Για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία μίλησε στο MEGA, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

«Όλα ξεκίνησαν με βάση επιδημιολογικά δεδομένα που έδειξαν ότι στη νότια Αγγλία και στο Κεντ είχαν παραπάνω κρούσματα από όσα ανέμεναν. Βρήκαν ότι πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. Αυτό εξηγεί την αυξημένη μεταδοτικότητα. Έτσι εξήγησαν γιατί είχαν στις συγκεκριμένες περιοχές αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Ήδη εχτές είχαμε ανακοίνωση ότι βρέθηκαν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

«Πρέπει να δούμε αν αυτός ο ιός συνδυάζεται με βαρύτερη νοσηρότητα. Για να το δούμε αυτό πρέπει να περάσουν μερικές μέρες. Το σημαντικό είναι αν αυτή η μετάλλαξη θα επηρεάσει τα εμβόλια που ήδη έχουμε. Η απάντηση είναι ότι μάλλον δεν θα επηρεάσει τα ήδη φτιαγμένα εμβόλια. Και στο χειρότερο σενάριο όμως, που αυτός ο ιός παρουσιάσει ανθεκτικότητα στο συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν είναι δύσκολο με τη νέα πια τεχνολογία να φτιάξουμε νέο εμβόλιο. Δεν έχει έρθει ο μεταλλαγμένος ιός στην Ελλάδα. Θα γίνουν και οι απαραίτητες μελέτες για να το διαπιστώσουμε», συνέχισε ο ίδιος.

«Το πιο πιθανό είναι να πήγε ο μεταλλαγμένος ο ιός στις άλλες χώρες από ταξιδιώτες από την Αγγλία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η αυξημένη μεταδοτικότητα θα συνδυαστεί με μεγαλύτερη νόσηση και επομένως με μεγαλύτερη θνητότητα»,πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.

Επίσης δημοσιεύτηκε σε: