Τις προτάσεις τους για ένα ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων καταθέτουν στη Realnews δυο κορυφαίοι επιστήμονες, ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, και ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, σε μια περίοδο που κρίνεται αναγκαία η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων πρέπει να γίνει σε συνθήκες που θα αποτρέψουν την περαιτέρω διασπορά του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, αναφέρει ο Θ. Δημόπουλος σημειώνοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η πιστή εφαρμογή των γνωστών μέτρων: χρήση μάσκας τήρηση αποστάσεων και αποφυγή συγχρωτισμού. Τονίζει, ωστόσο, ότι από μόνα τους αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά. «Τα μέτρα αυτά περιορίζουν τη μολυσματικότητα του ιού, αλλά δεν μπορούν να αποτρέψουν την αυξημένη διασπορά στην κοινότητα σε περιόδους έξαρσης. Συνεπώς, είναι αναγκαία επιπλέον μέτρα που θα επιτρέπουν το άνοιγμα δραστηριοτήτων με ασφάλεια», τονίζει ο κ. Δημόπουλος.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνει τον μαζικό διαγνωστικό έλεγχο στην κοινότητα, καθώς περίπου το ένα τρίτο όλων όσοι έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 παραμένει ασυμπτωματικό και μπορεί να μην το γνωρίζει. Με την εφαρμογή επαναλαμβανόμενων ελέγχων σε διαφορετικούς χώρους όπως λέει, μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της άρσης περιορισμών διαφορετικών δραστηριοτήτων, χωρίς παράλληλη επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην κοινότητα.

Αλλωστε, η εφαρμογή εκτεταμένου ελέγχου του πληθυσμού έχει γίνει ευκολότερη τους τελευταίους μήνες λόγω της ανάπτυξης των δοκιμασιών ταχείας διάγνωσης (rapid tests), καθώς και της δυνατότητας διεξαγωγής του ελέγχου από μη ειδικό με τη διαδικασία της αυτοδειγματοληψίας με σάλιο ή ρινικό επίχρισμα.

«Στους επαγγελματικούς χώρους, η συχνότητα των ελέγχων θα μπορούσε να πραγματοποιείται ανά εβδομάδα και να αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Ο μεγάλος αριθμός διαγνωστικών ελέγχων σε "σταθερό" πληθυσμό θα περιορίσει σημαντικά τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Επιπρόσθετα, και στον χώρο της εκπαίδευσης οι τακτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι σε εκπαιδευτικούς και σε τμήματα μαθητών θα βοηθούσαν σημαντικά στην ασφαλή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας», εξηγεί ο κ. Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής κ. Δημόπουλο, η δυνατότητα πραγματοποίησης των self tests αποτελεί πρόγραμμα με πολλά πλεονεκτήματα, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όλους ή σε πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, να πραγματοποιούν τον διαγνωστικό έλεγχο σε εβδομαδιαία βάση.

«Ενα άλλο μεγάλο στοίχημα για τη διεξαγωγή του ελέγχου από έναν μη ειδικό είναι η δυνατότητα καταγραφής των θετικών αποτελεσμάτων, με στόχο την ορθή λήψη αποφάσεων για τα κατάλληλα μέτρα δημόσιας υγείας.

Σημαντικές παράμετροι είναι η συμμετοχή της κοινότητας και η διάθεση για αυτοδειγματοληψία και διεξαγωγή του τεστ, καθώς και η δυνατότητα απομόνωσηςτων θετικών κρουσμάτων,του ελέγχου επαφών, αλλά και η εξάλειψη του στίγματος μόλυνσης με κορωνοϊό, ειδικότερα στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές», υπογραμμίζει ο κ. Δημόπουλος.