Με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021), το Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών οργανώνει διαδικτυακά στις 12-13 Μαρτίου 2021, το  Διεθνές Συνέδριο για τον Αγώνα του 1821 με θέμα: "Η Ελληνική Επανάσταση στην Εποχή των Επαναστάσεων (1776-1848). Επαναξιολογήσεις και Συγκρίσεις". Το συνέδριο πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς και αποτελεί μια από τις πολύπλευρες δράσεις που περιλαμβάνει η συνεργασία του ΕΚΠΑ με την Τράπεζα, στο πλαίσιο της συμμετοχής και των δυο θεσμών στις επετειακές εκδηλώσεις για το 1821.

Στόχος του συνεδρίου είναι η ένταξη της Ελληνικής Επανάστασης στην κρίσιμη περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, που αποκρυσταλλώθηκε στη Δυτική ιστοριογραφία ως "Εποχή των Επαναστάσεων" (1776-1848). Η επαναξιολόγηση της ελληνικής επαναστατικής εμπειρίας και η σύγκρισή της με άλλα επαναστατικά κινήματα ανά την Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, εκείνης της περιόδου αναδεικνύει τις όψεις του επαναστατικού φαινομένου και του χαρακτήρα της "Εποχής των Επαναστάσεων", οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες και ενδεικτικές για την κατανόηση παράλληλων μορφών της συλλογικής κινητοποίησης και της αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα κείμενα των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών στο συνέδριο θα συγκροτήσουν τη βάση για τον συλλογικό τόμο που θα δημοσιευθεί το 2021 από τις εκδόσεις Routledge, κορυφαίες εκδόσεις παγκοσμίως στο πεδίο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, και θα αποτελέσει μια από τις κορυφαίες δράσεις του Πανεπιστημίου στον εορτασμό της επετείου. 

Στο συνέδριο συμμετέχουν ορισμένοι/ες από τους σημαντικότερους/ες διεθνώς ειδικούς της ιστορίας των επαναστάσεων του 18ου και 19ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο συμμετέχουν οι: Χρήστος Αλιπράντης, Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, David A. Bell, Christopher Clark, John Davis, Simon Dixon, Μαρία Ευθυμίου, Κατερίνα Γαλάνη, Τζελίνα Χαρλαύτη, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Harald Heppner, Şükrü Ilicak, Annie Jourdan, Δημήτριος Καραδήμας, Άννα Καρακατσούλη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Παρασκευάς Κονόρτας, Κώστας Κωστής, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, José Maria Portillo Valdé, Anna Maria Rao, Francesco Scalora, Miroslav Šedivý, Βάσω Σειρηνίδου, Σπύρος Βλαχόπουλος, Νάσια Γιακωβάκη. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος και ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τους: Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, Νίκο Αλιβιζάτο, Νάσια Γιακωβάκη,  Μαρία Ευθυμίου, Άννα Καρακατσούλη, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Παρασκευά Κονόρτα, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Ευάνθη Χατζηβασιλείου.
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Δάφνη Κιούση, email: 2020confgreekrevolution@uoa.gr
Πληροφορίες για το συνέδριο στην ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ: www.2021.uoa.gr
 
To Συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Links:
Webex
https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=ma83207443fe55a7e085881b5ebc66780
Meeting number: 121 654 8045                                                                                                                                              
Password: B3QjV2Tcwf3

Youtube
12-3-2021: https://youtu.be/ySa-oc8KJwM
13-3-2021: https://youtu.be/7_qO-q2kIyM


Πειραιώς: Χορηγός σε συνέδριο ΕΚΠΑ για την επανάσταση του '21

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του συνεδρίου «Η Ελληνική Επανάσταση στην Εποχή των Επαναστάσεων Επαναξιολογήσεις και Συγκρίσεις» που οργάνωσε διαδικτυακά το Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών στις 12 και 13 Μαρτίου 2021. Η διοργάνωση αποτέλεσε την κορυφαία εκδήλωση του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν διεθνώς καταξιωμένοι/ες επιστήμονες με ειδίκευση στον 18ο και 19ο αιώνα, και μάλιστα στην ιστορία των επαναστάσεων: Χρήστος Αλιπράντης, David A. Bell, Christopher Clark, John Davis, Simon Dixon, Μαρία Ευθυμίου, Κατερίνα Γαλάνη, Τζελίνα Χαρλαύτη, Harald Heppner, Şükrü Ilicak, Annie Jourdan, Άννα Καρακατσούλη, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλης Κιτρομηλίδης Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, José Maria Portillo Valdés, Anna Maria Rao, Francesco Scalora, Miroslav Šedivý, Βάσω Σειρηνίδου, Σπύρος Βλαχόπουλος, Νάσια Γιακωβάκη. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος και ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Τράπεζας ΠειραιώςΠΕΙΡ -20,06%, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Από τις σημαντικές ανακοινώσεις και την επιστημονική συζήτηση που τις συνόδευε αναδείχθηκε η κυρίως διάσταση της θεματικής του συνεδρίου: η ένταξη δηλαδή της Ελληνικής Επανάστασης στον διεθνή διάλογο της Ιστορίας των Επαναστάσεων. Η Ελληνική Επανάσταση ως διπλωματικό γεγονός είχε αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο της διεθνούς ιστοριογραφίας για το Ανατολικό Ζήτημα και τον Φιλελληνισμό. Ο χαρακτήρας της Επανάστασης ως νεωτερικού για την εποχή της γεγονότος δεν είχε απασχολήσει ερευνητικά τη βιβλιογραφία που έχει παραχθεί στα τελευταία χρόνια περί τις επαναστάσεις στην παγκόσμια προοπτική.

Οι προκηρύξεις της Επανάστασης και τα συντάγματά της (σε σύγκριση μάλιστα με αντίστοιχα της Γαλλίας, Ισπανίας, Βελγίου κ.ά.) αντιμετωπίσθηκαν ως ένα «εργαστήριο ιδεών», όπου έγινε η συνάντηση και επεξεργασία, διαφωτιστικών απόψεων, πολιτισμικών μεταφορών και επιρροών από την Αμερικανική και Γαλλική Επανάσταση. Αναδείχθηκαν η επίδραση της Ελληνικής Επανάστασης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε εξεγέρσεις και πολιτικές αλλαγές σε μεσογειακό, βαλκανικό, ρωσικό επίπεδο, μέσα στο ‘κύμα των επαναστάσεων της εποχής, αλλά και οι αλληλεπιδράσεις με επαναστάσεις στη Λατινική Αμερική. Η Επανάσταση του 1821 ως μια επανάσταση, η οποία από το πρώτο έτος της λειτούργησε με βάση δημοκρατικό σύνταγμα -που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου έθνους κράτους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη-, εντάχθηκε στη γόνιμη συζήτηση για τον ρόλο του φιλελευθερισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διοικητικού εκσυγχρονισμού (όπως ήταν το θέμα της δημόσιας ασφάλειας και τάξης) και οικονομικού περιεχομένου σε άμεσο διάλογο με αντίστοιχα φαινόμενα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Μια εθνική επανάσταση με στόχο την ελευθερία και την αυτονομία.

Τα κείμενα των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών στο συνέδριο θα συγκροτήσουν τη βάση για τον συλλογικό τόμο που θα δημοσιευθεί το 2021, στην αγγλική γλώσσα, από τις εκδόσεις Routledge.

Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τους: Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, Νίκο Αλιβιζάτο, Νάσια Γιακωβάκη, Μαρία Ευθυμίου, Άννα Καρακατσούλη, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Παρασκευά Κονόρτα, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

Επίσης δημοσιεύτηκε σε: