Ζημιές σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο του κρέατος, η σωστή και άρα αποτελεσματική αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, εκτός από την αυτονόητη προστασία της ανθρώπινης ζωής και των - λόγω της φύσης τους - παραγόμενων προϊόντων, συνεπάγεται και την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των σχετικών με αυτόν επιχειρήσεων.
Είτε μιλάμε δηλαδή για ένα κατάστημα λιανικής, όπως ένα κρεοπωλείο, είτε για μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας κρέατος ή σφαγείο, η φιλοσοφία πίσω απ' όλες τις απαραίτητες ενέργειες είναι πάντα η ίδια: η αποτελεσματική προστασία όλων όσοι εργάζονται (ή συνεργάζονται) με αυτές και κατ’ επέκταση η απρόσκοπτη συνέχεια της παραγωγής και της τροφοδοσίας των κρεοπωλείων και όλων των σημείων λιανικής πώλησης.

Δεν ήταν, άλλωστε, λίγες οι περιπτώσεις το διάστημα αυτό που σε μεγάλες κρεατοπαραγωγούς χώρες σε Ευρώπη (εργοστάσια κοπής στη Γερμανία και στη Γαλλία) και Αμερική (εργοστάσια της Cargill και της Smithfield έκλεισαν, ενώ της JBS, παρά τα κρούσματα, συνέχισαν να λειτουργούν), μεγαλύτερες και μικρότερες μονάδες παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος έκλεισαν εντελώς ή υπολειτουργούσαν μειώνοντας αισθητά την παραγωγή τους, είτε προληπτικά είτε όταν καταγράφηκαν σε αυτές κρούσματα του SARS-CoV-2 ανάμεσα στο προσωπικό τους.

[...]

Πρόκληση η πρόληψη
Μια και το πρόβλημα και οι αιτίες του όμως δεν έχουν ακόμη εκλείψει, η έως τώρα καθημερινή εμπειρία έχει δείξει πως η διατήρηαη απόστασης, το σωστό πλύσιμο των χεριών, η ευρεία χρήση μάσκας και οι περιοδικοί διαγνωστικοί έλεγχοι κρίνοντοι απαραίτητα μέτρα για να ανακόψουν τη μετάδοση του ιού και να μας προστατέψουν από το να αρρωστήσουμε.
Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science» για τον ρόλο της μάσκας και της ευρείας εφαρμογής διαγνωστικών τεστ στη μείωση της μολυσματικότητας του ιού, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος συνόψισαν τα κύρια ευρήματα, που δείχνουν πως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων και αερολύματος από φορείς και ασθενείς κατά την αναπνοή, την ομιλία, τον βήχα και το φτέρνισμα.

Γι' αυτό και τα παραδοσιακά μέτρα πρόληψης προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τη μετάδοση διαμέσου αυτών των οδών. Στην περίπτωση της Covid-19 η δημιουργία αερολύματος από ασυμπτωματικούς φορείς που μπορεί να παραμείνει στον αέρα επί ώρες συνετέλεσε στη ραγδαία εξάπλωση του ιού. καθώς και η βιωσιμότητα του ιού στους κλειστούς χώρους.
Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ιού αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση, δεδομένου πως αρκετοί φορείς μπορεί να μεταδίδουν τον ιό επί αρκετές ημέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η διατήρηση απόστασης τουλάχιστον 1.5 μέτρου και το σωστό πλύσιμο των χεριών θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία στη στρατηγική απέναντι στην αερογενή μετάδοση του ιού. Επιπλέον οι μάσκες προσφέρουν φυσικό φραγμό και μειώνουν σαφώς τη μετάδοση. Γι'αυτό κρίνονται απαραίτητες σε χώρους με υψηλό ιικό φορτίο. καθώς και χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς. Χώρες που εφάρμοσαν τη σχεδόν καθολική χρήση μάσκας κατά την πανδημία φάνηκε να έχουν σαφές όφελος στα επιδημιολογικά τους δεδομένα.