Ιδιαίτερα κρίσιμη για την άρση μη του ολικού lockdown χαρακτήρισε την εβδομάδα που έρχεται πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος. Αρχικά, κ. Δημόπουλος έκανε λόγο για την τεράστια πίεση που δέχεται εκ νέου το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, τονίζοντας ότι είναι μειωμένη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ και κλίνες για τον κορονοϊό. Οπως είπε, όλα θα κριθούν από τον δείκτη θετικότητας, τα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ΕΟΔΥ και την ανάσα που ενδέχεται να πάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Πρέπει να συνυπολογιστούν όλα αυτά προτού προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Όταν έχουμε εικόνα από τα δεδομένα, θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες» διευκρίνισε κ. Δημόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το Πάσχα και τις συνθήκες υπό τις οποίες αναμένεται να γιορτάσουν οι Ελληνες τη Μεγάλη Εβδομάδα, πρύτανης του ΕΚΠΑ προειδοποίησε ότι θα μπορούμε να μιλάμε για ενδεχόμενο μείωσης των περιοριστικών μέτρων μόνο στην περίπτωση που μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες. Ο κ. Δημόπουλος εξήγησε πως όταν κορονοϊός γίνει ενδημικός, θα είναι απαραίτητη επανάληψη του εμβολίου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς σε εργασιακούς χώρους, όπου παρατηρείται συγχρωτισμός και αλληλεπιδρούν μεγάλες ομάδες ατόμων.

Καταλήγοντας, ο Αθανάσιος Δημόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη του νοτιοαφρικανικού στελέχους του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι είναι το γεγονός που προβληματίζει περισσότερο τους λοιμωξιολόγους.
«Η βρετανική μετάλλαξη δεν παρουσιάζει πρόβλημα στα εμβόλια, σε αντιθεση με τη νοτιοαφρικανική» εκτίμησε.

Επίσης δημοσιεύτηκε σε: