Ψυχραιμία προς όλες τις κατευθύνσεις, συνιστά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, με αφορμή την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη γειτονική Ιταλία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι ευτυχώς, ο ιός δεν έχει περάσει ακόμη τα σύνορά μας.
Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι τα ατομικά μέτρα προστασίας είναι απολύτως αποτελεσματικά για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου στην ευρύτερη κοινωνία.
Ταυτόχρονα τονίζει ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει το μάξιμουμ των μέτρων που ενδεχομένως να χρειαστεί να ληφθούν, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, όταν ο κορονοϊός έρθει. Σημειώνει μάλιστα πως με την Πράξη αυτή, προβλέπονται όλοι οι δυνατοί περιορισμοί που μπορούν να μειώσουν δραστικά την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και οι επιπρόσθετες κινήσεις που ενδεχομένως να χρειαστούν για την ενίσχυση του ΕΣΥ με πόρους, προσωπικό και υλικά.


Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη:

- Κε καθηγητά, η Κυβέρνηση αποφάσισε σειρά μέτρων με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πιθανή έλευση του νέου κορονοϊού στη χώρα μας. Τι χαρακτήρα έχουν τα μέτρα αυτά; Μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εκτεταμένη επιδημία ή ακόμη και μια πανδημία;
Αυτή τη στιγμή, η Κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να είναι έτοιμη να προσπεράσει οποιαδήποτε διαδικασία χρειαστεί για να τα εφαρμόσει, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Προσπαθεί δηλαδή να είναι έτοιμη με το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, για να υποστηρίξει αποφάσεις όπως το ενδεχόμενο προσλήψεων και αμοιβών στο σύστημα υγείας ή εκτάκτων προμηθειών, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει και μέτρα για πιθανούς περιορισμούς στις μετακινήσεις αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Δεν σημαίνει βέβαια ότι όλα τα προβλεπόμενα μέτρα θα εφαρμοστούν. Απλά δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής τους. Και η πρόβλεψη είναι στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων.


Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στη διεύθυνση https://www.liberal.gr/apopsi/to-pio-apotelesmatiko-metro-kata-tou-iou-ta-atomika-metra-prostasias/288688