Τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊου στη χώρα μας έφεραν την εκ νέου λήψη προστατευτικών μέτρων από την πλευρά της πολιτείας προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένης τουριστικής περιόδου και ως εκ τούτου αρκετά κρούσματα είναι εισαγόμενα. 

Έντονες παραμένουν, την τελευταία εβδομάδα και οι συζητήσεις σχετικά με το αν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και εντός των ναών. Μπορεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς να μην ανακοίνωσε νέα μέτρα σχετικά με τους ναούς, στην ενημέρωση της Τρίτης, τόνισε όμως πως η Πολιτεία βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ιερά Σύνοδο, έτσι ώστε αν προκύψει κάτι, σε συνεννόηση με τους αρμοδίους να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, διευκρινίζοντας παράλληλα πως μέχρι τώρα η συντριπτική πλειοψηφία στις Εκκλησίες τηρεί τα μέτρα.

Αρχιεπίσκοπος: «Αν οι ειδικοί μας το συνιστούν, πρέπει να κάνουμε υπακοή»
Για τα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από το ζήτημα της υποχρεωτικής μάσκας εντός των ναών αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας αν οι ειδικοί το συστήσουν, τονίζοντας όμως πως θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από την πλευρά της Πολιτείας για το αν αυτό θα γίνει μόνο στους ναούς καθώς όπως υπογράμμισε δεν υπήρξε εντιμότητα από την πλευρά των ειδικών το περασμένο διάστημα όσο αφορά την Εκκλησία.

«Αν οι ειδικοί μας το συνιστούν, πρέπει να κάνουμε υπακοή. Πρέπει να μας δοθούν εξηγήσεις όμως… Αυτό θα γίνει μόνο στην εκκλησία; Θα γίνει στα γήπεδα; Θα γίνει παντού; Γιατί έχει φανεί ότι δεν υπήρξαν έντιμοι μαζί μας οι ειδικοί. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι σε αυτό το θέμα, παρόλο αυτά θα υπακούσουμε στους ειδικούς αν χρειαστεί», ανέφερε.

Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Ιατρικής, κ. Αθανάσιος – Μελέτιος Δημόπουλος, τόνισε πως οποιαδήποτε απόφαση παρθεί για τους χώρους λατρείας θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θρησκευτικών δογμάτων.

Γώγος: «Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα»
Τον λόγο που εξαιρέθηκε η εκκλησία από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και παρέμεινε μονάχα η σύσταση εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ο ίδιος ανέφερε:

«Επιτηρούμε αυτή την στιγμή τι θα γίνει με τις εκκλησίες. Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα αν και η σύσταση παραμένει είναι γιατί έχουμε μια πάρα πολύ καλη συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την εκκλησία που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στις εκκλησίες πχ πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας την μάσκα του και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία. Άρα έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό».

Αυστηρή τήρηση των μέτρων ζητά η Εκκλησία
Πάντως το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι έχει σταλεί Εγκύκλιο Σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά του οποίου έγινε υπενθύμιση των σχετικών αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προφυλάξεως για την προστασία της δημόσιας υγείας στους Ιερούς Ναούς. Με τον τρόπο αυτό, εν όψει των επικειμένων μεγάλων εορτών του θέρους (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Κοιμήσεως της Θεοτόκου), στις οποίες παρουσιάζεται μεγάλη συμμετοχή πιστών στις ιερές Ακολουθίες και με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ιδιαιτέρως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, προτρέπει όλους τους Κληρικούς, τους Μοναχούς και τις Μοναχές και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων, να τηρήσουν πιστά και με προσοχή τα μέτρα που ισχύουν.

Ανέφερε μάλιστα πως «η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως έπραξε από την αρχή της υγειονομικής κρίσεως, συνεχίζει να τηρεί υπεύθυνη θέση έναντι του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού Της, ενδιαφερόμενη τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για την εξασφάλιση της ακωλύτου τελέσεως της Θείας Λατρείας».

Η Εγκύκλιος εφιστά επί της ουσίας την προσοχή των κληρικών ως προς την διαφύλαξη των μέτρων, που λήφθηκαν τον καιρό της πανδημίας, με τις προηγούμενες αποφάσεις της, όπως η τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου από τον έναν πιστό στον άλλον, η ύπαρξη αντισηπτικού στην είσοδο του ναού, ο προσεκτικός και ενδελεχής καθαρισμός, αλλά και η τέλεση περισσότερων λειτουργιών τις Κυριακές, αλλά και μέσα στην εβδομάδα, σε ναούς, όπου διακονούν περισσότεροι από έναν ιερέα.

Η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου
Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού συζητήθηκαν, χθες, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους επιστήμονες.

Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.