Η συζήτηση για την ενισχυμένη προστασία με τη χρήση διπλής μάσκας ή τη χρήση ιατρικής αντί για υφασμάτινη μάσκα έχει "φουντώσει" στην επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, ειδικά το τελευταίο διάστημα με το πιο μεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Στη Γαλλία στις αρχές του Φεβρουαρίου εφαρμόστηκε η εισήγηση του γαλλικού Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας σχετικά με τη μη χρήση υφασμάτινων μασκών, που τώρα θεωρείται ότι δεν μπορούν να προστατέψουν επαρκώς λόγω της εμφάνισης των μεταλλάξεων. Την Τετάρτη δημοσιεύθηκε η νέα έκθεση του CDC, η οποία δείχνει ότι η διπλή μάσκα μπορεί να βοηθήσει περισσότερο και να μπλοκάρει πάνω από το 90% των σωματιδίων του κορονοϊού. Φορώντας δύο μάσκες ή μια μάσκα με στενή εφαρμογή προσφέρεται σημαντικά καλύτερη προστασία από το να κολλήσεις αλλά και να διαδόσεις τον Covid-19.

Η μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξέτασε την τοποθέτηση μάσκας υφάσματος πάνω από μια ιατρική μάσκα και επίσης το να δένεις τη μάσκα στο ύψος των αυτιών για να βελτιωθεί η εφαρμογή. "Κάθε τροποποίηση βελτίωσε ουσιαστικά τον έλεγχο της πηγής και μείωσε την έκθεση του χρήστη", κατέληξε η μελέτη. "Αυτά τα πειράματα υπογραμμίζουν τη σημασία της καλής εφαρμογής για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης της μάσκας".

Σε ένα τεστ, μια ιατρική μάσκα που δεν είχε δεθεί, από μόνη της μπλόκαρε το 42% των σωματιδίων από έναν προσομοιωμένο βήχα, και η υφασμάτινη μάσκα μπλόκαρε το 44%. Αλλά ο συνδυασμός της μάσκας υφάσματος που καλύπτει την ιατρική μάσκα μπλοκάρει το 92% των σωματιδίων του βήχα. Η προσθήκη μάσκας υφάσματος πάνω από μια ιατρική μάσκα ή το δέσιμο/σφίξιμο και η τοποθέτηση της ιατρικής μάσκας ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπο, μείωσε τη σωρευτική έκθεση κατά 82% και 63% αντίστοιχα. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του ιού είναι μέσω του αέρα και όχι των επιφανειών, και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι μικρά σταγονίδια από την αναπνοή και την ομιλία που μπορούν να ταξιδέψουν πολλά μέτρα είναι ένας κοινός τρόπος μετάδοσης. Οι αναδυόμενες μεταλλάξεις απαιτούν επίσης μικρότερο ιικό φορτίο για την εξάπλωση του Covid-19 σε σύγκριση με το πιο κοινό στέλεχος.

Ειδικοί αναλύουν στο enikos.gr τα υπέρ στη χρήση διπλής μάσκας και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει ένας πολίτης να την προτιμά. Τι συμβαίνει με τις υφασμάτινες μάσκες και πόσο αποτελεσματικές είναι; 

Δημόπουλος: O φραγμός στη μετάδοση είναι η μάσκα - Όσο πιο μεταδοτικός είναι ο ιός, τόσο χρειάζεται μεγαλύτερα μέτρα προστασίας

"Υπάρχει η συζήτηση στις ΗΠΑ, που λέει ότι όταν έχουμε έναν ιό που έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και πιθανά θα έχουμε και περισσότερα βαριά κρούσματα και περισσότερους θανάτους, μόνο από το γεγονός ότι είναι πιο μεταδοτικός. Επομένως ο φραγμός στη μετάδοση είναι η μάσκα. Όσο πιο μεταδοτικός είναι ο ιός, τόσο χρειάζεται μεγαλύτερα μέτρα προστασίας, όσον αφορά τη μάσκα. Γι'αυτό βλέπετε ότι υπάρχει η άποψη ότι η υφασμάτινη μάσκα, η οποία προφανώς δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με την χειρουργική να αντικατασταθεί και κάποιοι στην Αμερική που μιλούν για διπλή μάσκα όπως ο Φάουτσι. Αυτό είναι για το πιο μεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος" σημείωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Επίσης δημοσιεύτηκε σε: