H αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακάλεσε την άδεια έκτακτης ανάγκης για την υδροξυχλωροκίνη, το φάρμακο κατά της ελονοσίας, ως θεραπεία για την Covid-19, η χρήση της οποίας προωθείται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η FDA τόνισε ότι με βάση νέα αποδεικτικά στοιχεία, δεν είναι πλέον λογικό να πιστεύουμε ότι τα παρασκευάσματα υδροξυχλωροκίνης που χορηγούνται από το στόμα και το σχετικό φάρμακο χλωροκίνη μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της αναπνευστικής νόσου που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό.

Η κίνηση της υπηρεσίας γίνεται αφού αρκετές μελέτες για το φάρμακο διαπίστωσαν ότι δεν είναι αποτελεσματικό, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρέως αναμενόμενης δοκιμής νωρίτερα αυτό το μήνα, που έδειξε ότι το φάρμακο απέτυχε να αποτρέψει τη μόλυνση σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό.

Τον Μάρτιο, ο Τραμπ τόνισε ότι η υδροξυχλωροκίνη που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη έχει «μια πραγματική ευκαιρία να είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που θα αλλάξει το παιχνίδι στην ιστορία της ιατρικής», δίνοντας λίγα στοιχεία για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό.

Αργότερα, ο ίδιος είπε ότι πήρε το φάρμακο προληπτικά αφού δύο άτομα που εργάζονται στον Λευκό Οίκο διαγνώστηκαν με τον νέο κορωνοϊό.

Έρευνα: Η υδροξυχλωροκίνη δεν ελαττώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κορωνοϊού
Σχετικά πρώιμα στην έναρξη της πανδημίας είχε αναγνωριστεί ότι τόσο η χλωροκίνη όσο και η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να έχουν δραστικότητα έναντι του ιού SARS-CoV και του SARS-CoV-2 στο εργαστήριο. Τα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η υδροξυχλωροκίνη παρεμβαίνει στους μηχανισμούς με τους οποίους ο ιός εισέρχεται στο κύτταρο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αρκετές κλινικές μελέτες διερεύνησαν την δραστικότητα της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με ήπια, μέτρια ή σοβαρή νόσο COVID-19. Τα αποτελέσματα δεν ήταν όλα θετικά. Πιθανόν όμως η υδροξυχλωροκίνη να μπορούσε να είναι αποτελεσματική στην μείωση της μετάδοσης του ιού, καθώς δρα σε αρκετά πρώιμο στάδιο στον κύκλο της ζωής του. Μικρές, μη τυχαιοποιημένες, μη ελεγχόμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι η χρήση υδροξυχλωροκίνης μπορεί να μειώσει ή ακόμη και να εξαλείψει τον κίνδυνο μετάδοσης εντός του ίδιου νοικοκυριού.

Έτσι με βάση την υπόθεση ότι η χρήση της μετά από έκθεση υψηλού κινδύνου θα μπορούσε να προλάβει την νόσο, ερευνητές στις ΗΠΑ και τον Καναδά, πραγματοποίησαν μια προοπτική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σήμερα στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine (Boulware, DR June 3, 2020, DOI: 10.1056/NEJMoa2016638). Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνόψισαν τα ευρήματα αυτής της μελέτης. Σε αυτήν συμμετείχαν άτομα που είχαν γνωστή έκθεση σε άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένο Covid-19, είτε ως οικιακή επαφή, σε επαγγελματία υγείας ή σε άτομο με άλλη επαγγελματική εκθέση. Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου η επαφή ήταν η οικιακή ή επαγγελματική έκθεση σε άτομο με επιβεβαιωμένη Covid-19 σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα για περισσότερο από 10 λεπτά, ενώ δεν φορούσαν ούτε μάσκα προσώπου, ούτε ασπίδα ματιών (έκθεση υψηλού κινδύνου) ή φορούσαν μάσκα προσώπου αλλά χωρίς ασπίδα ματιών (έκθεση μέτριου κινδύνου). Τα άτομα εντάσσονταν στην μελέτη εντός 3 ημερών μετά την έκθεση.

 

Σχετικός σύνδεσμος: https://newpost.gr/ygeia/5ee7a86eab7b9bd70996ef99/koronoios-sfaliara-toy-fda-sto-tramp-gia-ti-hlorokini-den-einai-apotelesmatiki