Σημαντικές είναι οι επιστημονικές εξελίξεις στη θεραπεία της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2. Η πρωτοποριακή θεραπεία χορήγησης πλάσματος από ασθενείς που ανάρρωσαν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας, σε ασθενείς που δίνουν τη μάχη με τον ιό.

Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες από την COVID-19 σε ασθενείς που νοσηλεύονται εξαιτίας της νόσου, φαίνεται ότι αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο σημαντική θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2.

220 δότες

Στην ελπιδοφόρα μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας συμμετέχουν έντεκα νοσοκομεία της Αττικής της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Ο βασικός ερευνητής καθηγητής Θάνος Δημόπουλος πρύτανης του ΕΚΠΑ, εξηγεί ότι έως σήμερα έχουν ελεγχθεί 220 πιθανοί δότες που έχουν αναρρώσει από την COVID-19 για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, ενώ 53 έχουν υποβληθεί οε πλασμαφαίρεση. Επιπλέον, 7 ασθενείς με ενεργή νόσο COVID-19 έχουν λάβει πλάσμα από ασθενείς που έχουν ιαθεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μελέτη θα διαρκέσει 20 μήνες. Το πρωταρχικό στοιχείο που θα καθορίσει την επιτυχία αυτής της προσέγγισης είναι η επιβίωση των ασθενών στις τρεις εβδομάδες, στον ένα μήνα και στους δύο μήνες από την ένταξη στη μελέτη.

Το πλάσμα θα συλλεχθεί με πλασμαφαίρεση. Κάθε ασθενής λαμβάνει συνολικά τρεις μονάδες διαδοχικά, με απόσταση δύο ημερών μεταξύ τους. Επομένως η αναλογία είναι ένας δότης ανά έναν ασθενή. Ωστόσο, πολλαπλές συνεδρίες αφαίρεσης ανά δότη είναι εφικτές και άρα ένας δότης μπορεί να παρέχει πλάσμα για παραπάνω από έναν ασθενή. «Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το ερχόμενο φθινόπωρο. Ο στόχος είναι να ενταχθούν και να λάβουν πλάσμα τουλάχιστον 60 ασθενείς. Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες είναι μια ασφαλής διαδικασία, ενώ πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λοίμωξης κατά την οξεία φάση της», τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει:
«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλος αριθμός προκλινικών μελετών που προσπαθούν να προσδιορίσουν συγκεκριμένους μοριακούς στόχους, ώστε με στοχευμένες θεραπείες να ανασταλεί ο πολλαπλασιασμός των ιικών σωματιδίων. Με δεδομένη την αξιοσημείωτη διεθνή επιστημονική προσπάθεια στον τομέα της ανάπτυξης ειδικών φαρμάκων έναντι του SARS-CoV-2, θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά η σύμπραξη για την επιτάχυνση θεραπευτικών παρεμβάσεων και εμβολίων έναντι της λοίμωξης COVID-19 σε Αμερική και Ευρώπη».

Τεστ αντισωμάτων

Ξεκινά οε ευρεία κλίμακα το διαγνωστικό τεστ που ανιχνεϋει τα αντισώματα στον οργανισμό και δείχνει ποιοι έχουν περάσει τη λοίμωξη και έχουν αναπτύξει ανοσία. Σε πρώτη φάση το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει το τεστ σε επαγγελματίες Υγείας που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς και σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδεςτου πληθυσμού. Επίσης το τεστ μπορούν να κάνουν εθελοντικά οι εργαζόμενοι σε δομές Υγείας μέσω εργολαβικών συνεργείων π.χ. συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσίες security κ.λπ. Στη συνέχεια το τεστ θα γίνει δειγματοληπτικά στον γενικό πληθυσμό για επιδημιολογικούς λόγους.

Οπως εξηγεί ο κ. Δημόπουλος τα τεστ αυτά ανιχνεύουν την παρουσία αντισωμάτων στο αίμα όταν ο οργανισμός αποκρίνεται σε μια συγκεκριμένη λοίμωξη, όπως στην περίπτωση της COVID-19. Επομένως ανιχνεύουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό και όχι τον ίδιο τον ιό.

Στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης όμως, τα αντισώματα μπορεί να μην ανιχνευθούν και αυτό περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα εφαρμογής των τεστ αντισωμάτων για διάγνωση. Αντίθετα, τα ορολογικά τεστ μπορούν να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στη μάχη κατά της COVID-19, προσφέρονταςτη δυνατότητα επιλογής των ατόμων εκείνων που ήρθαν σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2 και ανέπτυξαν ικανοποιητική ανοσολογική απόκριση. Επιπρόσθετα, τα συγκεκριμένα τεστ μπορούν να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση ατόμων που θα μπορούσαν να προσφέρουν αίμα και συγκεκριμένα πλάσμα, το οποίο και θα μπορούσε να χορηγηθεί θεραπευτικά σε άτομα βαρέως νοσούντα από την COVID-19, όπως συμβαίνει στο πρωτόκολλο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο καθηγητής, η σωστή χρήση αυτών των τεστ προϋποθέτει μια εις βάθος κατανόηση των χαρακτηριστικών απόδοσης (ευαισθησία, ειδικότητα, θετική και αρνητική διαγνωστική αξία) και των περιορισμών τους. Πολλές μελέτες διεξάγονται τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στη χώρα μας για να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα που θα μας δώσουν πληροφορίες για τη σωστή χρήση τους όπως για το αν η παρουσία αντισωμάτων πιστοποιεί ένα επίπεδο ανοσίας ικανό να εξαλείψει ή και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο επανα μόλυνσης, καθώς και να μας πληροφορήσει πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η ανοσία αυτή.

 

Σχετικός σύνδεσμος: https://www.enikos.gr/society/723307/koronoios-protoporiaki-therapeia-me-elliniki-sfragida