Αναφορικά με το γιατί πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν οι εκκλησίες, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι «Μετά από εορταστικές περιόδους αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων. Με δεδομένο τη θέληση όλων μας να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων όσο γίνεται νωρίτερα, πάρθηκε η απόφαση για ένα περιορισμό στην κινητικότητα για τη μείωση του ιικού φορτίου».

«Για να παρθεί η απόφαση για τις εκκλησίες θα είχαν προσμετρηθεί οι παράγοντες με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα. Εγώ δεν μετέχω στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Είναι θέματα που αφορούν κεντρικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Νομίζω κανείς δεν έχει διάθεση να έρθει σε διαφωνία με θεσμικούς παράγοντες, όπως είναι η εκκλησία», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Τώρα αυτό που έχει σημαία είναι να υπάρχει μια εθνική συνεννόηση και μια κοινή προσπάθεια να προχωρήσει ο εμβολιασμός όσο γίνεται πιο γρήγορα. Σε όλο τον κόσμο όλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους και να πειστούν οι πολίτες για τον εμβολιασμό και να επιταχυνθεί η διαδικασία της διανομής των εμβολίων που είναι πιο αργή από όσο περιμέναμε», τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

«Σε 42 νοσοκομεία εχτές ξεκίνησε ο εμβολιασμός. Από ό,τι γνωρίζουμε ο εμβολιασμός προχωράει κανονικά και αναμένεται να υπάρχει μια επιτάχυνση τις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στην προσαρμογή. Εχτές εμβολιάστηκα. Έχω ένα πόνο στο μπράτσο. Έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι αν λέμε στον κόσμο ότι δεν είχαμε τίποτα, και κάνει την πρώτη δόση και έχει κάποια συμπτώματα, δε θα θέλει να κάνει τη δεύτερη δόση», είπε ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με τον εμβολιασμό του.

Μιλώντας για την είδηση που αναφέρει ότι στη Μεγάλη Βρετανία ακυρώνεται η χορήγηση της δεύτερη δόσης σε όσους έχουν κάνει την πρώτη, προκειμένου να εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού άμεσα, έστω και με μία δόση, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε: «Δεν είναι μόνο στη Βρετανία, υπάρχουν σημαντικά άρθρα και στις ΗΠΑ, και μια γενικότερη συζήτηση και μαθηματικά μοντέλα που δείχνουν ότι αν έχουμε μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασθέντων σε συντομότερο χρονικό διάστημα, που ξέρουμε ότι η πρώτη δόση προσφέρει προστασία 50%, θα έχει ως αποτέλεσμα, ενδεχομένως, μείωση θανάτων κατά 20%. Η έγκριση είναι για 2 δόσεις με 3-4 εβδομάδες απόσταση μεταξύ τους. Αλλά πολλές φορές σε συνθήκες ενεργούς πανδημίας με χιλιάδες θανάτους την ημέρα, μπορεί το σύστημα να είναι αναγκασμένο να υιοθετήσει άλλες τακτικές. Δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για αυτό, αλλά ξέρουμε ότι με την πρώτη δόση ήδη έχουμε μια προστασία 50%. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακραίες καταστάσεις, πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των θανάτων».

«Η Μεγάλη Βρετανία είναι ένα καλά οργανωμένο κράτος και πήρε αυτή την απόφαση λόγω του τραγικού αριθμού θανάτων που έχουν. Το ίδιο διαμορφώνεται και στις ΗΠΑ και τη Γερμανία», πρόσθεσε.

«Υπάρχει μια θεωρητική πιθανότητα αυτή η τακτική να ενισχύσει τη δημιουργία μεταλλάξεων. Αυτός είναι ο προβληματισμός όταν δίνεις την πρώτη δόση και αφήνεις να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να συζητούν, όμως, τέτοιες τακτικές στη Βρετανία, έχουν εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα», είπε ακόμα στο ίδιο θέμα ο κ. Δημόπουλος.


Σχετικός σύνδεσμος: megatv.com, 5/01/2021

Επίσης δημοσιεύτηκε σε: