Την Πέμπτη 4/3 πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από το κοινό, η πρώτη ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση του Κέντρου Αριστείας "Φιλοσοφικών Ερευνών" του ΕΚΠΑ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Jonathan Wolff (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "Learning about ourselves from the pandemic". Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε μια σειρά εννοιολογικών διακρίσεων που θεωρούνται στις μέρες μας αυτονόητες, αλλά χρήζουν εξέτασης: ποια επαγγέλματα εκλαμβάνονται ως ουσιώδη και ποια ως περιττά, ποιες ανάγκες λαμβάνουν προτεραιότητα και ποιες αγνοούνται ως ασήμαντες, κατά πόσον η έμφαση στη σωματική υγεία υπονομεύει τη μέριμνα για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχική υγεία, καθώς και τη γενικότερη τάση των ημερών μας να αποτιμάται η ποιότητα της ζωής διαφορετικών ανθρώπων με βάση τις δυνατότητες κατανάλωσης προϊόντων και όχι σε σχέση με τις ευκαιρίες που έχουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους ή να προσφέρουν μέσω των ευρύτερων δεξιοτήτων τους. Η δυνατότητα να αναστοχαστούμε τα πρωτόγνωρα βιώματα που παρήγαγε η πανδημία, ίσως λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στη λήθη, η οποία συχνά επικρατεί μετά από περιόδους έντονης κρίσης, οδηγώντας μας σε μια πιο ώριμη σχέση τόσο με τον εαυτό μας όσο και με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό σύνολο.

Μετά την εμπεριστατωμένη εισήγηση, ακολούθησε στρογγυλή τράπεζα, με τοποθετήσεις των μελών του Κέντρου Αριστείας "Φιλοσοφικών Ερευνών", Καθηγητών Σ. Βιρβιδάκη, Κ. Παπαγεωργίου, Ε. Πρωτοπαπαδάκη και της Καθηγήτριας Ε. Ρεθυμιωτάκη, τις οποίες σχολίασε ο Καθηγητής Wolff. 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, o οποίος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το νεοσύστατο Κέντρο Αριστείας Φιλοσοφικών Ερευνών, στοχεύει να καταστήσει την Αθήνα ξανά την Οικία της Φιλοσοφίας». 

Την παρουσίαση του ομιλητή και τον συντονισμό της συζήτησης είχε αναλάβει ο Καθηγητής Α. Χατζημωυσής, ενώ τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Καθηγητής Γ. Στείρης.

Σε δήλωσή του ο Καθηγητής Στάθης Ψύλλος, επικεφαλής της ΣΕ του Κέντρου Αριστείας επεσήμανε: «Επιμένουμε να κάνουμε τη φιλοσοφία όσο καλύτερα μπορούμε: συζητάμε, αμφισβητούμε, επικρίνουμε, επιχειρηματολογούμε. Η σημερινή ομιλία είναι μια ειδική εκδήλωση. Γιορτάζουμε το νέο μας Κέντρο, έχουμε έναν καλό φίλο ως ομιλητή και σκεφτόμαστε ένα βασικό ζήτημα που έχει σημασία για όλους: τι μπορεί να μας διδάξει η πανδημία για εμάς τους ίδιους».

Η επόμενη εκδήλωση του Κέντρου Αριστείας "Φιλοσοφικών Ερευνών" προγραμματίζεται για τις 27/5, με καλεσμένο τον Καθηγητή John Tasioulas (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης https://www.philosophy.ox.ac.uk/people/john-tasioulas). 

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Κέντρου Αριστείας "Φιλοσοφικών Ερευνών" στην ιστοσελίδα kafe.uoa.gr


Στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξελέγη η καθηγήτρια του Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Φωτεινή Παζαρτζή. Μια σημαντική επιτυχία όχι μόνο για το ΕΚΠΑ αλλά και για τη χώρα μας, αφού η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ αποτελεί το ανώτατο όργανο για την επίβλεψη της εφαρμογής, παγκοσμίως, του Διεθνούς Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Η κ. Παζαρτζή είναι Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθύντρια του Κέντρου Ερευνών Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου-AthensPIL στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στο ίδιο Πανεπιστήμιο και τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Paris-II Panthéon Assas (DEA, Doctorat d’Etat). Η διατριβή της έλαβε το διεθνές βραβείο Paul Guggenheim. Διετέλεσε Visiting Fellow (Επισκέπτρια Εταίρος) στο Lauterpacht Research Centre of International Law και στο Κολλέγιο Wolfson του Πανεπιστημίου Cambridge, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Μπορντό, Παρίσι-I, Παρίσι-II, Διευθύντρια Σπουδών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Έχει διδάξει στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης και στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου Xiamen (Κίνα) και έχει κάνει διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια και ινστιτούτα.

Είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταρείας Διεθνούς Δικαίου (European Society of International Law), μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, της Γαλλικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, του Ελληνικού κλάδου της International Law Association, και της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων.

Επίσης δημοσιεύτηκε σε: