Εντονο προβληματισμό εκφράζονν οι ειδικοί σχετικά με το αν τα σχολεία θα μπορέσουν να ανοίξουν τελικά τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

«Εχουμε ένα αυξημένο ιικό φορτίο, ιδιαιτέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι θετικό το γεγονός ότι τα νούμερα είναι μεν τριψήφια, δεν έχουμε εκθετική αύξηση σε αυτή τη φάση, αλλά παρ' όλα αυτά έχουμε σημαντικό επιπολασμό, που δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον θα μπορέσουν τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια στις 7 Σεπτεμβρίου» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής θάνος Δημόπουλος στον Σκάι.

Ο κ. Δημόπουλος παρέπεμψε για τις όποιες αποφάσεις στις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Αν και την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε ανακοινώσει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων έχουν εκφράοει σκέψεις μήπως η έναρξη γίνει μία εβδομάδα αργότερα δηλαδή τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παίζει ρόλο και το γεγονός ότι αρκετές οικογένειες θα γυρίσουν από τις διακοπές λίγο πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Κινητικότητα
«θα ήθελε κανείς από την ολοκλήρωση της επιστροφής των εκδρομέων έως το τέλος Αυγούστου να υπάρχουν μία ή δύο εβδομάδες που θα λειτουργήσουν ως buffer, δηλαδή να μην έχουμε μεγάλη κινητικότητα, επομένως «συμπτωματικά άτομα να πάψουν να μεταδίδουν» εξήγησε ο πρύτανης.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, τις οποίες έχει αποδεχτεί το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές όλων των βαθμίδων και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί επίσημα, θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη, καθαρισμός των σχολείων κατά τη λειτουργία τους και μετά το πέρας των μαθημάτων και σε όλα τα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, με ευθύνη των δήμων.

Επίσης δημοσιεύτηκε σε: