Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναστολή της έρευνας του εμβολίου της Οξφόρδης αλλά και στην καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ στην κλειστή δομή του ΚΥΤ Μόριας.

«Tα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν πολλές φορές σε κλειστές δομές όπου υπάρχει αναγκαστικός συγχρωτισμός μπορεί να είναι σημαντικά και απρόβλεπτα» είπε ο κ. Δημόπουλος και ανέφερε τα πρόσφατα παραδείγματα των οίκων ευγηρίας. Ειδικότερα για τη Μόρια τόνισε ότι το γεγονός ήταν ατυχές και δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Καταβάλλονται προσπάθειες για τον περιορισμό κατά το δυνατόν της κινητικότητας των ανθρώπων αυτών, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το αν η κατάσταση με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν οδηγηθεί εκτός του ΚΥΤ Μόριας μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική «βόμβα» για το νησί, τόνισε ότι πράγματι «υπάρχει ανησυχία όταν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από ανθρώπους που βρίσκονται σε συνωστισμό».

Επίσης με δεδομένο ότι δεν μπορεί να γίνουν σαφείς προβλέψεις, αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας είναι να πάρει όσα περισσότερα μέτρα προστασίας μπορεί και ιδίως την μάσκα, που είναι πολύ αποτελεσματικό μέτρο.

Για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι η μελέτη για το εμβόλιο της Οξφόρδης προσωρινά αναστέλλεται μέχρι να διερευνηθεί η περίπτωση ενός εθελοντή ο οποίος παρουσίασε μια ανεπιθύμητη ενέργεια αρκετά σοβαρή.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι σωστές κλινικές μελέτες και ότι απαιτείται πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων που μετέχουν» σχολίασε. 

Η μελέτη αναστέλλεται καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις πρέπει να διερευνηθεί μεταξύ άλλων αν η παρενέργεια συνδέεται με το εμβόλιο.

Ο ίδιος τόνισε, ότι όπως έχει ανακοινωθεί, αν αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό ασθενών που έχει προσδιοριστεί, τότε θα προχωρήσει η μαζική παραγωγή του και η τμηματική διάθεση στα κράτη. «Αυτά τα εγχειρήματα είναι πολύπλοκα και δύσκολα και δεν πρέπει να θεωρεί κανείς ότι όλα είναι δεδομένα ή ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι προκαθορισμένα». 

«Πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες» είπε και τόνισε ότι «εμπιστοσύνη έχουμε στις μελέτες που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι την προσωρινή αναστολή της έρευνας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Αφορμή για την αναστολή των ερευνών ήταν μία «ανεπιθύμητη αντίδραση» που είχε ένας εκ των ασθενών που μετέχει εθελοντικά στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου στην Βρετανία. Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρίας, η αναστολή αποτελεί «ρουτίνα δράσης που πρέπει να γίνεται όποτε υπάρχει δυνητικά ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές της έρευνας, διασφαλίζοντας ότι διατηρούμε την ακεραιότητα των δοκιμών».

Πάτρα: Mάθημα σε μικρές αίθουσες κοντέινερ

Στο μεταξύ στην Πάτρα μαθητές θα αναγκαστούν να κάνουν μάθημα σε μικρές αίθουσες σε κοντέινερ.

Πρόκειται για τους 150 μαθητές του 3ου Γυμνασίου Πάτρας, όπου θα υπάρχουν τμήματα τουλάχιστον 22 ατόμων. 

Σε αυτές τις συνθήκες θα συνεχίσουν και φετος το μάθημα και δημοτικά και νηπιαγωγεία της πόλης.

Το μόνο μέσο προστασίας είναι η χρήση μάσκας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν ανοίγουν ούτε τα παράθυρα.

Ο κ. Δημόπουλος σχολίασε ότι πρέπει να καταβληθεί «κάθε προσπάθεια να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Τέλος ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας για τα Πανεπιστήμια και στους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσουν τόσο τα Πανεπιστήμια όσο και τα σχολεία. 

Επίσης δημοσιεύτηκε σε: