Με συγκροτημένη αισιοδοξία παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα την πορεία που κατέγραφε μέχρι χθες αργά το βράδυ ο νέος κορονοϊός στη χώρα μας. Πορεία που δεν αποκλείεται να ανατραπεί πλήρως, δεδομένου ότι τα εκκρεμή προς εξέταση δείγματα στα εργαστήρια αναφοράς μέχρι και το βράδυ ήταν πολλά σε αριθμό. Για το λόγο αυτό οι υγειονομικές αρχές προετοιμάζονται για πιθανή μεγάλη έξαρση. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσουν περισσότερες από 300 προσλήψεις προσωπικού για ενίσχυση των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).


Η αργή διασπορά των πρώτων ημερών -επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα-ηάντως, αξιολογείται θετικά από τους ειδικούς καθώς έχει ως αποτέλεσμα να δίνεται χρόνος στις υγειονομικές αρχές να πραγματοποιήσουν την ιχνηλάτηση των επαφών αλλά και η δυνατότητα στο σύστημα υγείας να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα θετικά κρούσματα στους θαλάμους αρνητικής πίεσης.


Καθοριστικός είναι ο μήνας Απρίλιος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ηροκειμένου να φανεί εάν ο SARS-CoV-2 θα περάσει σε μια κατάσταση πιθανά ενδημική, δηλαδή να είναι όπως η εποχική γρίπη, με περίοδο έξαρσης τους χειμερινούς μήνες.


Οπως αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Αθανάσιος Δημόπου-λος, «είναι εντυπωσιακό αυτό που συνέβη τις πρώτες ημέρες στην Ελλάδα, βλέποντας πώς αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν δεν υπήρχε και αυτή η ανεξέλεγκτη διασπορά στην Ιταλία, που είναι γειτονική μας χώρα, θα ήμασταν πολύ καλύτερα». Σημειώνει ακόμη ότι όσο περνά ο καιρός και έρχεται ζέστη, χωρίς βέβαια να είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα η συμπεριφορά του συγκεκριμένου ιού, αναμένεται κάποια ύφεση. Μάλιστα, ο μήνας Απρίλιος είναι κατά τους ειδικούς του ΠΟΥ καθοριστικός ώστε να φανεί εάν ο ιός θα «εξαφανιστεί», όπως ο SAR5 και ο MERS, ή θα γίνει ενδημικός, όπως είναι η εποχική γρίπη.


Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, υπάρχει η πιθανότητα να... ήρθε για να μείνει. «Οι άλλοι δύο κορονοϊοί που ξέρουμε. γιατί εξαφανίστηκαν; Γιατί είχαν μια πολύ μικρή περίοδο από τη λοίμωξη έως την εμφάνιση συμπτωμάτων, μία με δύο ημέρες. Επιπλέον, είχαν πολύ έντονη συμπτωματολογία, δεν έχανες περιστατικά», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Δημόπουλος. Ο ίδιος επισημαίνει ακόμη ότι η θνητότητα από τον νέο ιό, σύμφωνα με τις παγκόσμιες εκτιμήσεις, θα πέσει μπορεί και κάτω του 1 %. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το παρατηρητήριο του Johns Hopkins έδινε στη Νότια Κορέα θνητότητα 0,6%.