[...]

«Σίγουρα έχουμε πολύ καλύτερη γνώση για την παθοφυσιολογία της νόσου», αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος. «Γνωρίζουμε ότι δεν είναι απλά μία πνευμονία αλλά μία συστηματική νόσος που μπορεί να προσβάλει πολλά όργανα. 

Γνωρίζουμε πολύ καλύτερα πώς να χρησιμοποιούμε το οξυγόνο ως θεραπευτικό μέσο, δεδομένου ότι το χρειάζονται όλοι οι ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία. Εχουμε τη δυνατότητα να χορηγούμε οξυγόνο με ρινική κάνουλα σε υψηλή ροή, κάτι που έχει βοηθήσει πολλούς ασθενείς να αποφύγουν τη διασωλήνωση και τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής». Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, έχει γίνει πλέον σαφές και ποια φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν κάποιους ασθενείς, ενώ υπάρχει καλύτερη γνώση για την υποστηρικτική αγωγή στους ασθενείς, όπως η χορήγηση αντιβίωσης όπου απαιτείται για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων. 

«Γνωρίζουμε να χρησιμοποιούμε τα κορτικοειδή και συνήθως με τη δεξαμεθαζόνη που ενδείκνυται σε ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο και παρουσιάζουν πυρετό. Γνωρίζουμε τη σημασία της χορήγησης αντιπηκτικής αγωγής σε πολλούς ασθενείς, αφού η λοίμωξη αυτή αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Εχουμε τη ρεμντεσιβίρη, για την αναστολή του πολλαπλασιασμού του ιού που είναι σχετικά αποτελεσματική σε μερικούς ασθενείς εφόσον χορηγηθεί νωρίς. 

Σε κάποιους ασθενείς χορηγούμε μονοκλωνικά αντισώματα για να προλάβουμε ή να εμποδίσουμε την έντονη φλεγμονή που δημιουργεί ο ιός. Και φυσικά έχουμε πιο κατάλληλη υποστηρικτική αγωγή για τους ασθενείς. Ετσι η πρόγνωση των ασθενών είναι σήμερα πολύ καλύτερη από ό,τι ένα χρόνο πριν».

[...]

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.kathimerini.gr/society/561343420/pio-ischyro-to-oplostasio-therapeion-giatroi-tis-protis-grammis-miloyn-stin-k/

Επίσης δημοσιεύτηκε σε: