Νίκησαν τον εφιάλτη του κορονοϊού και όχι μόνο κατάφεραν να σταθούν όρθιοι, αλλά βγήκαν από τη μάχη εξοπλισμένοι και με τα πολύτιμα αντισώματα. Εχουν περάσει αρκετές ημέρες από τότε που νόσησαν και πλέον ανήκουν στους «τυχερούς», καθώς έχουν αποκτήσει ανοσία και -σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα- δεν μπορούν να προσβληθούν ξανά ή να μεταδώσουν τον ιό. Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης, και ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας είναι δύο από τους πρώτους εθελοντές δότες αντισωμάτων που συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο στην έρευνα για τη θεραπεία του ιού. Η μελέτη για την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου και διεξάγεται σε τέσσερα νοσοκομεία: Στο «Αττικόν», στον «Ευαγγελισμό», στο «Σωτηρία» και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο).


Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Σφηκάκης, υποδέχεται τους επισκέπτες στο γραφείο του στην Ιατρική Σχολή με χαμόγελο. Μολονότι ο ίδιος έχει πλέον ανοσία, τηρεί τις αποστάσεις σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες, κυρίως για να μην ανησυχούν οι συνομιλητές του. Ο κ. Σφηκάκης υποβλήθηκε στη διαδικασία της πλασμαφαίρεσης και περιγράφει στο «Εθνος της Κυριακής» όλη τη διαδικασία, ενώ προτρέπει και όσους έχουν περάσει την ίδια περιπέτεια με τον κορονοϊό να γίνουν δότες πλάσματος ώστε να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.


«Φυσικά και δεν το σκέφτηκα ούτε λεπτό. Εχει να κάνει με την προσφορά στον συνάνθρωπο. Αλλωστε όταν έχεις αναπτύξει αντισώματα νιώθεις χαρούμενος και φοβάσαι λιγότερο. Και αυτό σχετίζεται κυρίως με τους άλλους, γιατί πια ξέρεις ότι δεν μπορείς να τους μεταδώσεις τον ιό. Η εθελοντική προσφορά πλάσματος είναι ο πυρήνας της ανθρωπιάς. Κάποιος που έχει περάσει τη νόσο και δεν φοβάται, δεν θα πρέπει να φοβάται ούτε να προσφέρει πλάσμα, Είναι κάτι τελείως ακίνδυνο, σαν να δίνεις αίμα, και μια διαδικασία που δεν διαρκεί πάνω από μία ώρα. Ομως μπορεί να σώσει ζωές».