμό εθελοντών που λαμβάνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου προκειμένου να καθοριστεί η σωστή δόση, να ανιχνευθούν αντισώματα ή πιθανές παρενέργειες του εμβολίου» εξήγησε ο κος Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι στη φάση 3 αυτό που εξετάζεται είναι η χορήγηση του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες.

«Έχει ήδη αρχίσει η ευρωπαϊκή συζήτηση που αφορά τη χρήση τους σε ομάδες προτεραιότητας του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους».

Όπως είχε εξηγήσει σε άρθρο του την περασμένη εβδομάδα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, για να επιτευχθεί η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου δοκιμάζονται καινοτόμες τεχνολογίες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και οι διαδικασίες επιταχύνονται σημαντικά. Έξι εμβόλια έχουν ήδη προχωρήσει σε στάδια κλινικών δοκιμών σε εθελοντές προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια τους, ενώ σε άλλα έχουν αρχίσει δοκιμές σε πειραματόζωα.

 

Σχετικός σύνδεσμος: https://newpost.gr/ellada/5eb1aede3091e5cd540bb104/koronoios-nea-epanastatiki-tehniki-emvoliasmoy-pos-leitoyrgei-i-methodos-mrna