Στους επόμενους στόχους του YouTube καναλιού του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι σειρά συνεντεύξεων από επιφανείς Ελληνες και Ελληνίδες.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ίδρυσε διαδικτυακό κανάλι στο YouTube για την παρουσίαση διαλέξεων και συζητήσεων με καθηγητές του Ιδρύματος –ενδεικτικά έχουν δεχθεί να συμμετάσχουν η Μαρία Ευθυμίου, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Τάσος Γιαννίτσης– αλλά και συνεντεύξεων με επιφανείς Eλληνες και Ελληνίδες. Και δεν είναι τα μόνα που περιλαμβάνει το νέο βήμα εξωστρέφειας του ιστορικότερου ΑΕΙ της χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο, όπως παρουσιάζει σήμερα η «Κ», το ΕΚΠΑ αποφάσισε την ίδρυση τμήματος Πανεπιστημιακών Εκδόσεων για σειρά επιστημονικών βιβλίων αλλά και λευκωμάτων, μεταφράσεων και ειδικών εκδόσεων. 

Ειδικότερα, έπειτα από πρωτοβουλία του πρύτανη Θάνου Δημόπουλου και με σχετική απόφαση της Συγκλήτου ιδρύθηκε τμήμα Πανεπιστημιακών Εκδόσεων. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο υπεύθυνος των Εκδόσεων Σέργιος Θεοδωρίδης, ομότιμος καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ο στόχος των Εκδόσεων ΕΚΠΑ είναι πολλαπλός. Η πρώτη διάσταση παρέμβασής τους αφορά τη συγγραφή διδακτικών/εκπαιδευτικών βιβλίων, τόσο από καθηγητές του ΕΚΠΑ αλλά και από όποιον άλλον ενδιαφέρεται να εκδώσει υψηλού κύρους σχετικά συγγράμματα. Η άλλη διάσταση αναφέρεται στην δημοσίευση επιστημονικών βιβλίων, μεταφράσεων, ειδικών εκδόσεων, λευκωμάτων, πρακτικών συνεδρίων, στο πλαίσιο του προαναφερθέντος επιστημονικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ρόλου του ΕΚΠΑ. «Εκδόσεις που να εκμεταλλεύονται ηλεκτρονικά μέσα και σύγχρονες διαδραστικές τεχνολογίες είναι στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μας. Πέρα από τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις, online μαθήματα διδακτικού ή και ευρύτερου πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος αποτελούν, επίσης, μία από τις βασικές προτεραιότητες των εκδόσεων», τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης.

Οργανωτικά, οι Εκδόσεις ΕΚΠΑ εντάσσονται στην εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΕΚΠΑ, της οποίας πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης. Αλλωστε, τα έσοδα των εκδόσεων θα αξιοποιούνται υπέρ του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του ΕΚΠΑ. 

Παράλληλα, οι Εκδόσεις ΕΚΠΑ προχώρησαν στην ίδρυση σχετικού YouTube καναλιού. «Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, μία τέτοια διάσταση δραστηριότητας δεν ήταν δυνατόν να είναι απούσα. Το μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον μία από τις κύριες πηγές διάχυσης γνώσης και κοινωνικής παρέμβασης. Ενα σύγχρονο πανεπιστήμιο που οφείλει να είναι ενεργό μέρος του κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι θα πρέπει να εκμεταλλευθεί τις τεράστιες δυνατότητας που δίνουν τα κοινωνικά δίκτυα. Μία τέτοια παρέμβαση θα αποτελέσει και ανάχωμα στην παραπληροφόρηση που διαχέεται σε αυτά, σε όλους τους τομείς, από την επιστήμη, την ιστορία αλλά και τις διάφορες “ιδεολογίες”. Οι νέες γενιές, τα πρώτα μέσα από τα οποία θα προσπαθήσουν να αντλήσουν την πληροφόρησή τους είναι το YouTube και η Wikipedia. Εκεί θα “ψάξουν” να εντοπίσουν κάποιο μάθημα, κάποια διάλεξη, κάποια αναφορά. Και δυστυχώς, εκεί υπάρχουν και πολλά “σκουπίδια”, τα οποία είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτα ή/και συχνά “ιδεολογικά” επικίνδυνα», λέει ο κ. Θεοδωρίδης. Ηδη, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού του καναλιού έχει προταθεί να συμμετάσχουν και έχουν δεχθεί καθηγητές του Ιδρύματος όπως ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο οικονομολόγος Τάσος Γιαννίτσης, η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Επίσης, αναμένεται να προταθεί στον πλανητικό επιστήμονα Σταματή Κριμιζή, τον καθηγητή Φυσικής Δημήτρη Νανόπουλο και τον καθηγητή Κοινωνιολογίας Κωνσταντίνο Τσουκαλά.  

Διαλέξεις για το ’21
Το YouTube κανάλι του ΕΚΠΑ έχει ήδη εγκαινιασθεί και φιλοξενεί τη σειρά διαλέξεων «21 διαλέξεις για το ’21» με την εποπτεία της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου και του καθηγητή Ευάγγελου Καραμανωλάκη. Ηδη, πέντε διαλέξεις από τη σειρά έχουν αναρτηθεί. Στους επόμενους στόχους του YouTube καναλιού, που είναι ήδη σε προετοιμασία, είναι σειρά συνεντεύξεων από επιφανείς Ελληνες και Ελληνίδες. Πέρα από τη γνωριμία των προσωπικοτήτων αυτών και του έργου τους με το ευρύτερο κοινό, στόχος είναι η σειρά να αποτελέσει και αρχειακό υλικό για τις επόμενες γενιές, μία ζωντανή καταγραφή για τον ιστορικό του μέλλοντος. Στα ελληνικά ΑΕΙ και ερευνητικά ινστιτούτα υπηρετεί ένας μεγάλος αριθμός διεθνούς κύρους επιστημόνων που συχνά παραμένουν άγνωστοι στο ευρύτερο κοινό. 

Μία άλλη σειρά που προγραμματίζεται στο πλαίσιο του YouTube καναλιού είναι αυτή των θεματικών ενοτήτων, όπου θα γίνονται συζητήσεις μεταξύ δύο ειδικών σε σχετικά θέματα και θα απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό. Παραδείγματα τέτοιων θεματικών ενοτήτων είναι η Ιστορία, η Tεχνολογία και Kοινωνία, ο Aραβικός Πολιτισμός, η Ιστορία Επιστημών, η Βιολογία, η Πολιτική, η Οικονομία, η Σύγχρονη Νεοελληνική Τέχνη κ.ά. «Στόχος μας είναι να απευθυνθούμε στους φοιτητές αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό. Δεν μπορώ να μιλήσω ακόμη για τη φόρμα των συνεντεύξεων, αλλά θα αποφύγουμε τον ακαδημαϊσμό», λέει στην «Κ» η Εύα Στεφανή, καθηγήτρια Κινηματογράφου στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Τα projects του καναλιού θα οργανώνονται στο εργαστήριο Οπτικοακουστικών Μέσων του τμήματος, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2015 επί προεδρίας Γιώργου Πλειού με διευθύντρια του εργαστηρίου για πολλά χρόνια την νυν διευθύντρια της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού.

Οπως δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος, «οι Εκδόσεις ΕΚΠΑ ευελπιστούν ότι μέσα από τη σφαιρική αυτή δραστηριότητα να αποτελέσουν έναν από τους επιστημονικούς πόλους έλξης και γενικότερα πολιτιστικής παρέμβασης για την ελληνική κοινωνία σε μια εποχή γρήγορων αλλαγών και ανακατατάξεων. Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να αγκαλιάσει τη δημοκρατία και να την “υπενθυμίζει” στην κοινωνία σαν το πολύτιμο αγαθό. Και δημοκρατία δεν νοείται χωρίς επιστήμη, χωρίς πολιτισμό, χωρίς ιδεολογικές συζητήσεις που να αγκαλιάζουν ισότιμα όλο το ιδεολογικό φάσμα, χωρίς τέχνες». 

Επίσης δημοσιεύτηκε σε: