Ακόμη μία θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής προστίθεται στο «οπλοστάσιο» κατά του πολλαπλού μυελώματος, με την επέκταση έγκρισης που έλαβε από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές ο συνδυασμός των δραστικών ουσιών λεναλιδομίδη σε συνδυασμό με βορτεζομίμπη και δεξαμεθαζόνη. Παράλληλα, για τα άτομα που έχουν ήδη λάβει προηγούμενη θεραπεία, περιλαμβανομένου και του σχήματος με λεναλιδομίδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχήμα πομαλιδομίδη σε συνδυασμό με βορτεζομίμπη και δεξαμεθαζόνη.


«Η έγκριση της χρήσης του τριπλού θεραπευτικού σχήματος που περιλαμβάνει την πομαλιδομίδη από την πρώτη κιόλας υποτροπή, τονίζει το πιθανό κλινικό όφελος που μπορεί να προσφέρει αυτό το σχήμα στους ασθενείς που έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία που περιλάμβανε λεναλιδομίδη» δήλωσε ο καθηγητής Μελέτιος Δημόπουλος, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Τα σχήματα με βάση τη λεναλιδομίδη χρησιμοποιούνται συχνά ως θεραπείες εκλογής στους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα, όπου υπάρχει ένας αυξανόμενος πληθυσμός ασθενών που καθίστανται ανθεκτικοί στη λεναλιδομίδη και έχουν ανάγκη από αποδεδειγμένα αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές».


Και στις δύο περιπτώσεις, τα φάρμακα κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αλλά προς το παρόν οι νέοι συνδυασμοί δεν συνταγογραφούνται έως ότου εγκριθεί η ένταξή τους στο σύστημα υγείας. Η θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής είναι σημαντική, καθώς οι ασθενείς παρουσιάζουν σταδιακά μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία και μικρότερα χρονικά διαστήματα ύφεσης σε μεταγενέστερες γραμμές θεραπείας. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι το σχήμα λεναλιδομίδης σε συνδυασμό με βορτεζομίμπη (συν δεξαμεθαζόνη), μπορεί να αποτελέσει θεραπευτική επιλογή που παρατείνει σημαντικά την πρώτη ύφεση στους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς, οι οποίοι δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση.


Η έγκριση του τριπλού θεραπευτικού σχήματος λεναλιδομίδης (RVd) υποστηρίχτηκε από δεδομένα της μελέτης SWOG S0777 και η έγκριση του τριπλού σχήματος θεραπείας με πομαλιδομίδη (PVd) υποστηρίχθηκε από τη μελέτης OPTIMISMΜ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Oncology.


Πλήρες άρθρο: Protagon.gr