Στη χρήση κλιματιστικών  και στο πόσο επικίνδυνα είναι για την εξάπλωση του κοροναϊού, αναφέρθηκε ο  Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο MEGA.

«Τα κρούσματα όσο είναι χαμηλά και δεν υπάρχει ιδιαίτερη διασπορά, είναι πολύ σημαντικό. Πορευόμαστε εξαιρετικά έως τώρα», σχολίασε ο  κ. Δημόπουλος.

Aναφορικά με τη χρήση κλιματιστικών, τα οποία συνδέονται με τη διασπορά του COVID-19, σημειώθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό ο αέρας από τα κλιματιστικά και ιδιαίτερα από τα κεντρικά συστήματα, να είναι φρέσκος και όχι ανακυκλούμενος.

Για τα κλιματιστικά οικιακού τύπου, επισημάνθηκε να μη γίνεται χρήση αν δεν είναι απαραίτητο, ωστόσο πρότεινε να γίνεται πολύ τακτικά καθαρισμός. Επίσης, σε σπίτια που δεν υπάρχει  κρούσμα δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Σε κάθε περίπτωση, παρέπεμψε στις oδηγίες του υπουργείου Υγείας.

«Χρειάζεται πολύ καλή συντήρηση και καθαρισμό. Είναι χρήσιμο να έχουμε ανοιχτό παράθυρο. Ο κοροναϊός μπορεί να μεταφέρεται και σαν αερόλυμμα, πολύ πολύ μικρά σταγονίδια.

Αν κάποιος είναι φορέας, η ανάσα του ο βήχας του πέσει στη φορά του κλιματιστικού μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Στα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται τα κλιματιστικά εκείνα που χρησιμοποιούν αέρα που ανανεώνεται και είναι πιο ασφαλή. Ο ΕΟΔΥ θα βγάλει σύντομα κάποιες οδηγίες που αφορούν τα κλιματιστικά»

Αναφορικά στον τομέα της έρευνας και συγκεκριμένα τα εμβόλια, ο ΠΟΥ επέτρεψε να γίνουν μελέτες παρέμβασης, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει υγιείς εθελοντές και να χορηγήσει τον ιό και το εμβόλιο κι αυτό να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Γίνεται δηλαδή κάθε προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία. Μελέτες διεξάγονται και για τη χορήγηση φαρμάκων».

 

Σχετικοί σύνδεσμοι: